Τρίκαλα: φύση και αστικό τοπίο σε πλήρη αρμονία

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της χώρας, τα όμορφα Τρίκαλα ξεχωρίζουν για τις φυσικές ομορφιές τους, τα αξιοθέατα, αλλά και τη δυνατότητα για δραστηριότητες και κοντινές εκδρομές. Είναι μια πόλη σύγχρονη, που όμως διατηρεί με σεβασμό πολλά στοιχεία του παρελθόντος.

Φωτογραφία: http://www.trikala-tourism.gr

Απλωμένα στο θεσσαλικό κάμπο, στο κέντρο της Ελλάδας ( http://bit.ly/vqFvOn ), τα Τρίκαλα είναι μια πόλη 81.000 κατοίκων, που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εκεί έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων και ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης.

Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει ο λόφος του προφήτη Ηλία, το Φρούριο και το ρολόι του. Ο Ληθαίος αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης, ενώ στη μυθολογία αναφερόταν ως γιος της Λήθης, αλλά και ότι στις όχθες του γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Η εναλλαγή του τοπίου με τις γεμάτες πράσινο όχθες του και τα πανύψηλα καταπράσινα δέντρα το καλοκαίρι, αλλά και με τα γυμνά από φύλλα δέντρα τον χειμώνα, μαγεύει τον επισκέπτη όποια στιγμή του χρόνου κι αν έλθει στα Τρίκαλα.

Οι δύο όχθες του ποταμού συνδέονται με πολλές γέφυρες. Η κεντρική πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε και ως γέφυρα οχημάτων. Είναι ο συνδετικός κρίκος της πόλης καθώς ενώνει τον πιο εμπορικό δρόμο των Τρικάλων, την οδό Ασκληπιού με την Κεντρική πλατεία των Ηρώων Πολυτεχνείου. Από εκεί, κοιτάζοντας κανείς προς τα βόρεια, θα αντικρίσει στην απέναντι γέφυρα το άγαλμα του Ασκληπιού - έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλόπουλου.

Την πόλη ομορφαίνουν επίσης πολλές πλατείες που λειτουργούν σαν χώροι ανάπαυσης και σημεία συνάντησης των κατοίκων, όπως αυτές του Ρήγα Φεραίου, Κιτριλάκη κ.λ.π. Η κεντρική πλατεία των «Ηρώων Πολυτεχνείου», ενώνεται με την οδό Ασκληπιού μέσω της κεντρικής γέφυρας και έχει μια μικρή λίμνη με σιντριβάνι και πανύψηλα, βαθύσκιωτα δέντρα. Χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες, η πόλη είναι ιδανική για περπάτημα και ποδηλασία.

Φωτογραφία: http://www.trikalacity.gr

Μετά την πεζοδρόμησή της το 1998, η Ασκληπιού αποτελεί κεντρικό σημείο των Τρικάλων, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος και ο δρόμος συναθροίσεως των Τρικαλινών. Στο τέρμα της βρίσκεται το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, πραγματικό κόσμημα και αρχιτεκτονικό μνημείο, που κατασκευάστηκε το 1886 από τη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία του δικτύου των σιδηροδρόμων την εποχή της κυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη. Έναντι του Σιδηροδρομικού Σταθμού εκτίθεται αναπαλαιωμένο το τρενάκι, ο «θρυλικός Καρβουνιάρης», που αποτελεί το παρελθόν των σύγχρονων σιδηροδρόμων.

Στα βόρεια της πόλης των Τρικάλων δεσπόζει επιβλητικό το φρούριο με τον πύργο και το ρολόι, με ιστορία που χάνεται στα κλασσικά και ελληνιστικά χρόνια. Το φρούριο φιλοξενεί υπαίθριο θέατρο όπου κάθε καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ποικίλες θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί, επίσης, να επισκεφθεί τον πύργο του ρολογιού και να θαυμάσει από ψηλά ολόκληρη την πόλη και μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου.

Στα ριζά του φρουρίου συνεχίζει να ζει το Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων που συνδέει το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ξεχωρίζει για τα στενά του δρομάκια, για τα δίπατα σπίτια βαμμένα σε πολλά χρώματα και τα μικρά εκκλησάκια που ξεφυτρώνουν ανάμεσά τους. Ολόκληρη η συνοικία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και οι νέες κατοικίες να χτίζονται σύμφωνα με τα παλιά πρότυπα. Στην έξοδο του Βαρουσίου προς την πόλη, βρίσκεται η πλακόστρωτη, ανακαινισμένη γειτονιά των παλιών Μανάβικων, όπου θα βρείτε πολλές ταβέρνες και μπαράκια.

Φωτογραφία: http://www.trikalacity.gr

Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο, βρίσκεται ο λόφος του προφήτη Ηλία, ένας αξιόλογος πνεύμονας πρασίνου με θέα την πόλη, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και ο ζωολογικός κήπος που φιλοξενεί αρκετά είδη ζώων.

… και ο κατάλογος όσων μπορεί κανείς να δει στην πόλη είναι μακρύς. Αναφέρουμε ακόμη το Κουρσούμ Τζαμί, το οποίο κτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά και αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο της ανατολικής αρχιτεκτονικής, το Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κατσικογιάννη, Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής όπου φυλάσσονται προσωπικά ενθυμήματα των Τρικαλινών βάρδων της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου, η Δημοτική βιβλιοθήκη κ.ά.

Τέλος, τα Τρίκαλα κατέχουν μια ακόμη τιμητική διάκριση, καθώς συγκαταλέγονται στις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, χάρη στη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο που προσφέρεται σε όλους τους κατοίκους ( www.e-trikala.gr/wifi_gr ).

Φωτογραφία: http://www.trikalacity.gr

Εκδρομές στη γύρω περιοχή

Τα Τρίκαλα, εκτός από τα αξιοθέατα που προσφέρουν μέσα στην πόλη, μπορούν να αποτελέσουν ορμητήριο για εκδρομές σε αξιόλογες τοποθεσίες.

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ταβέρνες και άλλα καταστήματα. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί την Καλαμπάκα και τα εκπληκτικά Μετέωρα και την όμορφη Ελάτη, την Καρδίτσα και τη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα.

Για τους λάτρεις των δραστηριοτήτων, υπάρχει η δυνατότητα για πεζοπορία σε κάποιο βουνό της περιοχής ή rafting στον Αχελώο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.anentsa.gr , www.trikalacity.gr και www.trikala-tourism.gr .

Πώς θα πάτε:

Οδικώς από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η οδική διαδρομή από Αθήνα είναι περίπου 330 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 4,5 ώρες για να την καλύψετε.

Πού θα μείνετε και πού θα φάτε:

Για τη διαμονή και το φαγητό σας στα Τρίκαλα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.trikala-tourism.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις