Αντιμετωπίστε την υπερφαγία των Χριστουγέννων με 5 τροφές
Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να το παρακάνει κάποιος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τι μπορεί, όμως, να καταναλώσει μετά ή και κατά τη διάρκεια του γεύματος έτσι ώστε να ισορροπήσει;
Ακόμη και οι πιο συγκρατημένοι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους μπροστά στη θέα της γεμιστής γαλοπούλας, των λουκάνικων, του σουφλέ, των κουραμπιέδων κ.ο.κ. και τα μαχαιροπίρουνα τσιμπολογούν προς όλες τις κατευθύνσεις κάθε Χριστούγεννα, σε ένα από τα πιο πλούσια τραπέζια του χρόνου.
Το κακό, όμως, όταν το παρακάνουμε με το φαγητό, είναι ότι οι πολλές θερμίδες που λαμβάνουμε, αναγκάζουν το σώμα μας να ανεβάσει ταχύτητες καθώς προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά που γίνεται από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται καθώς χωνεύουμε το φαγητό μας. Όπως είναι γνωστό οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα κύτταρα και προωθούν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο – και φυσικά όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε.
Παρ’ όλα αυτά αν δεν καταφέρετε να αντισταθείτε και φέτος στις νόστιμες λιχουδιές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να… ξαναβρείτε τον εαυτό σας μετά από ένα τέτοιο πλουσιοπάροχο φαγοπότι και να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.
1.Μπαχαρικά: προσθέστε τα στο φαγητό
Τα καρυκεύματα στο φαγητό μας φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις της υπερκατανάλωσης φαγητού και μάλιστα αποδεδειγμένα. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2011 και δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα γεύμα το οποίο περιείχε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά (ένα μείγμα από δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκούμη, μαύρο πιπέρι, πάπρικα και γαρίφαλο), φάνηκε να σημειώνουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το μείγμα μπαχαρικών βοηθά στην αργή απορρόφηση των λιπαρών και τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν… παρατρώμε.
2.Χυμός πορτοκαλιού: προστατεύει την καρδιά
Τα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στη στυμμένη πορτοκαλάδα, αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις των θερμίδων και των λιπαρών στην καρδιά μετά από ένα υπερβολικό γεύμα, όπως αναφέρει μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι πίνουν την πορτοκαλάδα τους μετά από τέτοιου είδους γεύματα – όπως αυτό που μας περιμένει τα Χριστούγεννα – παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα βλαβερών ελεύθερων ριζών και άλλων παραγόντων φλεγμονών που σχετίζονται με καρδιοπάθειες μετά από ένα γεύμα, σε σχέση με αυτούς που πίνουν απλώς νερό.
3.Φρούτα: το καλύτερο επιδόρπιο
Αν και πολλοί ειδικοί διατείνονται ότι το φρούτο μετά το φαγητό επιβραδύνει την πέψη, εν προκειμένω τα αντιοξειδωτικά του κάνουν την ίδια δουλειά με τις προαναφερθείσες τροφές: ελαχιστοποιούν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μετά από ένα… βαρβάτο γεύμα που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας.
4.Ξίδι: ελέγχει το σάκχαρο του αίματος
Μια κουταλιά της σούπας ξίδι με το γεύμα σας (π.χ. στη σαλάτα σας) μπορεί να ελέγξει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνουν μετά από ένα μεγάλο γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες. Για τους περισσότερους από εμάς, η απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος προκαλεί και εξίσου απότομη πτώση, ανοίγοντάς μας την όρεξη, ενώ αυτή η κατάσταση αποτελεί πρόβλημα για τους διαβητικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να «καθαρίσουν» αποτελεσματικά τη γλυκόζη και με το πέρασμα του χρόνου η υπερβάλλουσα γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τους ιστούς.
5.Κόκκινο κρασί: πιείτε το, αλλά και μαγειρέψτε το
Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορούν να μειώσουν την αρνητική επίδραση των τροφών με υψηλά λιπαρά, μειώνοντας τα επίπεδα ενός συστατικού που παράγεται στο σώμα μετά την κατανάλωση λίπους και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Μαγειρέψτε χρησιμοποιώντας το ή απολαύστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το γεύμα σας – αλλά μην ξεχνάτε: το κλειδί είναι ο έλεγχος πάνω στην κατανάλωση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου