ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣΗ οικοδόμηση μεγαλοπρεπών ναών αποτέλεσε στην ιστορία μια ακόμη ένδειξη πλούτου, ισχύος και επιρροής. Έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν περίτεχνοι ναοί που είναι πραγματικά κοσμήματα αρχιτεκτονικής και προκαλούν το θαυμασμό αν και σε πολλές περιπτώσεις κουβαλούν ιστορία αρκετών αιώνων. Άλλοι πάλι είναι πιο σύγχρονοι αλλά ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ευρώπης…

Παναγία των Παρισίων
Ένας από τους πιο διάσημους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς του Μεσαίωνα, είναι η Παναγία των Παρισίων που κατασκευάστηκε πριν από 850 χρόνια. Τα 387 σκαλοπάτια της οδηγούν στην κορυφή του καμπαναριού του 13ου αιώνα.
Perierga.gr - Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης...
Κάμπι – Ελσίνκι
Το ξύλινο παρεκκλήσι Κάμπι έχει σχήμα χωνιού και είναι χτισμένο σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες στο Ελσίνκι. Ωστόσο, χάρη στην ηχομονωτική του κατασκευή – κλειστή οροφή και πρόσοψη χωρίς παράθυρο –  έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «παρεκκλήσι της ησυχίας».
Perierga.gr - Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης...
Hallgrimskirkja – Ρέικιαβικ
Αυτός ο ναός σε σχήμα πύργου είναι αναπόσπαστο σημείο του Ρέυκιαβικ. Ο ναός σχεδιάστηκε το 1937 αλλά ολοκληρώθηκε το 1986 και παραμένει ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα ακόμα και σήμερα.
Perierga.gr - Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης...
Σαγράδα Φαμίλια – Βαρκελώνη
Η ρωμαιοκαθολική βασιλική του Αντόνι Γκαουντί στη Βαρκελώνη, ένα από τα ψηλότερα θρησκευτικά κτίρια στον κόσμο που φημίζεται για την περίτεχνη αρχιτεκτονική του. Μετά από 130 χρόνια, η εκκλησία και οι 18 περίτεχνα σκαλισμένοι πύργοι της Σαγράδα Φαμίλια θα ολοκληρωθούν το 2026, έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Ισπανού αρχιτέκτονά της.


 Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι – Σόφια
Αποτελούμενος από μάρμαρο από το Μόναχο και ψηφιδωτά από τη Βενετία, ο βυζαντινός καθεδρικός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα πιο συμβολικά κτήρια στη Βουλγαρία και ένας από τους μεγαλύτερους ανατολικούς ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο.
Perierga.gr - Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης...
Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε – Φλωρεντία
Χρειάστηκαν περίπου δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί η ροζ, λευκή και πράσινη μαρμάρινη πρόσοψη του θολωτού καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, που είναι εμπνευσμένη από το Πάνθεον της Ρώμης.
Perierga.gr - Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης...
Ναός Αγίου Στεφάνου – Βιέννη
Ο συμβολικός καθεδρικός ναός της Βιέννης που μετρά 700 χρόνια ζωής αποτελείται από τέσσερις πύργους, ο ψηλότερος από τους οποίους έχει ύψος περίπου 138 μέτρα και χρειάστηκε 65 χρόνια για να οικοδομηθεί. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η πολύχρωμη οροφή του ναού με πλακάκια στολισμένα με διαμάντια.
Perierga.gr - Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης... 
Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη 
 Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται στο Βατικανό και είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί και την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.Ακριβώς μπροστά από την επιβλητική πρόσοψη της βασιλικής, απλώνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της βασιλικής. Τη δημιουργία της την οφείλουμε στον Ιταλό αρχιτέκτονα και γλύπτη Μπερνίνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1655 και ολοκληρώθηκε το 1667. Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 340 μέτρα. Οι ελλειπτικές κιονοστοιχίες που πλαισιώνουν την πλατεία αποτελούνται από συνολικά 284 κίονες σε δωρικό ρυθμό, ο καθένας 15 μέτρα ψηλός.Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, Βουδαπέστη
 Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου είναι μια Ρωμαιοκαθολική βασιλική στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Έχει πάρει το όνομά της προς τιμήν του Στεφάνου, του πρώτου Βασιλιά της Ουγγαρίας. Ήταν η έκτη μεγαλύτερη εκκλησία που χτίστηκε στην Ουγγαρία πριν το 1920. Σήμερα είναι το τρίτο μεγαλύτερο εκκλησιαστικό κτήριο στη σημερινή Ουγγαρία.
Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Στέφανος Βουδαπέστη

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου , Πράγα
Ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εκκλησία της Τσεχίας και έδρα του Αρχιεπίσκοπου της Πράγας.
Βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Πράγας και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα Γοτθικής αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες μπαίνουν στον καθεδρικό ναό μέσω της πύλης στη δυτική πρόσοψη. Η πόρτα από χαλκό είναι διακοσμημένη με αναπαραστάσεις από την ιστορία του καθεδρικού ναού και τους μύθους για τους Αγίους Wenceslas και Adalbert.

Σχετική εικόνα

https://perierga.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις