Η συμφωνία «δεν εξυπηρετεί κανέναν»

Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου που επετεύχθη στο Eurogroup «δεν εξυπηρετεί κανέναν: ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε το ΔΝΤ ούτε, κυρίως, τον ελληνικό λαό» υποστηρίζουν οι συντάκτες του Bloοmberg σε ανάλυσή τους σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Όπως αναφέρουν η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας, πόσω μάλλον στην ανάγκη το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο.
«Σε μια προσπάθεια να προσποιηθεί κάτι διαφορετικό, η Αθήνα υποσχέθηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και ένα ποσοστό κοντά στο 2% μέχρι το 2060. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτό τον βαθμό δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια είναι αστεία» τονίζεται στο ίδιο άρθρο.

«Για παράδειγμα μπορεί σε κάποιο σημείο μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια να υπάρξει μια νέα ύφεση. Περίεργα πράγματα μπορεί να συμβούν σε αυτό το διάστημα» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ζημιά θα την έχει υποστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Αφενός διότι δεν δέχεται να εκταμιεύσει χρήματα ως απόδειξη ότι εννοεί αυτά που λέει περί ελάφρυνσης χρέους, αφετέρου γιατί εξακολουθεί να είναι συμμέτοχος σε ένα πρόγραμμα που κατά τη δική του ανάλυση είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

«Θα έπρεπε να πει αρκετά. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τα χρήματα του ταμείου ή τους ειδικούς του. Οι κυβερνήσεις ψάχνουν μόνο την έγκριση του ΔΝΤ και το ταμείο θα έπρεπε να την είχε αρνηθεί» τονίζεται στο κείμενο.

Σχετικά με το χρέος και τη διατήρησή του, οι συντάκτες εκτιμούν πως δεν θα διαρκέσει για μεγάλη χρονική περίοδο η διαχείριση των πληρωμών δόσεων που ισχύει τώρα.

«Οι περίοδοι χάριτος τελειώνουν. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα συμπιέσουν την οικονομία τόσο πολύ, που θα αποδειχθούν αυτοκαταστροφικά, ακόμη και με στενούς δημοσιονομικούς όρους» αναφέρουν οι συντάκτες και προσθέτουν: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία που θα προσφέρει ελάφρυνση χρέους σε αντάλλαγμα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η ΕΕ ίσως να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει γι' αυτό το 2018 όταν θα εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα. Αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος για την αποτυχία αυτό να προταθεί τώρα».


zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις