Συμβουλές επιβίωσης στη φύση

Ας υποθέσουμε πως βρίσκεσαι σε κάποια βουνά/λαγκάδια, ή ναυαγός σε κάποια θάλασσα πλατιά, ή ενώπιος ενωπίω με κάποιο άγριο ζώο και το μόνο που κάνεις, είναι να ακολουθήσεις συμβουλές επιβίωσης στη φύση που έχεις δει στις ταινίες ή να κυκλοφορούν στα ίντερνετς. Παρακάτω βάλαμε στη σειρά αυτές τις συμβουλές και τις απομυθοποιήσαμε, όλες.

Μπορείς να ρουφήξεις το δηλητήριο από δάγκωμα φιδιού;


Όχι: Αν ένα δάγκωμα περιέχει δηλητήριο, εισχωρεί αμέσως στο αίμα. Βάζοντας το στόμα σου στο σημείο του δαγκώματος, το μόνο που μπορείς να πετύχεις, είναι να μολύνεις τη πληγή με νέα βακτήρια ή/και να να μεταφέρεις δηλητήριο στα χείλη ή στον οισοφάγο σου. Αν κάποιος φίλος σου δαγκωθεί από φίδι, προσπάθησε να κρατήσεις σε φυσιολογικά όρια τη πίεση του αίματος, μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο.


Μπορείς να αποφύγεις επίθεση αρκούδας αν παριστάνεις το νεκρό;



Όχι: Αν περπατάς ήσυχος και αμέριμνος στο δάσος και κάποια στιγμή δεις αρκούδα, η καλύτερη ιδέα είναι να οπισθοχωρήσεις ήσυχα και να εξαφανιστείς. Αν εμφανιστεί ακριβώς μπροστά στη σκηνή/αυλή σου, μια καφέ αρκούδα προσπάθησε να της μιλήσεις με ήρεμο τόνο, ώστε να καταλάβει ότι είσαι άνθρωπος και όχι ζώο που θα απειλήσει εκείνη ή τα παιδιά της. Αν πρόκειται για μαύρη αρκούδα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να τρέξεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, ή να κάνεις το σταυρό σου. ΠΟΤΕ δεν παριστάνεις το νεκρό (εκτός αν θέλεις να γίνεις. Νεκρός).

Αν χαθείς στο δάσος, πρέπει οπωσδήποτε να βρεις φαγητό;


Όχι: Μπορείς να ζήσεις μέχρι και 6 εβδομάδες χωρίς φαγητό. Ο ακριβής χρόνος επιβίωσης ποικίλει ανάλογα με την απόσταση που έχει να διανύσει ο παθών, αλλά και με την κατάσταση της υγείας του. Το σίγουρο είναι πως το νερό και μια μορφή καταφυγίου, είναι αρκετά πιο σημαντικά.

Το υγρό κάκτου μπορεί να σε ξεδιψάσει;


Όχι: Το υγρό κάκτου μπορεί να σου προκαλέσει εμετό και να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αφυδάτωση.

Βλέπουμε τα βρύα στη βόρεια πλευρά του δέντρου, άρα εκεί είναι ο βοράς;


Όχι: Βρύα μπορούν να φυτρώσουν σε όλες τις πλευρές ενός δέντρου, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής. Μην πιστεύεις τους μύθους και χαθείς (πάλι). Κυκλοφορούν και αρκούδες.

Αν ένα ζώο φάει κάτι, σημαίνει πως μπορείς να το φας κι εσύ;

Όχι: Τα πουλιά μπορούν να φάνε μανιτάρια και φρούτα που αν τα δοκιμάσεις, είναι πολύ πιθανό να αποχαιρετήσεις τον κόσμο αυτό.

Μπορείς να κάνεις εντριβές ή να ρίξεις ζεστό νερό σε κάποιον που υποφέρει από κρυοπαγήματα;


Όχι: Το ζεστό νερό ή το τρίψιμο σε άτομο που υποφέρει από κρυοπαγήματα ή υποθερμία, μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του. Τοποθετώντας χωρίς βιασύνη, κουβέρτες και μπουκάλια ζεστού νερού κάτω από τις μασχάλες του, θα βοηθήσεις στο να επανέλθει η θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν μου επιτεθεί καρχαρίας, τον βαράω στη μύτη;


Όχι: Αρχικά, αξίζει να τονίσουμε το ότι η πιθανότητα θανάτου του ανθρώπου από καρχαρία είναι 1 στις 3.8 εκατομμύρια, αλλά και το γεγονός ότι ο καρχαρίας συνήθως δαγκώνει ανθρώπους «κατά λάθος», νομίζοντας πως είναι κάποιο ζώο. Ως προς την επίθεση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχεις μια κανονική μπουνιά μέσα στο νερό, στη μύτη ενός καρχαρία που κινείται. Τις σπάνιες φορές που ένας καρχαρίας θα επιχειρήσει να σου επιτεθεί, η καλύτερη λύση είναι να δοκιμάσεις να ενοχλήσεις με κάθε τρόπο, τα μάτια του.

Αν βρεθείς σε θαλάσσιο ρεύμα rip, είναι καλύτερο να κολυμπάς παράλληλα;


Όχι: Η πιο safe ιδέα είναι να κολυμπήσεις κάθετα στο ρεύμα και με κατεύθυνση προς τη στεριά (obviously).

Ένα στέγαστρο, είναι σωστό, ασφαλές καταφύγιο;


Χμμ: To σωστό καταφύγιο εξαρτάται από το περιβάλλον που βρίσκεσαι. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας χρειάζεσαι σκιά, αλλά σε πιο κρύα κλίμακα προφανώς χρειάζεσαι ζέστη. Όχι λοιπόν, το «μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου» μπορεί να σε προστατέψει προσωρινά από τους δυνατούς ανέμους, αλλά δεν θα σου παρέχει ποτέ ζεστασιά.

Είναι ασφαλές το να πιεις βραστό νερό;

‘Όχι: Σύμφωνα με τον μηχανολόγο, ειδικό σε θέματα επιβίωσης Justin Jackson, «είναι μύθος να υποθέτουμε ότι το καυτό νερό, είναι το φίλτρο που θεραπεύει τα πάντα.»

Το να φας χιόνι;

Όχι: Σύμφωνα με τον Jackson «Το να καταναλώσεις τεράστιες ποσότητες χιονιού, αν και τυπικά πρόκειται για νερό, μπορεί να μειώσει αμέσως τη θερμοκρασία του θέματος σου και να προκαλέσει υποθερμία. Επίσης, για να χωνέψει το σώμα σου τις ποσότητες του χιονιού, θα χρειαστεί να τις λιώσει, καταναλώνοντας αρκετή ενέργεια. Το να δοκιμάσεις χιόνι σε μια τυπική μέρα δεν κάνει κακό, αλλά το να κάνεις κάτι αντίστοιχο σε μια ακραία κατάσταση επιβίωσης, μπορεί να σε σκοτώσει.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις