Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη.


Πρέπει να είσαι περήφανος για τα λάθη σου.

Κανείς δε γεννήθηκε τέλειος και κανένα ένστικτο δεν ονοματίστηκε ποτέ αλάνθαστο.

Βέβαια, η ζωή δεν πρέπει να σημαδεύεται από τις λάθος κινήσεις μας. Ούτε από το φόβο ενός στραβοπατήματος. Βλέπετε, ακόμη κι από τα λάθη μπορεί κανείς να βγει κερδισμένος, αρκεί να έχει τα μάτια ανοιχτά για να το δει.
1. Τα λάθη μας βοηθούν να μαθαίνουμε.
Η γνώση που μπορεί να αποκομίσει κανείς από τα λάθη, είναι ανεκτίμητη. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις συνέπειες των όσων πράξαμε, μπορούμε να δούμε τη ζωή με πιο ώριμο κι έμπειρο μάτι. Κάθε λάθος, λοιπόν, είναι κι ένα μάθημα.
“Το μόνο πραγματικό λάθος, είναι αυτό από το οποίο δε μάθαμε τίποτα”, John Powell.

2. Τα λάθη προκαλούν τη δημιουργικότητά μας.
Όταν συνειδητοποιούμε πως αυτό που έχουμε πράξει δε λειτουργεί, τότε κινητοποιούμαστε. Στη θέα του λάθος, ο άνθρωπος δραστηριοποιείται για να καταφέρει να το καλύψει ή να το εξουδετερώσει. Χωρίς τα λάθη, λοιπόν, θα χάναμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μας.
“Όποιος δεν κάνει λάθη, συνήθως δεν κάνει τίποτα”, William Connor Magee
3. Τα λάθη μας βοηθούν να είμαστε ανθεκτικοί.
Η ζωή μας θέτει συνέχεια προκλήσεις. Αν εμείς μένουμε απλά να τις παρακολουθούμε, από φόβο μήπως κάνουμε λάθος, τότε βουλιάζουμε στην απραξία και τη στασιμότητα. Η ζωή θέλει τόλμη. Ακόμη κι από τα λάθη, βγαίνουμε πιο δυνατοί. Μαθαίνουμε πως να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες και τις αποτυχίες.
“Όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε την αποτυχία, τόσο πιο ανθεκτικοί γινόμαστε στις δυσάρεστες στιγμές”, Karen Kimsey-House
4. Τα λάθη μας μαθαίνουν τη φύση του ανθρώπου.
Μπορεί ένα λάθος να είναι ισχυρό πλήγμα για τον εγωισμό μας, αλλά είναι σωτήριο. Μας διδάσκει με ένα μοναδικό τρόπο πως πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Είμαστε άνθρωποι και τα σφάλματα είναι αναμενόμενα.
“Ακόμη κι αν έχετε κάνει μεγάλα λάθη, πάντα θα έχετε μια ευκαιρία. Αποτυχημένος δεν είναι αυτός που έπεσε, αλλά αυτός που παρέμεινε κάτω…”, Mary Pickford.
5. Τα λάθη μας κάνουν καλύτερους.
Τολμήσαμε κάτι κι αποτύχαμε. Κάναμε λάθος. Όμως την επόμενη φορά, ξέρουμε τι είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε και πόσο διαφορετικά πρέπει να προσανατολιστούμε. Τα λάθη είναι μεγάλο σχολείο και πρέπει να λαμβάνουμε όλες τις πολύτιμες γνώσεις που μας διδάσκει.
“Δεν έχω αποτύχει. Έχω βρει, απλά, 25.000 τρόπους που δε δούλεψε…”, Thomas Edison.
6. Τα λάθη μας βοηθούν να γεννήσουμε νέες ιδέες.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να σκεφτούμε νέες ιδέες, είναι να κάνουμε λάθος. Αυτό είναι που μας ωθεί στα όρια μας, προσπαθώντας να το εξουδετερώσουμε. Κατά μία αφοπλιστική, λοιπόν, έννοια, τα λάθη μας εμπνέουν.
“Ο μόνος σίγουρος δρόμος να αποφύγουμε τα λάθη, είναι να μην έχουμε νέες ιδέες”, Albert Einstein.
7. Τα λάθη μας ενθαρρύνουν.
Κάθε λάθος μας κάνει δυνατότερους και καλύτερους σε κάθε επόμενη φορά.
“Τα λάθη είναι πραγματικά ασυγχώρητα, αν κάποιος δεν έχει το σθένος να τα παραδεχτεί”, Bruce Lee.
8. Τα λάθη μας κάνουν σοφότερους.
Ένα λάθος μας κάνει να δούμε μια διαφορετική πλευρά των ανθρώπων που νομίζαμε πως ξέραμε μέχρι σήμερα. Μας κάνει να αναθεωρούμε πράγματα για τη ζωή και τις σχέσεις. Με λίγα λόγια, με ένα σφάλμα μπορούμε να γίνουμε πιο σοφοί από πριν.
“Κάποιοι άνθρωποι έρχονται σαν ευλογία στη ζωή. Κάποιοι άλλοι, έρχονται σαν μαθήματα”, Μητέρα Τερέζα.
9. Τα λάθη μας διδάσκουν πως να πειραματιστούμε.
Πολλές φορές, οι καινοτόμες ιδέες μας οδηγούν σε λάθη. Οι πειραματισμοί δεν βγαίνουν όπως τους περιμέναμε κι εμείς μένουμε να μετράμε τα σφάλματα μας. Αλλά ακόμη κι από αυτά μπορούμε να διδαχθούμε τι να μην κάνουμε στην επόμενη στροφή.
“Πολλές φορές, οι πειραματισμοί φέρνουν λάθη. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα παραδεχτούμε και να τα αξιολογήσουμε το γρηγορότερο, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω”, Steve Jobs
10. Τα λάθη μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.
Ο χειρότερος εχθρός είναι πάντα ο εαυτός μας. Αυτός μας οδηγεί σε λάθη κι αυτός μπορεί να μη μας αφήσει να τα παραδεχτούμε, με κίνδυνο πάντα να τα επαναλάβουμε. Τα λάθη πρέπει να μας κάνουν δυνατούς. Πρέπει να τα παραδεχόμαστε με καθαρό μυαλό και να κατανοούμε ποιο κομμάτι του εαυτού μας, μας οδήγησε σε αυτά. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι.
“Στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο καθρέφτης μας δείχνει πάντα περισσότερα από το παρμπρίζ”, Warren Buffett
Πηγή

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις