Τσικνοπέμπτη 2015

Μασκαράδες, χαρτοπόλεμος, κομφετί, μουσικές, εορταστική διάθεση και απελευθέρωση, ενόψει των Αποκριών, ομορφαίνουν την εβδομάδα που διανύουμε και πάνε κόντρα στον καιρό που φόρεσε πάλι την παγερή του μάσκα.
Οι άνδρες από νωρίς προετοιμάζουν τα κάρβουνα ενώ οι γυναίκες περιποιούνται τα κρέατα για να είναι έτοιμα την ώρα του ψησίματος. Την Τσικνοπέμπτη, την τελευταία μέρα πριν την έναρξη της Σαρακοστής και άρα της νηστείας, το κρέας έχει σαφώς την τιμητική του ενώ είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που η "τσίκνα" είναι το ζητούμενο.
Από την επομένη ξεκινάει -σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική παράδοση- μία μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα που τα κρέατα παίρνουν τη θέση τους στις σούβλες και το στομάχι των πιστών χριστιανών γεμίζει και πάλι με κρέας. Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη σηματοδοτεί λοιπόν την έναρξη των Αποκριών (Αποκρεών: από+κρέας) ενώ την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους και οι μασκαράδες οι οποίοι λέγεται ότι απομακρύνουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα εξασφαλίζοντας καλύτερες και αποδοτικότερες σοδειές.
Όσο πιο πολύ "τσικνίσεις" λοιπόν τόσο πιο πολύ θα απολαύσεις την ημέρα και θα έχεις περισσότερες "αντοχές" κατά την περίοδο της νηστείας. Οι παλαιότεροι πίστευαν ότι από κανένα νοικοκυριό δεν θα έπρεπε την ημέρα αυτή να λείπουν τα κρέατα ενώ συνήθιζαν να μοιράζουν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την πόλη για να μεταφέρουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε σημείο της.
Ακόμα μέχρι σήμερα στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους, στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους ενώ στο τέλος ακολουθούν "τα προξενιά" των ελεύθερων της γειτονιάς. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια στην Κομοτηνή, αυτήν την ημέρα ακολουθούν τη λαϊκή ρήση: "ο έρωτας περνάει από το στομάχι" και ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας στέλνει στη γυναίκα του μία κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά και μία γεμιστή κότα.
Το γιορτινό πνεύμα της Τσικνοπέμπτης ακολουθεί και ο Δήμος Αθηναίων, στήνοντας ένα ολοήμερο ζωντανό αποκριάτικο πάρτι στην Πλάκα, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Πρωταγωνιστές θα είναι η μουσική, οι ξέφρενοι ρυθμοί αλλά και όλοι οι καρναβαλιστές που θα ριχτούν στις απολαύσεις και θα αφήσουν για λίγο τα άγχη και τις σκοτούρες της καθημερινότητας.
Η Φιλαρμονική θα δώσει στην πόλη τόνο γιορτινό
Η Φιλαρμονική θα δώσει στην πόλη τόνο γιορτινό
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων με την αποκριάτικη μουσική διαδρομή από την Πλατεία Κοτζιά προς το Μοναστηράκι και το Μουσικό Σχήμα «Λευτέρης Γρηγορίου & Global Νταούλια», με μουσική διαδρομή του από το Μοναστηράκι προς το Θησείο, ανοίγουν στις 12 το μεσημέρι τις εκδηλώσεις.
Η αποκριάτικη γιορτή της Τσικνοπέμπτης κορυφώνεται στις 21.00  με την Πλακιώτικη Αποκριά και τους καρναβαλιστές από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης», οι οποίοι με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια θα παρελάσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Μετρό Ακροπόλεως- Μοναστηράκι), μετατρέποντάς το σε μία μεγάλη μουσική και χορευτική σκηνή, που θα ενθουσιάσει το αθηναϊκό κοινό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Τσικνοπέμπτης θα το βρείτε εδώ.
Ένα διαφορετικό καρναβάλι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στη Θεσσαλονίκη καθώς για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Ποδηλατικό Καρναβάλι που έχει στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του καρναβαλιού με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα.  Μεταμφιεσμένοι ποδηλατιστές, χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα με οδηγό τους τον Βασιλιά Καρνάβαλο, μία Λερναίο Ύδρα με 5 κεφάλια, θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τον κόσμο αλλά και να τον προβληματίσουν για τη δυσλειτουργία των θεσμών όπως υγεία και παιδεία καθώς και για την Ελλάδα της κρίσης γενικότερα.
Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει ένα ξέφρενο γλέντι για όλη την πόλη, με άφθονο κρασί, φαγητό, ζωντανή μουσική, DJ set, προβολές, γαϊτανάκι, ξυλοπόδαρους και άλλες εκπλήξεις μέχρι την ανατολή του ηλίου, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή καύση του βασιλιά καρνάβαλου.  Το Ποδηλατικό Καρναβάλι αυτο-οργανώνεται από μια ομάδα ενεργών πολιτών και υποστηρίζεται από τις συλλογικότητες: Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Παιδιά Εν Δράσει, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
Το κρέας και η τσίκνα έχουν την τιμητική τους
Το κρέας και η τσίκνα έχουν την τιμητική τους
Με μότο «Όσο αντέξουμε», ξεκινούν σήμερα στη Νάουσα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Από τις 12:00 το μεσημέρι θα στηθούν 7 γλέντια σε διαφορετικά σημεία της πόλης ενώ στις 19:30 το απόγευμα στην Πλατεία Καρατάσου, θα γίνει η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2015».
Θα ξεκινήσει με την Φιλαρµονική το µουσικοχορευτικό πρόγραµµα, στη συνέχεια θα βραβευτεί το καλύτερο σκίτσο στο διαγωνισµό για τον «νονό της Αποκριάς», ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο ελληνικό γλέντι µε παραδοσιακούς χορούς.
Και από τη βόρεια Ελλάδα στη Νότια και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα που σήμανε λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του φετινού καρναβαλιού της. Στο γραφικό ιστορικό κέντρο της πόλης οι εορτασμοί της Τσικνοπέμπτης στις 13:00 το μεσημέρι όπου θα ακολουθήσει το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι. Η Καλαμάτα κατά τη διάρκεια των Αποκρεών αναμένεται να γεμίσει με κόσμο καθώς ο Δήμος έχει ανακοινώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Ενημερωθείτε σχετικά από εδώ.
Δεν θα μπορούσαμε κλείσουμε το αφιέρωμα χωρίς να αναφερθούμε στην Πάτρα που την περίοδο αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον όλης της χώρας. Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με μία συναυλία αφιερωμένη στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι με την Ιόνια Ορχήστρα.
Από την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού
Από την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού
Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Κουλουρούς» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Η γαμήλια πομπή θα ξεκινήσει στις 19:30 από την Αγία Αικατερίνη.
Σε όλες τις γειτονιές στήνονται υπαίθριες ψησταριές, ο κόσμος αφήνεται στις μουσικές και την ατμόσφαιρα της πόλης κάνοντάς την να θυμίζει ένα διονυσιακό όργιο καλοπέρασης, άφθονου φαγητού και ποτού. Η ιστορία των Αποκριών άλλωστε, λέγεται ότι ξεκινάει με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ημερών εδώ.
Όπου κι αν βρεθείτε τη σημερινή μέρα ή και νύχτα δεν έχει σημασία. Αναζητήστε το πιο κοντινό σας γλέντι, τσικνίστε, εμπλακείτε με τον κόσμο, χορέψτε και αφήστε για λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού τις έννοιες της καθημερινότητας.
Η ημέρα ανήκει δικαιωματικά σε όλους μας. Ας αρχίσουν οι χοροί!

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις