Το περί ανικανότητας επιχείρημα


Σε μια μοντέρνα κοινωνία, τα προβλήματα είναι τόσο πολύπλοκα που απαιτούν μια υψηλού επιπέδου διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να αφεθούν στα χέρια του τυχαίου πολίτη.
Το επιχείρημα θεωρεί ανίκανους τους πολίτες να σχηματίσουν μια ορθά αιτιολογημένη γνώμη.
Το περί ανικανότητας επιχείρημα έχει μια μεγάλη αλλά καθόλου ελκυστική ιστορία. Χρησιμοποιήθηκε ενάντια στο καθολικό δικαίωμα ψήφου, ενάντια στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, ενάντια στο δικαίωμα ψήφου των μαύρων στη Νότια Αφρική κ.λ.π.
Το επιχείρημα είναι άκυρο για διάφορους λόγους.
– Πρώτα απ’ όλα μια πολιτική απόφαση είναι κυρίως μια ηθική απόφαση και τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορεί να πάρει κανείς στη θέση κάποιου άλλου. Οι πολίτες όπως άλλωστε και οι βουλευτές δεν χρειάζονται μια λεπτομερειακή γνώση του θέματος αλλά κυρίως το κεντρικό διακύβευμα, η απάντηση στο οποίο προϋποθέτει κρίσεις επί ηθικών αξιών.
– Ο χαρακτηρισμός περί ανικανότητας σήμερα, απευθύνεται σε πολίτες που στέκονται στα δικά τους πόδια μέσα σε μια ταχέως εξελισσόμενη και ανταγωνιστική κοινωνία. Στο σχολείο, στην εργασία και σε πολλές άλλες πλευρές τις καθημερινής ζωής αντιμετωπίζουν σε μικρότερη κλίμακα τα προβλήματα που αποτελούν το περιεχόμενο της ευρύτερης πολιτικής σφαίρας.
– Οι πολίτες μπροστά σε ένα δημοψήφισμα χρησιμοποιούν συνήθως περιληπτικές αναφορές που προέρχονται από ειδικούς που εμπιστεύονται. Το ίδιο ακριβώς είναι αναγκασμένοι να κάνουν και οι βουλευτές μπροστά στον υπέρογκο αριθμό αποφάσεων που πρέπει να λάβουν σχετικά με νόμους και κανονισμούς.
– Το περί ανικανότητας επιχείρημα δεν είναι απλώς ένα επιχείρημα ενάντια στα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών. Είναι ένα επιχείρημα ενάντια στην ίδια την δημοκρατία. Γιατί αν οι πολίτες είναι ανίκανοι να αποφασίσουν ορθά μεταξύ δύο προτάσεων σε ένα δημοψήφισμα, πώς είναι ικανοί να επιλέξουν μεταξύ κομμάτων και επαγγελματιών της πολιτικής; Όταν μάλιστα αυτή η δεύτερη απόφαση φαίνεται να είναι πιο δύσκολη αφού οι εκλογείς πρέπει να εκτιμήσουν σχετικά με τις πράξεις των επαγγελματικών της πολιτικής σε μελλοντικές καταστάσεις!!!
– Το περί ανικανότητας επιχείρημα φαίνεται να προϋποθέτει πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι είναι πράγματι ικανοί και ότι έχουν πράγματι το δημόσιο συμφέρον στην καρδιά τους.

Παράφραση απ’ τη σελ. 68 του βιβλίου Direct Democrasy
greekdimo.wordpress.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις