Μύθοι και αλήθειες για τις γιορτές...

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης στις γιορτές, κάνει τα παιδιά υπερκινητικά; Οι αυτοκτονίες αυξάνονται δραματικά τα Χριστούγεννα; Δείτε, ποιους μύθους και αλήθειες έφερε στο φως το Βρετανικό Ιατρικό Ημερολόγιο.


Για του λόγου το αληθές, οι ειδικοί Rachel Vreeman, και Aaron Carroll της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, μελέτησαν αρκετά την ιατρική βιβλιογραφία και πραγματοποίησαν μία διαδικτυακή έρευνα, προκειμένου να αποφανθούν τελικά ότι:

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης δεν αντιδρούν διαφορετικά από εκείνα που δεν καταναλώνουν καθόλου. Η έρευνα έδειξε ότι οι γονείς που θεωρούσαν ότι έδιναν στα παιδιά τους αναψυκτικά με ζάχαρη , ενώ στην πραγματικότητα ήταν χωρίς ζάχαρη, αυτόματα εκτιμούσαν ότι η συμπεριφορά τους έμοιαζε με αυτή ενός υπερκινητικού παιδιού. Ωστόσο ο Aaron Carroll επισημαίνει ότι, η αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών όταν καταναλώνουν ζάχαρη οφείλεται στον ενθουσιασμό τους για το γλύκισμα και όχι σε ουσίες που εμπεριέχονται στη ζάχαρη.


Αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας

Αν και οι γιορτές θεωρούνται μέρες χαράς, η περίοδος των Χριστουγέννων δεν παύει να είναι ιδιαίτερα αγχωτική ή ακόμη και καταθλιπτική για μερικούς. Μία 35χρονη έρευνα ωστόσο που διενεργήθηκε στους κατοίκους της Μινεσότα έδειξε ότι οι αυτοκτονίες δεν αυξάνονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και καμίας άλλη γιορτής, είτε αυτό είναι γενέθλια, είτε Πρωτοχρονιά κλπ.

Αντίθετα, έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αποφανθεί ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι αυτοί που παρουσιάζουν αυξημένα τα ποσοστά αυτοκτονιών, γεγονός που οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμη να εξηγήσουν.

Αυτό που προκύπτει με άλλα λόγια, από την έρευνα είναι ότι η εορταστική περίοδος που διανύουμε ουδεμία σχέση έχει με τον μύθο, τελικά, ότι αυξάνονται οι αυτοκτονίες ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών.


Το φυτό των Χριστουγέννων είναι τοξικό

Μία έρευνα του 1996 που διεξήχθη σε 22.793 φυτά των Χριστουγέννων ή αλλιώς «αλεξανδρινούς», δεν κατέδειξε καμία σημαντική μορφή δηλητηρίασης.

Είναι ενδεχομένως πιθανό να αρρωστήσει κάποιος, αν καταναλώσει μεγάλο μέρος των φύλλων του, αλλά ωστόσο αυτό είναι σχεδόν αδύνατον ακόμη και για μικρά παιδιά και ζώα, σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας και διευθυντή του κέντρου δηλητηριάσεων του Πίτσμπουργκ, Edward Krenzelok. Ωστόσο υπάρχουν και μερικές μελέτες που κάνουν λόγο για πιθανό ερεθισμό του δέρματος που προέρχεται από τα φύλλα του αλεξανδρινού.


Το εορταστικό…μεταμεσονύχτιο φαγητό παχαίνει

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ιατρική απόδειξη που να επισημαίνει ότι αν κάποιος καταναλώσει φαγητό ακριβώς πριν πάει για ύπνο παχαίνει περισσότερο. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στο να τρώει κανείς συγκεκριμένες και «λογικές» ώρες, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στον περιορισμό της συνολικής πρόσληψης των ημερήσιων θερμίδων. Με άλλα λόγια «η ώρα που θα φάει κάποιος δεν είναι τόσο σημαντική για το συνολικό βάρος που θα πάρει, όσο η ποσότητα των θερμίδων που θα πάρει από το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η καθηγήτρια Jeannie Gazzaniga-Moloo, εκπρόσωπος της αμερικάνικής διαιτητικής ένωσης.


«Γιατροσόφια» κατά του πονοκεφάλου από μεθύσι

Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δυστυχώς, όλα όσα έχουν ακουστεί κατά διαστήματα και ακούγονται, αναφορικά με την ιδανική λύση για τον πονοκέφαλο μετά από ένα γιορταστικό μεθύσι, είναι απλά μύθοι.

Εξειδικευμένες έρευνες ωστόσο, έχουν καταδείξει ότι πέρα από τον χρόνο και το νερό, για να «καταπολεμήσετε» την αφυδάτωση, τίποτα άλλο δεν βοηθά στο να ξεπεράσετε την επόμενη μέρα τον πονοκέφαλο που προέκυψε στο όνομα πάντα των γιορτών.

Ωστόσο αν ήπιατε ή φάγατε πολύ τις μέρες των Χριστουγέννων, καλή είναι μία περίοδος αποτοξίνωσης προκειμένου τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά να επανέλθουν στον οργανισμό σας.


Σκουφί: είναι η μόνη λύση στο κρύο;

Μία παλιά στρατιωτική έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που φορούσαν στολές επιβίωσης στην Αρκτική αλλά όχι ειδικό σκουφί, έχασαν μεγάλο ποσοστό από τη θερμότητα του σώματός τους επειδή το κεφάλι τους ήταν ακάλυπτο. Σε περίπτωση δε, που κάποιος φορούσε μαγιό, θα έχανε τη θερμότητα ομοιόμορφα σε όλη την εκτεθειμένη επιφάνεια του σώματος του και όχι περισσότερο από 10% από το κεφάλι.

Σύμφωνα με τη γιατρό Rachel Vreeman βέβαια, «φυσικά και πρέπει να είμαστε ζεστά ντυμένοι τις γιορτινές και κρύες νύχτες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, ένα σκουφί αρκεί. Πρέπει επίσης να είμαστε εφοδιασμένοι επίσης με ζεστό παλτό, γάντια και μπότες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις