IRON MAIDEN & ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

https://s.nbst.gr/files/1/2018/05/wknirnmd001.jpg

Όταν οι Iron Maiden συνάντησαν τον Μανώλη Αγγελόπουλο

Μετά την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα το 1988 θέλησαν να γνωρίσουν τη νυχτερινή Αθήνα

Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια… ιστορική συνάντηση θα μπορούσε να είχε διπλό τίτλο. Είναι μια καλή ευκαιρία για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους «λαϊκοί» και «χεβιμεταλάδες». Όταν οι Iron Maiden συνάντησαν τον Μανώλη Αγγελόπουλο ή όταν ο Μανώλης Αγγελόπουλος συνάντησε τους Iron Maiden;
Είναι κάτι ανάλογο του κινηματογραφικού «Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες» ή «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες». Εδώ βέβαια δεν υπάρχει κάποια «βεντέτα». Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις πλέον cult συναντήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Οι βρετανοί θρύλοι του heavy metal, Iron Maiden, πίσω στο μακρινό 1988 είχαν έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Έπαιξαν ένα ιστορικό live στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια και στη συνέχεια, κάποια από τα μέλη του γκρούπ αποφάσισαν να γνωρίσουν το περιβόητο… Athens by night! Και το έκαναν με τον πλέον πατροπαράδοτο τρόπο. Πήγαν στα μπουζούκια να ακούσουν τον «άρχοντα» της νύχτας Μανώλη Αγγελόπουλο.
Δίχως την παραμικρή αμφιβολία πρόκειται για την πιο heavy metal συνάντηση της Αθηναϊκής νύχτας!

Η πρώτη επίσκεψη των Iron Maiden στην Ελλάδα

wknirnmd7
Το 1988 δεν είναι μια τυχαία χρονιά. Είναι η χρονιά που έβαλε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα του παγκόσμιου χάρτη των heavy metal συναυλιών. Ροκάδες είχαν έρθει πολλοί από τη μεταπολίτευση και μετά.
Σε ότι αφορά το metal, ωστόσο, η αρχή έγινε το 1986 όταν είχαν έρθει οι Saxon που έπαιξαν στη Ριζούπολη.  Ένα χρόνο αργότερα είχαν επισκεφθεί την Αθήνα οι (μόνο κατ’ όνομα) Black Sabbath με μοναδικό μέλος από την αρχική θρυλική τετράδα τον σπουδαίο Tony Iommi.
Το 1988, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς είχαν έρθει οι Motorhead και έπαιξαν στο γήπεδο του Σπορτινγκ στα Πατήσια. Το μεγάλο «μπάμ», όμως, έγινε τον Σεπτέμβριο όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκαν την Ελλάδα οι βρετανοί Iron Maiden!
wknirnmd15
Ούτε άγνωστοι ήταν τότε οι Maiden, ούτε για τα… τελευταία ένσημα είχαν έρθει. Βρισκόντουσαν σε παγκόσμια περιοδεία για το επικό «seventh son of the seventh son» και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη συγκεκριμένη συναυλία.
Τόπος διεξαγωγής της συναυλίας το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί συνέρρευσαν πάνω από 20.000 metalheads (και όχι μόνο) προκειμένου να απολαύσουν τους βρετανούς. Η συγκεκριμένη συναυλία, ωστόσο, δεν ήταν ένα απλό μουσικό γεγονός ήταν κάτι παραπάνω και γι’ αυτό άλλωστε εκείνο το Φθινοπωρινό βράδυ με την πολλή ζέστη, στο γήπεδο της ΑΕΚ είχε βρεθεί και πλήθος επωνύμων Ελλήνων ροκάδων, με σημαντικότερη παρουσία εκείνη του αξέχαστου Παύλου Σιδηρόπουλου.
Εκείνο το βράδυ οι Maiden «έσπειραν»! Ανέβηκαν στη σκηνή και «έβαλαν φωτιά» με το Moonchild συνέχισαν με τα The Evil That Men Do,  The Prisoner,  Wrathchild,  Infinite Dreams, The Trooper, Can I Play With Madness, και Heaven Can Wait!
Το κοινό παραληρούσε και οι Βρετανοί έδωσαν συνέχεια με τα Wasted Years, The Clairvoyant, Seventh Son of a Seventh Son, The Number of the Beast, Hallowed Be Thy Name και Iron Maiden!
wknirnmd12
Πριν αποχαιρετήσουν το κοινό τους έκαναν και δυο encore με τα Run to the Hills, Running Free και τελευταίο το Sanctuary, προσφέροντας ένα χορταστικό setlist στους οπαδούς τους οι οποίοι δεν παρέλειψαν να κάνουν μερικά ντου, να «παίξουν» πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ και γενικά να… ξεσπάσουν, όπως πρόσταζαν τα τότε συναυλιακά «έθιμα» της χώρας μας!

Η πιο heavy metal συνάντηση της Αθηναϊκής νύχτας

wknirnmd1
Και αφού τα έδωσαν όλα πάνω στη σκηνή και ικανοποίησαν τους χιλιάδες οπαδούς τους, οι Iron Maiden είπαν να ξεδώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Δεν γνωρίζουμε αν θέλησαν να φάνε σουβλάκια ή μουσακά, πάντως αυτό που σίγουρα έκαναν ήταν να βγουν να διασκεδάσουν.
Και τι καλύτερο για διασκέδαση από τη… νυχτερινή Αθήνα. Τα μπουζούκια, άλλωστε, είναι διεθνούς φήμης. Όχι όσο το heavy metal αλλά είχε κι αυτή τις επιτυχίες της.
Εκείνη την εποχή ένα από τα ονόματα που μεσουρανούσε στην Αθηναϊκή νύχτα, ήταν ο «άρχοντας» Μανώλης Αγγελόπουλος ο οποίος τότε εμφανιζόταν στο κέντρο διασκέδασης «Όνειρο» στην εθνική οδό!
wknirnmd2
Ο «βασιλιάς των τσιγγάνων» έδινε κάθε νύχτα… ρεσιτάλ και φαίνεται πως οι maiden ενημερώθηκαν σχετικά και ζήτησαν να πάνε να τον ακούσουν, όπως και τελικά έγινε. Στην παρέα, μάλιστα, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες της εποχής ήταν και ο αξέχαστος Μάνος Ξυδούς, ενώ η φωτογραφία του κιθαρίστα Adrian Smith να κάθεται δίπλα- δίπλα με τον μυστακοφόρο Μανώλη Αγγελόπουλο που φοράει ένα άσπρο κουστούμι και τον Bruce Dickinson να δείχνει «χαμένος», παίρνει εύκολα μια θέση στο πάνθεον των πιο cult στιγμιότυπων!
wknirnmd8
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον captain Steve Harris να «στραβώνει» με αυτή τη νυχτερινή έξοδο, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν 30 χρόνια μετά

wknirnmd6
Για τους φανατικούς οπαδούς των βρετανών οι μέρες κυλούν αργά. Η 20η Ιουλίου οπότε και θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του φετινού RockWave Festival είναι τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά για όσους είναι υπερβολικά ανυπόμονοι να δουν τον Steve Harris, τον Bruce Dickinson και τη παρέα τους να «οργώνουν» τη σκηνή του  terra vibe στη Μαλακάσα.
Και αυτή η συναυλία έρχεται σχεδόν 30 χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική πρώτη εμφάνιση στην Αθήνα. Ενδιάμεσα έχουν υπάρξει αρκετές ακόμα εμφανίσεις των βρετανών στη χώρας μας. Για την ακρίβεια αυτή θα είναι η 14η σε 11 επισκέψεις στην Ελλάδα από το 1988 μέχρι και σήμερα! wknirnmd5
Από τότε μέχρι και τις ημέρες μας, ωστόσο, πολύ νερό έχει κυλήσει στο… heavymetallικό αυλάκι. Τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα της σκηνής έχουν περάσει τουλάχιστον μια φορά από τα μέρη μας. Το ξύλο, οι τσαμπουκάδες με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα έχουν δώσει τη θέση τους στη σωστή οργάνωση, τους προσεγμένους χώρους με την καλή ακουστική και τις παγωμένες μπύρες.
Τα άγρια νιάτα με τα δερμάτινα ρούχα και τα μακριά ρούχα, έχουν πλέον… ηρεμήσει, έχουν αποκτήσει τις δικές τους οικογένειες και είναι πολύ πιθανό να συνοδεύσουν τα παιδιά τους σε μερικές ημέρες στη Μαλακάσα.
wknirnmd4
Η setlist με τα τραγούδια που θα παίξουν οι Maiden στις 20 Ιουλίου στη Μαλακάσα
Οι Iron Maiden, όντας μεγαλύτεροι και οι ίδιοι κατά 30 ολόκληρα χρόνια, έρχονται και πάλι στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «the legacy of the beast tour» και αναμένεται για ακόμα μια φορά να τα δώσουν όλα πάνω στη σκηνή προκειμένου να ικανοποιήσουν τους πάντα απαιτητικούς οπαδούς τους... Και όπως λένε και οι ίδιοι «So it shall be written, so it shall be done»!

 https://www.newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις