Τι είναι IOU

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, κάθε μέρα προστίθενται και νέοι όροι στο λεξιλόγιο μας, κυρίως οικονομικής και πολιτικής φύσης.
Πρόκειται για όρους τους οποίους ίσως να μην τους μαθαίναμε ποτέ αν δεν είχαμε την οικονομική κρίση.

Τι είναι λοιπόν τα περιβόητα IOU και πως λειτουργούν; Ας ρίξουμε λίγο φως!


Τι είναι τα IOUs

Τα IOU, από την αγγλική φράση "I owe you" (σου χρωστάω) είναι ένα υπογεγραμμένο έγγραφο το οποίο λειτουργεί σαν υποσχετική επιστολή για την αναγνώριση χρέους.

τι είναι iou
Για παράδειγμα αν ο Α χρωστάει στον Β 100 ευρώ και δεν έχει να τον αποπληρώσει του δίνει μια επιστολή (εγγυητική) με την οποία εγγυάται ότι όταν βρει χρήματα (για παράδειγμα από κάποια δουλειά) θα τον πληρώσει.

Στα έγγραφα αυτά γράφεται το ποσό, το όνομα του δικαιούχου και η ημερομηνία που εκδόθηκαν.

Τις εγγυητικές επιστολές μπορούν να τις εκδίδουν ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόμη και κράτη.
Πως λειτουργούν οι εγγυητικές επιστολές

Η έκδοση IOU από το κράτος είναι αρκετά συνηθισμένη. Σε αυτή την περίπτωση, στην ουσία τα IOUs λειτουργούν σαν παράλληλο νόμισμα.

Δηλαδή το κράτος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις προς τους πολίτες (πχ πληρωμές μισθών και συντάξεων) και για αυτό εκδίδει εγγυητικές επιστολές τις οποίες θα τις πληρώσει όταν εισπράξει χρήματα από τους φόρους.

Πως λειτουργούν τα IOUs
Στο μεταξύ όμως οι πολίτες μπορούν να τις ανταλλάσσουν μεταξύ τους οπότε λειτουργούν σαν παράλληλο νόμισμα. Βέβαια η αξία τους πέφτει αρκετά καθώς κανείς δεν θέλει να τις πάρει.

Για τον λόγο αυτό, τουλάχιστον στην αρχή, οι εγγυητικές (IOUs) χρησιμοποιούνται κυρίως για την πληρωμή υποχρεώσεων των πολιτών που τις κατέχουν προς το Δημόσιο (πληρωμή φόρων, λογαριασμών κλπ).

Επομένως τώρα ξέρετε τι είναι και πως χρησιμοποιούνται τα IOUs.


http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις