Τενοντίτιδα: Αιτίες και αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα: Αιτίες και αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή που δημιουργείται στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά, δηλαδή τους τένοντες.
Πρόκειται για πάθηση που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς σχετίζεται με την καθιστική ζωή, τη δουλειά στο γραφείο και το πληκτρολόγιο.

Ταλαιπωρεί ωστόσο και άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι αθλητές, οι χειρώνακτες και οι μουσικοί.
Αιτίες
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις
Η επανάληψη κινήσεων στα χέρια και τα πόδια, που κάνουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.
Τραυματισμοί
Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση, μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή ακόμη και να «σπάσει» (ρήξη του τένοντα).
Διάφορες παθήσεις
Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο και άλλα σπανιότερα νοσήματα, έχουν προδιάθεση για τενοντίτιδες.
Ηλικιωμένοι
Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδες και κυρίως στους ώμους, επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.
Πρόληψη
Άσκηση
Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς.
Ξεκούραση
Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις.
Προσοχή στο βάρος
Χάστε τα περιττά κιλά και μην σηκώνετε πολλά βάρη. Θα ξαλαφρώσετε τους τένοντές σας.
Αντιμετώπιση
Αν πάθετε τενοντίτιδα, ξεκουράστε τη άρθρωση και βάλτε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ελαστικό επίδεσμο και να πάρετε κάποια παυσίπονα. Εάν περάσουν δύο μέρες και δεν υποχωρήσει ο πόνος και το πρήξιμο, επισκεφθείτε γιατρό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις