Μια φωτογραφία που τα λέει όλα:

Η φωτογραφία αυτή τα λέει όλα:

Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με την εξεύρεση κατοικίας προς ενοικίαση, αλλά όχι για τους μετανάστες ή τους τουρίστες.

Τόσο στην επαρχία και στα νησιά, όσο και στις πόλεις! Ποιος είναι όμως ο τελικός σκοπός;

Ο ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τις άλλες κρατικές επιβαρύνσεις έχει ωθήσει ιδιοκτήτες σπιτιών είτε να κρατούν τα ενοίκια υψηλά είτε να παραδίδουν τις κατοικίες τους σε πολυεθνικές μίσθωσης κατοικιών αλλά και στον Ο.Η.Ε.

Σε νησιά αναπληρωτές καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί κοιμούνται στις παραλίες επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες για να νοικιάσουν.

Στην Ρόδο, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση κάποιας κατοικίας. Όσες υπάρχουν, δεν είναι σε καλή κατάσταση, ή κοστίζουν πολύ ακριβά με αποτέλεσμα να είναι απρόσιτες στα μεσαία εισοδήματα.

Το πρόβλημα συνδέεται απευθείας με τη ραγδαία εξάπλωση του συστήματος RBNB στη Ρόδο. Περισσότερες από 1.700 κατοικίες διατίθενται προς ενοικίαση αποκλειστικά μέσω RBNB πλέον, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερα κέρδη.

Το κόστος διαβίωσης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στο Ρέθυμνο της Κρήτης είναι απαγορευτικό, αναφέρει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ζητώντας παράλληλα από την κεντρική πολιτεία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβουν, βρίσκοντας «άμεσα λύσεις αξιοπρέπειας». Ενδεικτικά, για μία γκαρσονιέρα το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ!

Στην Αθήνα, οι τιμές ενοικίασης για φοιτητές ή νέους που θέλουν να μετακομίσουν μόνοι σε σπίτι είναι υψηλότερες από τον προηγούμενο χρόνο, σε ποσοστό που κινείται πέριξ του 2%-3% για τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.


Σε σημεία δε που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Κουκάκι και η Καλλιθέα, τα ενοίκια είναι αυξημένα από 5% έως και 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, υποχρεώνοντας αρκετούς φοιτητές ή νέους να κινηθούν σε εναλλακτικές περιοχές του κέντρου, όπως π.χ. ο Νέος Κόσμος, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και οι Αμπελόκηποι, όπου οι τιμές δεν καταγράφουν παρόμοιες τάσεις.


Μια από τα ίδια και στην Θεσσαλονίκη!

Πλέον προτιμάται από τους ιδιοκτήτες σπιτιών η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών, την οποία επιλέγουν αντί της «κανονική» ενοικίαση, ενώ και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί.

Ένας μεγάλος αριθμός σπιτιών έχουν «περάσει» σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς.

Οι πλέον δραστήριοι είναι οι μετανάστες, οι οποίοι αγοράζουν τόσο κατοικίες όσο και μικρά καταστήματα αλλά και ο Ο.Η.Ε., ο οποίος ζητά συνεχώς κατοικίες προκειμένου να τις μισθώσει σε μουσουλμάνους «μετανάστες και πρόσφυγες»!

Οι δρόμοι της Αθήνας είναι γεμάτοι από αγγελίες και πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν να «παραδώσουν» τις κατοικίες στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να έχουν σίγουρο εισόδημα.

Ήδη οι Έλληνες, κυρίως οι νέοι που θέλουν να φτιάξουν την ζωή τους, βρίσκουν κλειστές πόρτες, σε σχέση με την ενοικίαση σπιτιού! Είτε δεν υπάρχουν σπίτια προς κανονική ενοικίαση, είτε τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά σε σχέση με τους μισθούς της αγοράς, η οποία τους μειώνει αναγκαστικά για να πληρώσει τους υπέρογκους φόρους του αριστερόστροφου Κράτους, το οποίο πληρώνει με την σειρά του το υπεράριθμο Δημόσιο και τους διορισμένους ψηφοφόρους.

Αποτέλεσμα: Ακόμα περισσότεροι νέοι θα φύγουν από την χώρα και όσοι μείνουν εδώ θα ψάχνουν τον Διορισμό στο Κράτος, όπου τα λεφτά είναι περισσότερα από τον ιδιωτικό τομέα.

Έπειτα, ως λύση, στις αυξημένες τιμές, την ενοικίαση σπιτιών θα αναλάβει το Κράτος μαζί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!

Η ελεύθερη πρωτοβουλία θα «πεθάνει» και όλοι θα είναι εξαρτημένοι!
Του Κίμωνα Χαραλάμπους 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις