ΔΕΛΦΟΙ

Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούν τους θεούς

Η επίσκεψη στους Δελφούς είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Είναι ταξίδι στο χρόνο, ένα ραντεβού με την ιστορία, μία συνάντηση με τους… θεούς! Εκεί, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας (τον έναν προς την Ανατολή και τον άλλο προς τη Δύση) και υπέδειξαν πως σε αυτή τη γωνιά της κεντρικής Ελλάδας, θα είναι ο «ομφαλός της γης».
Εκεί, ίδρυσε ο θεός της μαντικής Απόλλωνας το μαντείο του και η ιέρειά του η Πυθία έδινε τους χρησμούς της. Οι Δελφοί στα χρόνια της αρχαιότητας ήταν το κέντρο του κόσμου και σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Και όλοι μαζί γεύονται έως το μεδούλι όλη αυτή τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που υπάρχει στο Δελφικό τοπίο.
Δέος, γαλήνη, σεβασμός, είναι κάποια από τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον επισκέπτη, από την πρώτη στιγμή που πατά το πόδι του στον ιερό αυτό τόπο. Η σπουδαιότητα των Δελφών αναγνωριζόταν έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και η λειτουργία του μαντείου έλαβε τέλος με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α’.
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται μέσα σε ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους, τις Φαιδριάδες. Το τοπίο είναι άγριο μα και συνάμα ήρεμο, γι’ αυτό και για αιώνες εκτός από θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο, αποτελούσε και σύμβολο ενότητας.
Οι Δελφοί βρίσκονται στους πρόποδες του Παρνασσού και είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είναι ο ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο Δελφών, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής. Το Μουσείο Δελφικών Εορτών στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ο οποίος είχε οραματιστεί τη «Δελφική ιδέα».
Η πόλη των Δελφών βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παρνασσού και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 550 μέτρων. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και η κοσμοπολίτικη Αράχωβα. Επίσης, η περιοχή είναι ιδανική για όσους λατρεύουν την πεζοπορία, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν ανάμεσα σε τοπία που κόβουν την ανάσα, με θέα τη θάλασσα και απέραντα ελατοδάση και αρχαία μνημεία.






 

https://www.newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις