Το αίσθημα μοναξιάς φέρνει περισσότερη μοναξιά!

Πολλοί μοναχικοί άνθρωποι θα επιθυμούσαν να έχουν μεγαλύτερο δίκτυο φίλων ή περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις. Αλλά μερικές φορές, ακόμα και όταν το πετυχαίνουν, καταλήγουν να αποφεύγουν και πάλι τους άλλους. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο μοναξιάς.
Δύο νέες μελέτες, από τον John και τη Stephanie Cacioppo, ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cortex, δείχνουν ότι αυτή η συμπεριφορά των
μοναχικών ανθρώπων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά όταν νιώθει μοναξιά.
Στο πλαίσιο ερευνών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των μοναχικών ανθρώπων εμφανίστηκε πιο γρήγορα και ήταν πιο έντονη από εκείνη των πιο κοινωνικών ανθρώπων, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με αρνητικές κοινωνικές καταστάσεις.


Πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι, συνεχώς και υποσυνείδητα, προστατεύουν τον εαυτό τους από κοινωνικές απειλές.
«Όταν νιώθω μοναξιά, το μυαλό μου είναι ήδη σε μια κατάσταση «επιφυλακής», αναφέρει ο JohnCacioppo, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι σημαντικό να καταπολεμηθεί η παρόρμηση της απομόνωσης όταν αισθανόμαστε μοναξιά!
Βέβαια, χρειάζεται να τονιστεί ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με το να μένει κάποιος μόνος. Αρκετοί είναι ικανοποιημένοι που περνούν χρόνο με τον εαυτό τους. Η μοναξιά αναφέρεται στο αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης, όταν υπάρχει δηλαδή αναντιστοιχία μεταξύ των επιθυμητών κοινωνικών σχέσεων και των πραγματικών κοινωνικών σχέσεων.

Μαρία Καραμέτου .stogiatro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις