ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Perierga.gr - Περίπου 1.700 είδη πτηνών και ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα επόμενα 50 χρόνια

Οι άνθρωποι επηρεάζοντας έντονα τους βιότοπους της γης ενδέχεται να οδηγήσουν εκατοντάδες είδη πτηνών και ζώων προς εξαφάνιση μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.
Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δράσεις τους και να εκμεταλλεύονται τη γη, η άγρια ​​φύση κινδυνεύει να χάσει τόσα πολλά οικοσυστήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλά είδη σε εξαφάνιση. Μέχρι το 2070, οι ερευνητές έχουν προβλέψει ότι έως και 1.700 είδη αμφιβίων, πουλιών και θηλαστικών θα απειληθούν λόγω της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την προκειμένη έρευνα, οικολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Yale εξέτασαν πώς οι αλλαγές και ο τρόπος της χρήσης και εκμετάλλευσης της γης θα επηρεάσουν την ποικιλία  φυτών και ζώων που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα εξετάζοντας διάφορα σενάρια βασισμένα στην πληθυσμιακή ανάπτυξη και τις οικονομικές αλλαγές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 886 αμφίβια, 436 πουλιά και 376 θηλαστικά θα χάσουν μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο σήμερα επιβιώνουν, ώστε θα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης. Οι πληθυσμοί που ζουν στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, στη Μεσοαμερική, στη Νότια Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Οι αναλύσεις μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τους οικοτόπους παγκοσμίως και τα είδη που επιβιώνουν σε αυτούς», επισημαίνει ο καθηγητής Walter Jetz. Τα ευρήματα δείχνουν ότι περίπου το 30%- 50% των σημερινών οικοτόπων δεν θα υπάρχει έως το 2070.
Ο καθηγητής Jetz προειδοποιεί το παγκόσμιο κοινό ότι οι πιθανές μελλοντικές απώλειες ζώων και πτηνών του πλανήτη δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τις χώρες στις οποίες θα σημειωθούν οι μειώσεις τους, καθώς η απώλεια οποιουδήποτε είδους θα σήμαινε τη  δυσλειτουργία των οικοσυστημάτων και την μειωμένη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

 https://perierga.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις