Που πάνε τα χρήματα όλου του κόσμου?

Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνεχίζει να αυξάνεται, με αυτή την
σούπερ-πλούσια, μικρή ομάδα ανθρώπων να ελέγχει 1,76 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στην περιουσία 3,5 δισ. ανθρώπων, που είναι ο μισός περίπου πληθυσμός της γης.
Από το 2010 και μετά ο πλούτος άρχισε να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στους πλουσιότερους των πλουσίων ενώ οι φτωχοί βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να χειροτερεύει, αναφέρει η νέα έκθεση της Oxfam International.

Η περιουσία των πλουσιότερων 62 ανθρώπων του πλανήτη αυξήθηκε κατά μισό τρισ. δολάρια από το 2010 έως σήμερα, ενώ αυτή του 50% του πλανήτη (3,5 δισ.) μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 1 τρισ

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, Deborah Hardoon, Sophia Ayele και Ricardo Fuentes-Nieva ο λόγος αυτής της ανισότητας είναι η αποσύνδεση της δουλειάς και των κερδών. Έτσι το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που πάει στους εργαζόμενους έχει πέσει ενώ το μερίδιο στα κέρδη των διευθυντών έχει αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, παρά το γεγονός ότι οι εργάτες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν περισσότερο.
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ των ετών 1990 και 2010, σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη, το 40% των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζόμενων είδαν το μισθό τους να αυξάνεται πιο αργά από τον εθνικό μέσο όρο.

Αν η άνοδος του βασικού μισθού ήταν ίδια με αυτή του εθνικού μέσου όρου 200 εκατ. λιγότεροι άνθρωοποι ανά τον κόσμο θα ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι φόροι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανισότητα, αφού, σύμφωνα με την έκθεση οι πλούσιοι μπορούν να προσλαμβάνουν οικονομικούς συμβούλους και λογιστές, οι οποίοι τους βοηθούν να αποφύγουν την καταβολή φόρων, εκμεταλλευόμενοι τις "τρύπες" του φορολογικού συστήματος και να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, σε φορολογικούς παραδείσους έχουν μεταφερθεί 8 τρισ. δολάρια, χρήματα που λείπουν από τα έσοδα των κυβερνήσεων για να ενισχύσουν τα στρώματα του πληθυσμού που έχουν ανάγκη.

Οι ειδικοί προτείνουν την δημιουργία αυστηρού φορολογικού συστήματος το οποίο θα αποτρέπει τους κατόχους χρήματος να το αποσύρουν σε φορολογικούς παραδείσους και τις εταιρείες να μειώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενες τα κενά του νόμου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεράστιο αυτό ποσό φοροδιαφυγής, με την οικονομία παγκοσμίως να είναι ακόμα εύθραστή, αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για όσους υποφέρουν στην βάση της πυραμίδας, αλλά και για τους υπερ-πλούσιους. 
 
epixirimatias.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις