παράξενες φοβίες του κόσμου

Φοβάστε να μείνετε χωρίς κινητό; Τρέμετε στην όψη ενός κουμπιού;
Ίσως υποφέρετε από κάποια από τις 4 παράξενες φοβίες που ακολουθούν...

1. Nomophobia: Φοβάστε να μείνετε χωρίς κινητό

Αν δεν πηγαίνετε πουθενά χωρίς το κινητό σας, και σας λούζει κρύος ιδρώτας στην ιδέα ότι θα το χάσετε ή ότι θα πέσει η μπαταρία σας, ίσως να έχετε εκδηλώσει μερικά από τα συμπτώματα μιας φοβίας που στα αγγλικά ονομάζεται ''Nomophobia'' (No mobile phone phobia). Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει κάποιος που υποφέρει από αυτού του είδους τη φοβία είναι:
  • Αδυναμία να κλείσει το κινητό του
  • Ελέγχει μανιωδώς τα sms, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις αναπάντητες κλήσεις
  • Έχει συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με τον φορτιστή, για να μην αποφορτιστεί η μπαταρία
  • Δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το κινητό του.
Σε σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι πιο εθισμένοι στη χρήση κινητού είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών με ποσοστό 68%. Η συγκεκριμένη φοβία μάλιστα αφορά περισσότερο τις γυναίκες, αφού έχουν τη φοβία αυτή σε ποσοστό 70% έναντι 61% των ανδρών. Για την καταπολέμηση αυτής της φοβίας βασική προϋπόθεση είναι η κατανόηση του ρόλου της τεχνολογίας ως εργαλείο που προορίζεται για να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε με μέτρο.
Τέσσερις από τις πιο παράξενες φοβίες του κόσμου
Πώς να αντιμετωπίσετε τις φοβίες του κινητού
Απώλεια ή κλοπή του τηλεφώνου σας:
  • Κρατάτε το κινητό σας τηλέφωνο σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι ή στην τσέπη σας.
  • Αποφεύγετε την τοποθέτηση κινητού σας σε δημόσιους χώρους.
  • Δημιουργείτε τακτικά back up του βιβλίου διευθύνσεών σας σε κάποιο άλλο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας.
Η φοβία ότι θα πέσει η μπαταρία:
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε φορτίσει την μπαταρία σας πριν φύγετε από το σπίτι
  • Κρατάτε ένα εφεδρικό φορτιστή μπαταρίας στην δουλειά σας
  • Αγοράστε μια εφεδρική μπαταρία ως back up
Ο φόβος ότι θα χάσετε κάποια κλήση:
  • Βεβαιωθείτε ότι ο τηλεφωνητής σας έχει το δικό σας προσωπικό μήνυμα ώστε οι καλούντες να γνωρίζουν ότι έχουν πάρει το σωστό πρόσωπο.
  • Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό πριν από το ταξίδι ενημερωθείτε από τον παροχέα σας αν μπορείτε να στέλνετε και να λαμβάνετε κλήσεις στο εξωτερικό.

2. Η τρυποφοβία

Η τρυποφοβία αποτελεί μια κατάσταση η οποία εκδηλώνεται με ακραίες αντιδράσεις του ατόμου που έχει πρόβλημα στην θέα αντικείμενων που περιέχουν ή δημιουργούν πολλές τρύπες, φυσαλίδες ή φουσκάλες. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι, για παράδειγμα, οι σοκολάτες, τα τυριά ή τα σαπούνια.
Τέσσερις από τις πιο παράξενες φοβίες του κόσμου
Πρόκειται για έναν ενστικτώδη φόβο που προκαλείται από τη θέα πολλών μικρών τρυπών συγκεντρωμένων και είναι μια από τις πιο παράξενες φοβίες που όμως είναι αρκετά συχνή, ενώ οι πιο πολλοί δεν τη συνειδητοποιούν. 
Αν και η τρυποφοβία δεν έχει αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή, ο ψυχολόγος Geoff Cole του βρετανικού πανεπιστημίου του Έσεξ, που έκανε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychological Science", υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μορφή φοβίας έχει βιολογικές ρίζες. 
Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει κάποιος που έχει τη συγκεκριμένη φοβία περιλαμβάνουν ημικρανίες, κρίσεις πανικού, έντονη εφίδρωση, και ταχυπαλμία. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει την τρυποφοβία, είναι να εκτίθεται στο αντικείμενο που του την προκαλεί μέχρι να αρχίσει να συνηθίζει τη θέα του.

3. Η κουμποφοβία

Πρόκειται για το φόβο των κουμπιών. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αυτή τη μορφή φοβίας, δεν μπορεί ούτε καν να αγγίζει κάποιο κουμπί. Τα άτομα αυτά, όπως είναι φυσικό βρίσκουν δύσκολα ρούχα γιατί απορρίπτουν όλα όσα έχουν κουμπιά και προτιμούν ρούχα με φερμουάρ. 
Από αυτήν την αλλόκοτη φοβία, υπέφερε και μια 30χρονη ταμίας από την Αγγλία, η Λουίζα Φράνσις, που μίλησε στην εφημερίδα ''Daily mail'' για την φοβία της. Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους τα κουμπιά είναι αβλαβή, για την 30χρονη αποτελούν αντικείμενο φόβου. Η φοβία της εκδηλώθηκε όταν ήταν 7 ετών, έπειτα από ένα παιδικό παιχνίδι που περιλάμβανε κουμπιά και το οποίο την τρομοκράτησε. 
''Το χειρότερο περιστατικό μού συνέβη σε ένα κατάστημα. Η ταμίας φορούσε μία ζακέτα με κουμπιά και ένα βραχιόλι με κουμπιά, το οποίο καθώς ερχόταν κοντά μου κάθε φορά που σκάναρε τα προϊόντα που είχα πάρει, εγώ δεν μπορούσα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Πανικοβλήθηκα κι έφυγα τρέχοντας χωρίς τα ψώνια μου'', λέει. 

4. Ο φόβος της άσπρης μπλούζας

Αν σας λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που πρέπει να κλείσετε ραντεβού με γιατρό, τότε ίσως πάσχετε από το ''Σύνδρομο της Άσπρης Μπλούζας''. Πρόκειται για μια κατάσταση που εκδηλώνεται με υπερβολική φοβία για τον γιατρό, τις ενέσεις, το αίμα, τις εξετάσεις ή τις επεμβάσεις. Ακόμη και η σκέψη των παραπάνω μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη ταραχή σε ένα άτομο που υποφέρει από αυτού του είδους τη φοβία. 
Τέσσερις από τις πιο παράξενες φοβίες του κόσμου
Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται συνήθως με:
  • Αυξημένους καρδιακούς παλμούς
  • Τρόμο
  • Τάση λιποθυμίας
  • Δύσπνοια
  • Εφίδρωση
  • Κρίσεις πανικού
Τα άτομα που υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, φοβούνται και αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό και να κάνουν  εξετάσεις, ενώ όταν το πράττουν έχουν υπερβολικό άγχος και νιώθουν πολύ δυσάρεστα. 
Ανάμεσα στις αιτίες που μπορεί να οφείλεται το σύνδρομο αυτό μπορεί να είναι κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν από μια ιατρική επίσκεψη, και η κληρονομικότητα (δηλαδή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με παρόμοιες φοβίες), ενώ τα αγχώδη άτομα είναι πιο επιρρεπή σε αυτό. 
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης και καταπολέμησης του άγχους, αναπνοές, ενώ αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε μπορεί να βοηθήσει η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μια διαδικασία κατά την οποία αντιμετωπίζονται οι λανθασμένες συμπεριφορές που προκαλούν τη φοβία. Μπορεί επίσης ο ειδικός να συστήσει τη λήψη αγχολυτικών φαρμάκων.

Αυτό το ξέρατε;

Όταν φοβόμαστε, το σώμα μας αντιδρά. Συγκεκριμένα, η πίεσή μας ανεβαίνει, μας περιλούζει ιδρώτας, η καρδιά μας χτυπάει γρηγορότερα, η αναπνοή μας γίνεται πιο έντονη και σηκώνονται οι τρίχες μας.

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις