ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΟΙ
Οι ωκεανοί γνώρισαν πρωτοφανή επίπεδα ζέστης το 2018 προειδοποίησε ο ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχίες για τους κινδύνους στη θαλάσσια ζωή απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι η περίοδος 2015-2018 ήταν η πιο θερμή από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων.
Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για την κατάσταση του κλίματος στον κόσμο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) παρέχει διευκρινιστικά στοιχεία για την αύξηση των «φυσικών εκδηλώσεων» της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναφέρει, επίσης, εκτενώς την αυξανόμενη κοινωνικο-οικονομική επίδραση.
Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών έφθασε σε νέες τιμές ρεκόρ το 2018 σε βάθος μεταξύ 0 και 700 μ. (τα στοιχεία ανάγονται στο 1955) και μεταξύ 0 και 2.000 μ. (στοιχεία ανάγονται στο 2005) εκμηδενίζοντας τα ρεκόρ του 2017.
Η αύξηση του επιπέδου των θαλασσών συνεχίζεται με «γρήγορο ρυθμό» φθάνοντας σε ποσοστά ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΠΜΟ. Αυτή η επιτάχυνση της αύξησης του μέσου επιπέδου της θάλασσας οφείλεται κυρίως στον αυξημένο ρυθμό της απώλειας της μάζας πάγου των στρωμάτων πάγου (οι μόνιμοι πάγοι ή πολικοί πάγοι).
Η έκταση των θαλασσίων πάγων της Αρκτικής ήταν πολύ μικρότερη από την κανονική καθ΄όλη τη διάρκεια του 2018, παρουσιάζοντας πτωτικά ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Και στο τέλος του 2018, η έκταση των θαλασσίων πάγων, κατά τον ημερήσιο μέσο όρο, ήταν κοντά στα χαμηλότερα ρεκόρ που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.
«Τα δεδομένα που αναφέρονται στην παρούσα έκθεση είναι πολύ ανησυχητικά. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη το 2018 ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις προβιομηχανικές τιμές» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε εισαγωγικό σημείωμα. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018, οι περισσότεροι φυσικοί κίνδυνοι, θύματα των οποίων ήταν σχεδόν 62 εκατομμύρια άνθρωποι, είχαν σχέση με ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες. Όπως κατά το παρελθόν, οι πλημμύρες ήταν αυτές που έπληξαν τους περισσότερους ανθρώπους, 35 και πλέον εκατομμύρια.
Περισσότεροι από 1.600 θάνατοι είχαν σχέση με τα κύματα καύσωνα και τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Οι υλικές ζημιές μόνο στις ΗΠΑ έφτασαν σε ύψος ρεκόρ: 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ινδία, το κρατίδιο Κεράλα δεν είχε γνωρίσει τόσες πολλές βροχοπτώσεις και τόσο καταστροφικές πλημμύρες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Πηγή: in.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου