Χειριστείτε "έξυπνα" τα λεφτά σας το 2012

Να δεδομένα στον επενδυτικό χάρτη φέρνει το 2012 με την κρίση, τη μεταβλητότητα και την ταχύτητα των εξελίξεων να έχουν αλλάξει ριζικά τους βασικούς κανόνες για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις.

Καθώς οι συμβουλές και οι στρατηγικές που εφαρμόζονταν σε «κανονικές» περιόδους είναι πλέον άχρηστες, αναλυτές, χρηματιστές και τραπεζίτες προτείνουν -σύμφωνα με Τα Νέα- 10 νέους επενδυτικούς κανόνες για το 2012 προκειμένου οι επενδυτές να καταφέρουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να κερδίσουν στις νέες συνθήκες.

Κανόνας 1ος : Όχι στη διακράτηση

Οι εποχές που αγοράζαμε μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία και τα «ξεχνάγαμε» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εξελίξεις στις αγορές είναι τόσο έντονες και γοργές, ώστε ο επενδυτής πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση κάνοντας άμεσες και δραστικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο του όταν αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές ή σε συγκεκριμένους κλάδους.

Κανόνας 2ος : Ανεπαρκής από μόνη της η διασπορά κεφαλαίων

Η κρίση έχει κτυπήσει εξίσου τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα νομίσματα αποδεικνύοντας ότι η διασπορά δεν είναι αντίμετρο ικανό ώστε να εξασφαλίσει κάποιος τα χρήματά του. Για να κοιμάται ήσυχος, απαιτείται συχνός έλεγχος των επενδύσεων και ενεργητική διαχείριση ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Κανόνας 3ος : Χαμηλή τιμή μετοχών δε συνεπάγεται και συμφέρουσα αγορά

Δεκάδες μετοχές αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους στο Χρηματιστήριο. Μπορεί οι τιμές να φαντάζουν δελεαστικές όμως πολλές από τις εταιρείες είτε δε θα επιβιώσουν από την κρίση είτε θα συγχωνευτούν ή θα κάνουν αρκετά χρόνια για να ανακάμψουν. Συνεπώς, το φθηνό δε σημαίνει αναγκαστικά και συμφέρον.

Κανόνας 4ος : Στενή παρακολούθηση των επιτοκίων

Μέσα στο 2011 τα επιτόκια του ευρώ ανέβηκαν δύο φορές και έπεσαν άλλες δύο. Όσοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν τη μεταβλητότητα αυτή, σε δάνεια και επενδύσεις, βγήκαν κερδισμένοι. Και μέσα στο 2012, αναμένεται κινητικότητα στον τομέα αυτόν, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Κανόνας 5ος : Επεκτείνετε τους επενδυτικούς σας ορίζοντες

Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι επενδύσεις πρέπει αντίστοιχα να είναι διεθνείς. Μετοχές σε ξένα χρηματιστήρια, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα άλλων χωρών, ακόμα και νομίσματα είναι κάποια από τα νέα όπλα στη φαρέτρα των επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες ανά την υφήλιο και δεν περιορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια της ελληνικής οικονομίας.

Κανόνας 6ος : Στενή παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων

Πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης παίζουν οι δηλώσεις και οι αποφάσεις των πολιτικών. Μία φράση από τα χείλη της Μέρκελ, του Σαρκοζί ή του Ομπάμα είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές αλλάζοντας το κλίμα και οδηγώντας σε βίαιη άνοδο ή πτώση. Συνεπώς, οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την πολιτική συγκυρία.

Κανόνας 7ος : Σταθερό εισόδημα

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος κερδίζουν έδαφος σε περιόδους ανασφάλειας και, κατά συνέπεια, δέχονται τις μικρότερες πιέσεις λόγω κρίσης. Μετοχές που παραδοσιακά δίνουν υψηλό μέρισμα, προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και εγγυημένης απόδοσης, ακόμη και αποταμιευτικά προϊόντα. Εξασφαλίζουν σταθερή ροή χρημάτων και ασπίδα προστασίας στην αρνητική συγκυρία.

Κανόνας 8ος : Βάλτε συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους

Η κρίση είναι η χειρότερη εποχή για.. απληστία. Αν θέλετε να βγείτε κερδισμένοι επιλέξτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους για το προσεχές διάστημα. Αν τους εκπληρώσετε, επανακαθορίστε τη στρατηγική σας με τα τότε δεδομένα και μην εμπλακείτε στο κυνήγι δεικτών και αποδόσεων χάνοντας την αίσθηση των πραγματικών στόχων.

Κανόνας 9ος : Οπωσδήποτε συγκεκριμένοι κανόνες πώλησης πριν την αγορά

Πριν επενδύσετε, υπολογίστε πόσα χρήματα μπορείτε πραγματικά να χάσετε και βάλτε συγκεκριμένα όρια και κανόνες. Η κρίση συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και ειδικά αν ασχοληθεί κανείς με παράγωγα και μόχλευση είναι πολύ εύκολο να χάσει ολόκληρο το κεφάλαιό του ή ακόμη και παραπάνω. Χρειάζονται, λοιπόν, κανόνες αλλά και σιδηρά πειθαρχία για να τους τηρήσει ο επενδυτής.

Κανόνας 10ος : Αντιγραφή των επενδυτικών στρατηγικών

Σε αυτή την κρίση είναι προφανές ότι οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και πολλά funds κερδίζουν δισεκατομμύρια. Πολλές φορές, έχουν αρκετά κεφάλαια για να στρέψουν τις αγορές προς το συμφέρον τους. Δεν είναι ντροπή, λοιπόν, να ακολουθεί κανείς κατά πόδας τις κινήσεις τους παρακολουθώντας τις επενδύσεις τους και αντιγράφοντας τις τοποθετήσεις που κάνουν.

Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις