Καλοκαίρι

Καλοκαίρι: φόρεσε ό,τι μαγιό θες κι άσε τους οδηγούς στην άκρη

Θα έχουν πέσει στην αντίληψή σου χίλια δύο άρθρα - οδηγοί, τα οποία υποδεικνύουν τα πιο σωστά μαγιό, αναλόγως του σωματότυπού σου, του ύψους σου, του χρώματος του δέρματός σου και άλλων "παραμέτρων". Χωρίς να αμφισβητούμε την κρίση των ειδικών, ομολογούμε πως αυτοί οι οδηγοί πάντα μας φαίνονταν "επικίνδυνοι". Τι εννοούμε;
Το μαγιό είναι μαγιό. Ποια η διαφορά ενός μπικίνι με κορδόνια από ένα μπικίνι χωρίς κορδόνια; Η συνήθης απάντηση είναι πως "η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά". Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο "ΑΛΛΑ". Είτε έχεις κορμί λαμπάδα είτε κορμάκι φιδίσιο είτε έναν... κορμό σοκολάτας στο ψυγείο (ατάκα κλεμμένη από το διαδίκτυο), εσύ και μόνο εσύ ξέρεις ποια είσαι, τι σου αρέσει και φυσικά πώς θα βγεις στην παραλία.
Έλα, όμως, που εκεί έξω υπάρχει μία ποικιλία σχεδίων μαγιό -από τα πιο αυστηρά ολόσωμα, μέχρι τα πιο sexy μπικίνι, με κορδόνια, με χάντρες, με μεταλλικές λεπτομέρειες, λίγο πιο girly, λίγο πιο γυναικεία, απλά και μίνιμαλ, περίτεχνα και πολυκεντημένα, και ό,τι άλλο χωράει ο νους. Ανάμεσα σε μία ποικιλία σχεδίων, σε μία θάλασσα πληροφοριών, εικόνων και ερεθισμάτων, πόσο εύκολο είναι να επιλέξουμε σωστά;

Η "βοήθεια" των άσκοπων κανόνων

Και εδώ βρίσκουν την αφορμή κι έρχονται να μας "βοηθήσουν" οι στήλες, τα άρθρα και οι οδηγοί, παρομοιάζοντας τον σωματότυπό μας με φρούτα του δάσους (αχλάδι, μήλο, και όλα τα συναφή), προτείνοντάς μας αντίστοιχα σχέδια, που θα κάνουν τους μηρούς μας ελκυστικούς και ανεπανάληπτους, και το μπούστο μας θανατηφόρο και ποθητό. 
Και όλα αυτά γίνονται με ένα και μόνο μαγιό; Αναρωτιόμαστε. Από πότε και από ποιον είναι γραμμένα αυτά τα "manual" -ελληνιστί εγχειρίδια χρήσης- μαγιό που καρπώνονται τον τίτλο του πρωτοκόλλου, που κάθε γυναίκα πρέπει να κοιτάξει, πριν προβεί σε μία αγορά; Λες κι είμαστε όλες υποχρεωμένες να ακολουθούμε ένα σετ από κανόνες, σαν καλά στρατιωτάκια. Ε, όχι.
Πού θάφτηκε η πίστη στον εαυτό μας, η αυτοπεποίθησή μας, η αυτογνωσία μας και η επιθυμία μας να φορέσουμε αυτό που ποθούμε; Ποια στήλη κατάπιε τα "θέλω μας" και τις "ανάγκες μας", την τόση δα ωραιοπάθεια μας (με την καλή έννοια) που μας προστάζει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, να αντιμετωπίσουμε τις ατέλειες μας (γιατί όλες τις έχουμε), να τις εξαλείψουμε ή να αδιαφορήσουμε για αυτές, να πούμε "Φτου σου κορίτσι μου", όσο εξαιρετικά αστείο και αν ακούγεται αυτό;
Εντάξει. Ας το παραδεχτούμε. Ούτε αυτόν τον χειμώνα ωριμάσαμε όσο θέλαμε. Κρύψαμε κάτω από το πατάκι αυτά που μας προβλημάτιζαν, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας μας. Και τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ακόμη ένα καλοκαίρι μάς βρίσκει με 5 κιλά παραπάνω, μικρές ή μεγαλύτερες ανασφάλειες, επειδή δεν φανήκαμε δυνατές και συναισθηματικά διαθέσιμες να κάνουμε τη διατροφή που λέγαμε. Αλλά για αυτόν και μόνο τον λόγο θα επιλέξουμε τον δρόμο της "αυτομαστίγωσης" και θα μετατρέψουμε τα μαγιό και την παραλία σε προβλήματα; Την παραλία;!;
Και όχι, δεν φταίνε οι στήλες "των αχλαδιών και των μήλων", αλλά πολύ πιθανά εμείς, που για ακόμη μια φορά, δεν πήγαμε γυμναστήριο, δεν τρέχαμε τακτικά στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς, δεν φροντίσαμε να διώξουμε αυτό που μας ενοχλεί. Όμως καμιά φορά, αυτές τις στήλες τις μετατρέπουμε από απλά εναλλακτικά βοηθήματα σε προσωπικό μαρτύριο.
Κι έτσι το καλοκαίρι πιάνουμε τους εαυτούς μας να κάθονται να διαβάζουν αργά το βράδυ, όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά, τις αράδες με τα "do" και τα "dont's" που μας συμβουλεύουν τι να αγοράσουμε ανάλογα τον σωματότυπό μας. Μοιραζόμαστε τις ανασφάλειές μας με κάποια φίλη που μας ακούει από την άλλη μεριά του τηλεφώνου, η οποία ταπεινά μας υπομένει, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη θλίψη μας και τον θυμό μας και τις αφήνουμε να μας ορίζουν.
Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι φωτεινό και ηλιόλουστο. Έτσι δεν είναι;
Επομένως, πάρε το απόφαση, βάλε στοίχημα με εσένα και κάνε πράξη κάτι διαφορετικό και πιο ταιριαστό με τον καιρό: Υποσχέσου ότι αυτό το καλοκαίρι του 2017, θα μας βρει μπροστά από καθρέφτες δοκιμαστηρίων με μπόλικα μαγιό στο χέρι. Να δοκιμάζουμε και να προβάρουμε, να ντυνόμαστε και να ξεγδινόμαστε, μέχρι το "μέσα μας" να μας δώσει το "Ok" που θέλουμε. Εκείνη την επιβεβαίωση, την ενδυνάμωση και την αναγνώριση που στο τέλος της ημέρας, έχουμε ανάγκη να την ακούσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό και μόνο.
Αυτό το καλοκαίρι δεν θα συνοδεύεται από σκιές, που θέλουν "τα αχλάδια" να μην τονίζουν τους γοφούς τους και τα "μήλα" να μην τονίζουν την κοιλιακή τους χώρα. Φέτος, θα πούμε "Καλό καλοκαίρι", απολαμβάνοντας βουτιές στη θάλασσα, και περαντζάδες στην παραλία. Κάπου- κάπου θα φλερτάρουμε με τις σκέψεις των αλλαγών, που κάθε χειμώνα επιθυμούμε να κάνουμε. 
Μέχρι τότε άσε την αλμύρα της θάλασσας να σε ακουμπήσει, χωρίς δεύτερες σκέψεις και φόρεσε όποιο μαγιό θέλεις! 
http://www.pathfinder.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις