5ετές... time out από την Ευρωζώνη;

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα δεχόταν τη λύση Σόιμπλε για 5ετές... time out από την Ευρωζώνη; Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελούσε το κύκνειο άσμα της Ελλάδας στο ευρώ και ότι ποτέ δεν θα επέστρεφε.

Άλλοι σημειώνουν ότι θα ήταν μια ευκαιρία μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει πιο ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της Ευρωζώνης. Ο γνωστός δημοσιογράφος της Telegraph, Άμπροουζ Έβανς Πρίτσαρντ, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ελληνικό ζήτημα, ακολουθεί το δεύτερο... ρεύμα που μπορεί να μην είναι πολύ δημοφιλές, αλλά κατά την άποψή του είναι το μοναδικό που μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση.

Κατά τον Πρίτσαρντ η παρούσα συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα και επιφέρει νέο πλήγμα στην ηθική αξιοπιστία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεροποιήσει το χρέος της και να επιστρέψει στη σταθερότητα κάτω από αυτόν τον «καρχηδόνιο» συμβιβασμό που επιβλήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα μετά από 17 ώρες ψυχολογικού «εικονικού πνιγμού», όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πρίτσαρντ, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεσκέπασε τα ψέματα. Ορισμένοι συγκρίνουν ήδη τη συμφωνία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, αλλά και αυτό ακόμα δεν συλλαμβάνει το μέγεθος της διαστροφής, τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος. «Οι όροι που επιβλήθηκαν στη Γερμανία το 1919 ήταν σίγουρα εκδικητικοί και στενόμυαλοι όπως έχει υποστηρίξει και ο Κέινς, αλλά δεν ήταν, εκ πρώτης όψεως, απραγματοποίητοι» γράφει.

Αυτό που ζητάνε από την Ελλάδα είναι επιστημονικά ανέφικτο και σχεδόν όλοι όσοι μετέχουν στις συνομιλίες το γνωρίζουν, υποστηρίζει. Ωστόσο, τα ψέματα συνεχίζονται εξαιτίας της δυσλειτουργικής φύσης της ευρωζώνης, προσθέτει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις πολιτικές λιτότητας, έχει δίκιο να επιμένει ότι ένα «βελούδινο διαζύγιο» και μια συντεταγμένη έξοδος για πέντε χρόνια θα είναι καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να ανακτήσει άμεσα την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς το ρίσκο να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο για μια κανονική ελάφρυνση του χρέους. Αν συνοδευόταν και από κάποιου είδους Σχέδιο Μάρσαλ, θα έθετε τα θεμέλια για μια πραγματική ανάκαμψη.

Το σχέδιο Grexit είναι η ταφόπλακα του ευρώ

Σε όσους υποστηρίζουν ότι το Grexit θα έβαζε οριστικά τέλος στον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της ευρωζώνης, η απάντηση είναι ότι ήδη είναι πολύ αργά, λέει ο κ. Πρίτσαρντ.

Το παιχνίδι τελείωσε μόλις η Γερμανία έβαλε στο τραπέζι το έγγραφο για το Grexit. Τη στιγμή εκείνη η ευρωζώνη υποβαθμίστηκε σε μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, επισημαίνει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Β. Σόιμπλε πιέζει για Grexit από το 2012 και πιθανόν και νωρίτερα. Πιστεύει πραγματικά ότι θα είναι καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους. Όταν παρουσίασε το σχέδιό του το πίστευε. Δεν ισχύει το ίδιο και για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε τον αντίθετο στόχο.

Η ίδια έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε διάσπαση της ευρωζώνης, θα ήταν η αρχή του τέλους για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Το έχει πει τόσο πολλές φορές που διακυβεύεται η αξιοπιστία της» γράφει ο κ. Πρίτσαρντ. Ακόμα και αν ενοχλήθηκε από το έγγραφο του Β. Σόιμπλε, το χρησιμοποίησε ως χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Το τρικ έπιασε. Φόβισε τον κ. Τσίπρα και τον οδήγησε σε παράδοση» σημειώνει.

Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα

Ο Βρετανός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τη Δευτέρα είναι το χειρότερο δυνατό.

Η συμφωνία είναι μια θηριωδία. Η κρίση δεν έχει επιλυθεί. Η ακεραιότητα της ευρωζώνης έχει παραβιαστεί. ΗΕλλάδα ταπεινώθηκε. Η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους και δεν υπάρχει ελάφρυνση χρέους.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική διπλωματία έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η κοινή γνώμη κατάλαβε ότι το Βερολίνο απείλησε ένα κράτος μέλος με έξοδο.

Μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Γερμανία έχει επιδιώξει μια στενά εθνικιστική ατζέντα και συμπεριφέρθηκε σαν νταής. Οι ειλικρινείς προθέσεις του κ. Σόιμπλε έχουν παρεξηγηθεί. Ο κόσμος πιστεύει ότι η φιλοευρωπαϊκή πολιτική των τελευταίων 60 ετών έχει δώσει τη θέση της σε αντανακλαστικά του παρελθόντος.

Τα ηθικά διλήμματα της δραχμής και η προδοσία 

Ωστόσο, ο κ. Πρίτσαρντ αναγνωρίζει πως η επιστροφή στη δραχμή δεν πρόκειται για μια εύκολη επιλογή.

Οι πλούσιοι έχουν ήδη μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα τους αποφέρει τρελά κέρδη, όπως συνέβη και με τις ελίτ των Μεξικανών μετά την κρίση της τεκίλας.

Οι υπόλοιποι πολίτες έχουν κρύψει 40 δισ. δολάρια σε διάφορα μέρη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους είναι παγιδευμένο στις τράπεζές τους. Θα υποστούν ένα επίπονο κούρεμα με επιστροφή στη δραχμή.

«Αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν μπορεί να ρυθμιστεί η οικονομική πολιτική με βάση τα συμφέροντα των αποταμιευτών. Αυτός είναι ο δρόμος προς την κόλαση. Αυτό που έχει σημασία μακροπρόθεσμα είναι αν η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε ένα ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο, βιώσιμη ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση» γράφει ο κ. Πρίτσαρντ.

Δεδομένης της ηλιθιότητας στη συμφωνία που επιτεύχθηκε, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους αυτούς μόνο αν πάρει την προσφορά του κ. Σόιμπλε, προσθέτει.

Όσον αφορά αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ανέκαμψε την περασμένη χρονιά και ως εκ τούτου μπορεί να τα καταφέρει στο τευτονικό ευρώ, βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση, τονίζει ο αρθρογράφος της Telegraph.

Η εσωτερική υποτίμηση για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι οφθαλμαπάτη. Το μαρτύριο της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι κάποιος να έχει το κουράγιο να πει στον ελληνικό λαό ότι η δραχμή είναι η καλύτερη ελπίδα τους για μια οικονομική ανάκαμψη, υποστηρίζει.

Και καταλήγει: «Το μόνο που τους λένε τώρα είναι πως οποιαδήποτε συζήτηση για τη δραχμή ισοδυναμεί με“προδοσία”. Αν αυτό είναι το επίπεδο του διαλόγου, ας βοηθήσει ο Θεός την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία του την Κυριακή. Αυτός ή ο διάδοχός του θα έχει σύντομα άλλη μία».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις