"ΕΥΡΩΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ"

Πριν μερικές δεκαετίες οραματιστές Ευρωπαίοι ηγέτες, αποφάσισαν τη δημιουργία της Ε.Ε , ώστε να αποφευχθούν ανταγωνισμοί, πόλεμοι και να υπάρξει ειρήνη και ευημερία των λαών της πολύπαθης Γηραιάς Ηπείρου.
Αναρρίπιση  ελπίδων, μετά τους δύο καταστροφικούς - Α' και Β' - Παγκόσμιους πολέμους.
Επακολούθησαν διευρύνσεις και σύσταση της ΟΝΕ. Ο "ΕΥΡΩΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ" (υποτίθεται πως) θα στηριζόταν στην ισοτιμία, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, τη συμπαράταξη, την ελεύθερη διακίνηση.
Πρακτικά τα σύνορα των κρατών, μεταξύ τους, θα ήταν ανοιχτά ώστε να ταξιδεύουν απρόσκοπτα:  "Άνθρωποι, εμπορεύματα, ιδέες, πολιτισμοί , τεχνογνωσία, επιτεύγματα, δημοκρατικές αρχές  κ.ο.κ.
Παράλληλα όμως - όπως αποδείχτηκε- βρήκαν ανοιχτό δρόμο διέλευσης και οι ανθρώπινες αδυναμίες, όπως : Οι υστεροβουλίες , τα συμφέροντα , οι υποκρισίες, οι εκμεταλλεύσεις , η πυγμή του δικαίου του ισχυρότερου, η ενδυνάμωση των (ήδη) δυνατών και η ......
περαιτέρω αποδυνάμωση των ασθενέστερων!
Άρχισε - σταδιακά, εκφυλιστικά, ανθρώπινα - η ανάδυση όλων των ορμέμφυτων , των εγγενών μειονεκτημάτων / ελαττωμάτων , τα οποία κατόρθωσαν (για πολλοστή φορά) να ποδηγετήσουν αρνητικά τα κράτη του "Συνεταιρισμού Ανισοτήτων" της Ε.Ε
Η αναστροφή της Ευρωπαϊκής πορείας επήλθε νομοτελειακά.
Κλείνουν πλέον τα - πάλαι ποτέ ορθάνοιχτα - σύνορα !!!. Μπαίνουν φράχτες, συρματοπλέγματα, νάρκες, άγρια σκυλιά, οπλισμένοι συνοριοφύλακες, στρατιωτικοί σχηματισμοί !!!
Αυτά που -πριν την Ε.Ε - αποτελούσαν συνήθη πρακτική για ενίσχυση της (αυτο) απομόνωσης και είχαν καταργηθεί - τώρα επανέρχονται .... θριαμβευτικά και ..... Ευρωπαϊκά!
Επιστροφή στις ρίζες του απομονωτισμού μέσω συρματοπλεγμάτων αυτοπεριχαράκωσης !
Κορύφωση του ΕΥΡΩΔΡΑΜΑΤΟΣ τούτο το ανατριχιαστικό πισωγύρισμα!
Τούτη η ανείκαστη / αναπάντεχη εξέλιξη έπληξε ιδιαίτερα τους ρομαντικούς (όπως εγώ) υποστηρικτές μιας ενωμένης Ευρώπης. Οι Ευρωπαϊστές έγιναν Ευρωσκεπτικιστές , Ευρωπικραμένοι, Ευρωαπογοητευμένοι και - τελικά - ΕΥΡΩΑΡΝΗΤΕΣ, οι οποίοι θρηνούν (μαζί με τους άλλους) επί των ΕΥΡΩΕΡΕΙΠΙΩΝ!
Οι παθιασμένοι αμετανόητοι ευρωλάγνοι  ΕΥΡΩΕΡΑΣΤΕΣ είναι πλέον καταδικασμένοι να (αυτο) ικανοποιούνται , ως τυπικοί  ΕΥΡΩ- ΟΦΘΑΛΜΟΠΟΡΝΟΙ. "Απολαυάνουν " την λατρεμένη -και κάπως σιτεμένη- ΕΥΡΩΕΤΑΙΡΑ τους (απο)γυμνωμένη, μέσα από (δια) συνοριακά συρματοπλέγματα!

ΥΓ  Πλανάται - ωσάν ερινύες - ένα βασανιστικό γιατί.
       Γιατί τόση αφροσύνη; Ποιός ο λόγος να διανυθεί / διαγραφεί όλη αυτή η κυκλοτερής πορεία δεκαετιών (αντί να ακολουθηθεί η ευθεία πορεία προόδου, ειλικρίνειας, αλληλεγγύης) προκειμένου να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε;
       Βγάλαμε τις νάρκες, τα συρματοπλέγματα, τους φρουρούς , επειδή πλέον δεν κινδυνεύαμε από εχθρούς.
       Και τώρα τα ξαναβάζουμε πάλι γιατί θέλουμε να απομονωθούμε / αποκοπούμε από φίλους και εταίρους. Παράνοια!
        Πιστεύω πως ο Άνθρωπος μόνο από τον ίδιο του τον εαυτό - τον ανίκητο εχθρό του κινδυνεύει.
        Θέλει να αλλάξει. Αλλά (αυτό) προδίδεται , παραμένοντας: αυθεντικά: Αρχέγονος!
 
 
Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις