ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑΕίναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό γεγονός ότι, σήμερα, το 60% των καλλιεργήσιμων εδαφών παγκοσμίως δεν αποδίδει πλέον και άρα οι πρακτικές της σύγχρονης μαζικής γεωργίας σύντομα δεν θα είναι σε θέση να παράγουν ποσότητες γεωργικών προϊόντων ικανές να θρέψουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Η έξοδος από την επικείμενη διατροφική κρίση ίσως να βρίσκεται στην Αγροοικολογία, στον συνδυασμό δηλαδή της γεωργίας με την οικολογία, που στοχεύει στον ανασχεδιασμό και τη διαχείριση βιώσιμων συστημάτων καλλιέργειας.

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Αειφόρος Ανάπτυξη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μάς προσκαλεί στη μοναδική προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue «Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο», που προωθεί τις οικολογικές ιδέες μιας διαφορετικής γεωργίας, η οποία σέβεται τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και την βιοποικιλότητα.

Το ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue καταγράφει τις επιλογές γυναικών και ανδρών που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για την εφαρμογή αυτής της εναλλακτικής προσέγγισης στη γεωργία, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά και, με τις πρωτοποριακές και επίπονες προσπάθειές τους, τα άτομα αυτά δείχνουν ότι είναι όντως εφικτός ένας διαφορετικός τρόπος παραγωγής αγροτικών τροφών.


Ιδού πώς συνοψίζει η ίδια η Hélène Médigue την ταινία της: «Η διατροφή είναι όπως ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η ζωή. Δεν σκόπευα να κάνω μια ταινία με θέμα τη μόνιμη καλλιέργεια (permaculture) ή τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες προωθούν την αγροοικολογία, αλλά να δώσω έμφαση κυρίως στην ανθρώπινη διάσταση, στην ενέργεια που καταβάλλει και στους αγώνες που δίνει μια ομάδα ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς… Θέλω να δείξω, μέσω της ταινίας αυτής, ότι είμαστε όλοι αλληλοεξαρτημένοι και ότι από τις πρωτοβουλίες αυτές αναδύεται μια δύναμη, μια ανεξάντλητη ενέργεια, το αντίθετο του ατομικισμού, που κάνει τον κόσμο άδικο και τρελό».

Ετσι, οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Fermes d’Avenir (Φάρμες του μέλλοντος), όπως ο Maxime de Rostolan, ο οποίος ίδρυσε τον συνεταιρισμό Fermes d’Avenir το 2013, με σκοπό την προώθηση της αγροοικολογίας και την επιτάχυνση της γεωργικής μετάβασης.

Ο συνεταιρισμός απευθύνεται στους διάφορους εμπλεκομένους στη γεωργική μετάβαση: γεωργούς και μελλοντικούς γεωργούς, επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, γαιοκτήμονες, πολίτες και καταναλωτές.

Οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού ποικίλλουν: παραγωγή, κατάρτιση, ευαισθητοποίηση και χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον Maxime de Rostolan, η Αγροοικολογία είναι πιο αποδοτική και πιο ανθεκτική από τη λεγόμενη συμβατική γεωργία.

Η φροντίδα των ανθρώπων και της φύσης δεν είναι μια επιλογή, είναι μια ανάγκη, ώστε να προσφέρουμε πιο υγιεινή διατροφή στους περισσότερους ανθρώπους.,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις