Έφυγε ο Αλέκος Κιτσάκης


Φτωχότερο το δημοτικό τραγούδι - Έφυγε ο Αλέκος Κιτσάκης

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο γνωστός ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών, Αλέκος Κιτσάκης. Ο τραγουδιστής νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η εξόδιος ακολουθία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων στα Γιάννενα.
Ο Αλέκος Κιτσάκης συνεργάστηκε με την εταιρεία ODEON του Μίνωα Μάτσα. Υπολογίζεται, κατά δήλωση του ιδίου σε συνέντευξη, ότι έχει ηχογραφήσει 2500 δημοτικά τραγούδια. Τα χιλιάδες τραγούδια του, δικά του και άλλων, εξυμνούν συνήθως την Ήπειρο, την φυσική ομορφιά του τοπίου, την ποιμενική ζωή, την ξενιτιά, τον έρωτα αλλά και τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Ουδέποτε ο Αλέκος Κιτσάκης ηχογράφησε τραγούδι που να εξυμνεί το αρρωστημένο ερωτικό πάθος, πράγμα σύνηθες στις μέρες μας, ιδίως στο λαϊκό τραγούδι. Η χροιά της φωνής του τον καταξίωσε ως υπ αριθμόν ένα τραγουδιστή Δημοτικών Τραγουδιών του εικοστού αιώνα, και χαρακτηρίζεται "ως ο Στέλιος Καζαντζίδης του δημοτικού τραγουδιού", κάτι που και ο ίδιος ο Καζαντζίδης αποδέχεται, τακτικός θαμώνας και ακροατής του Κιτσάκη.
Γεννήθηκε στο Ριζοβούνι του Νομού Πρέβεζας το 1934 και έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου άρχισε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Ηπειρώτικης ομοσπονδίας καθώς και σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο θέατρο Rex με την Μαρίκα Κοτοπούλη. Εκεί η πριγκίπισσα, τότε, Φρειδερίκη', ενθουσιασμένη τον πήρε μαζί της στο παλάτι, όπου και διέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Οικοτροφείο Κέρκυρας (Αχίλλειο Ίδρυμα) και τον Σεπτέμβριο 1949 στάλθηκε στη Μέση Γεωπονική Sχολή Πατρών (Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο) όπου παράλληλα σπούδασε στο Ωδείο Πατρών, έψελνε στην εκκλησία και παρουσιαζόταν σε εκπομπές Δημοτικού τραγουδιού στο ραδιόφωνο.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα συμμετείχε σε εκπομπές της ΕΡΤ ενώ εξασφάλισε, με την βοήθεια του Μανόλη Καλομοίρη, υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Αν και ξεκίνησε τις σπουδές, δεν τελείωσε λόγω στράτευσης.

Συνεργάστηκε με την Καίτη Γκρέι, το Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τη Ρίτα Σακελαρίου, την Τζένη Βάνου, τον Περικλή Περράκη το Βασίλη Σούκα, τον Στάθη Κάβουρα, και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες. Στη διάρκεια της Δικτατορίας, επειδή το ραδιόφωνο έπαιζε συχνά δημοτικά τραγούδια, ατυχώς το όνομά του συνδέθηκε με το καθεστώς. Αρνήθηκε διπλωματικά να τραγουδήσει στη γιορτή της ΕΣΑ, ενώ τον πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης, στέλνοντας κάποιον άλλο τραγουδιστή, μη επώνυμο. Το 1966 είχε έναν ατυχή πρώτο γάμο και το 1987 είχε το δεύτερο γάμο του, από τον οποίο απέκτησε ένα αγόρι. Το έτος 2005 αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Μετά από επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για να πει τα κάλαντα στον Ηπειρώτη φίλο του Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επιστρέφοντας στο σπίτι υπέστη έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από νοσηλεία και εγχείρηση bypass επανήλθε πλήρως. Απεβίωσε στα Ιωάννινα στις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Πηγή: Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις