Οι Lynyrd Skynyrd για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Επιτέλους θα τους δούμε live και στην Αθήνα! Τους Lynyrd Skynyrd, το πιο δημοφιλές όνομα του south rock. Και θα ακούσουμε κι εμείς, ζωντανά, κομμάτια όπως τα "Free Bird", "Sweet Home Alabama" και "That Smell". Στις 18 Ioυνίου, στο Γήπεδο Baseball Ελληνικού.



Πέρα από τα κιθαριστικά riffs του αμερικάνικου νότου και τα «θανατηφόρα» τραγούδια, οι Lynyrd Skynyrd είναι ένα συγκρότημα με ασίγαστο πάθος, ένα συγκρότημα υπεύθυνο για τη διαιώνιση του μοναδικού Αμερικάνικου πνεύματος.

Και με νέο υλικό, το πρώτο μετά το 2003 και το Vicious Cycle. Η μπάντα-θρύλος των Lynyrd Skynyrd επέστρεψε με το «God & Guns», ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε στην ετικέτα της ιστορικής «Loud & Proud / Roadrunner Records». Ηχογραφήθηκε στο Nashville μεταξύ του 2008 – 2009, με διάφορες όμως ατυχίες να χτυπούν το συγκρότημα. Το project διακόπηκε αιφνίδια από το θάνατο του ιδρυτικού μέλους και κιμπορντίστα Billy Powell και αργότερα και του μπασίστα Ean Evans (2011).

Με την καθοδήγηση των βασικών μελών του συγκροτήματος, του Gary Rossington (κιθάρες), Johnny Van Zant (φωνητικά) και Rickey Medlocke (κιθάρες), μαζί με τον drummer Michael Cartellone, οι Lynyrd Skynyrd ηχογράφησαν ένα άλμπουμ (υπό καθεστώς “απειλής”, όπως συνήθως, σύμφωνα με τον Van Zant), που στέκεται στο ύψος του μύθου που ξεκίνησε 35 χρόνια πριν στο Jacksonville της Φλόριντα. Ήταν η περίοδος που η καριέρα τους βρέθηκε στο peak, η δεκαετία μέχρι και το 1977, όταν σε μία αεροπορική τραγωδία σκοτώθηκαν τρία μέλη τους, ανάμεσά τους και ο Ronnie Van Zant και ο Steve Gaines. Από τότε, παρότι η μπάντα έχασε ξανά με τραγικό τρόπο τον Allen Collins, τον Leon Wilkeson και τον Hughie Thomasson, δεν σταμάτησε να ροκάρει.

Mετά τους πρόσφατους θανάτους των Powell και Evans, «πολλοί θα περίμεναν προφανώς να πούμε ως εδώ αρκετά τράβηξε..», παραδέχεται ο Medlocke. Με έναν κατάλογο που ξεπερνάει τα 60 άλμπουμ και πωλήσεις που φτάνουν τα 30 εκατομμύρια, οι Lynyrd Skynyrd παραμένουν ένα cultural icon που γνωρίζει απήχηση σε όλες τις γενιές. Το καινούργιο τους άλμπουμ God & Guns έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα. «Θέλαμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι ακόμα κρύβουμε άσσους κάτω από το μανίκι» λέει το ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας τους Gary Rossington.

Επιστρέφοντας από το στούντιο μετά το θάνατο του Powell, τα keyboards του οποίου ακούγονται σε περισσότερα από τα μισά τραγούδια στο God & Guns, «ήταν πραγματικά πολύ δύσκολα, δεν πρόκειται να σας πω ψέματα» ομολογεί ο Van Zant. «Αλλά το ξεπεράσαμε, όπως απ' ο,τι φαίνεται κάνουν πάντα οι Lynyrd Skynyrd. H μουσική είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτός ο δίσκος χρειαζόταν να γίνει. O Gary, o Rickey και εγώ είπαμε απλά “ας προχωρήσουμε, ας το τελειώσουμε!”».
Τα δάκρυα έλαβαν τέλος και τώρα.. it's time to rock! «Είμαι τόσο χαρούμενος που επιτέλους σηκωθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να παίζουμε» συμπληρώνει ο Medlocke. «Για εμάς το ότι στεκόμαστε πέρα από ό,τι έχει συμβεί, κάνει το συγκεκριμένο δίσκο ακόμα πιο ξεχωριστό. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Billy και ο Ean μας βλέπουν από ψηλά με τεράστια χαμόγελα!».

Με τον περίφημο Βοb Marlette να υπογράφει την παραγωγή και την προσθήκη του κιθαρίστα John 5, το άλμπουμ ακούγεται πιο μεστό από οποιοδήποτε άλλο. «Ποτέ στο παρελθόν δεν συνεργαστήκαμε τόσο καλά με παραγωγούς, θέλαμε πάντα να γίνονται τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο» παραδέχεται ο Rossington. «Ο Bob Marlette είναι εξαιρετικός τύπος. Βρήκε τον τρόπο να μας μιλήσει “μουσικά” και αυτό μας έκανε αμέσως φίλους. Είχε πολλές νέες φρέσκιες ιδέες και τρόπους να κάνει τα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να διατηρήσει και τους παλιούς ήχους».

Για τον John 5, o Rossington προσθέτει: «είναι πιθανότατα ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί, και όπως ξέρετε έχω παίξει με πολλούς και εξαιρετικούς. Αυτός ζει μαζί με την κιθάρα του». Με βάση το Southern rock και την country, με παθιασμένα φωνητικά από τον Van Zant, και με τις χαρακτηριστικές κιθάρες του γκρουπ, το God & Guns καταφέρνει να διατηρήσει το γνώριμο ύφος των Skynyrd ενώ, ταυτόχρονα, ακούγεται εντελώς σύγχρονο. Και επίκαιρο επίσης, κάτι πολύ απαραίτητο σ' αυτούς τους καιρούς που είναι πολιτικά ασταθείς – γίνεται φανερό από τους τίτλους κάποιων κομματιών που υπονοούν το αίσθημα της απειλής και της άρνησης του να παραμείνει κάποιος ήσυχος και αδρανής. Πράγματα που σίγουρα θυμίζουν σε πολλούς το ξεκίνημα των Skynyrd.

«Δεν είναι μόνο οι λέξεις “God and guns”. Πρέπει να κοιτάξετε το παρελθόν και να δείτε πάνω σε ποια θεμέλια χτίστηκε αυτή η χώρα: στην ελευθερία», λέει ο Medlocke. «Ο καθένας θα έπρεπε να μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις του χωρίς να του λέει ο άλλος τί πρέπει να κάνει και πότε να το κάνει. Αυτό λέγεται ελευθερία επιλογής», συνεχίζει ο Medlocke που υπερηφανεύεται για το ότι είναι αυτόχθονας Αμερικάνος. «Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα πουν ότι επέστρεψαν οι rednecks (λευκοί ρατσιστές). Τους απαντώ λοιπόν ότι τα μέλη αυτής της μπάντας δεν είναι “rednecks”. Ο μόνος καταραμένος redneck είμαι εγώ γιατί απλούστατα είμαι ερυθρόδερμος!».

Οι Skynyrd κρατούν τα στάνταρτς ψηλά. Στα live και στα τραγούδια τους. «Κάποιοι θα μας κατηγορήσουν πως βγήκαμε περιοδεία επειδή χρειαζόμαστε τα χρήματα. Η πραγματικότητα είναι πως εμείς απλώς αγαπούμε τη μουσική, είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα χρήματα. Ζούμε για να ανεβαίνουμε στη σκηνή και να παίζουμε ζωντανά. Και να βλέπουμε στα μάτια των ανθρώπων, πόσο αγαπούν αυτή τη μουσική».

Στις 18 Ιουνίου εμείς θα είμαστε στο Ελληνικό, στο γήπεδο Baseball για να διαπιστώσουμε πώς οι Lynyrd Skynyrd συνεχίζουν να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του αμερικάνικου νότου. Και παίζουν αυθεντικό southern rock. Οι περισσότεροι από εμάς για πρώτη φορά θα τραγουδήσουμε μαζί στίχους που σημάδεψαν και το δικό μας παρελθόν..Sweet home Alabama, Where the skies are so blue, Sweet home Alabama, Lord, I'm coming home to you..

Lynyrd Skynyrd full band:
Gary Rossington- Guitar Johnny Van Zant- Vocals Rickey Medlocke- Guitar Mark "Sparky" Matejka- Guitar Michael Cartellone- Drums Robert Kearns - Bass Peter “Keys” Pisarczyk - Keyboards Honkettes: Dale Krantz Rossington- Backing Vocals Carol Chase- Backing Vocals

Info:
Χώρος: Γήπεδο Baseball Ελληνικού
Ημερομηνία: 18 Ιουνίου 2012

Προπώληση εισιτηρίων στην τιμή των €35 μέχρι τις 31/01/12 στο www.livetickets.gr






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις