«Happy Christmas (war is over)»

«Happy Christmas (war is over)»

Είναι για πολλούς το τραγούδι των Χριστουγέννων. Αλλά πόσα αλήθεια ξέρουμε για αυτό;

1. To «Happy Christmas (war is over») γράφτηκε από τον Τζων Λέννον και τη Γιόκο Όνο και κυκλοφόρησε το 1971 ως single.
2. Πρόκειται για το έβδομο single που κυκλοφόρησε ο Λέννον χωρίς τους Μπιτλς.
3. Το κομμάτι έφτασε το Νο 4 στα βρετανικά charts. Πολλές φορές έκτοτε επανεμφανίστηκε στα charts, κυρίως μετά τον θάνατο του Λέννον το 1980 όπου έφτασε το Νο 2. 4. Αποτελεί επίσης τον αντιπολεμικό ύμνο ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά αποτελεί και τον ύμνου της χαράς των Χριστουγέννων.  
5. Πολλοί καλλιτέχνες το έχουν ερμηνεύσει, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο must κομμάτια των Χριστουγέννων.
6. Το κομμάτι αυτό αποτελεί το αποκύημα της διετούς αντιπολεμικής διαμαρτυρίας του Λέννον και της Όνο και της φιλειρινικής τους δράσης. 7. Ακολουθώντας την επιτυχία του κομματιού του, ο Λέννον επισήμανε «Τώρα κατάλαβα τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις. Βάλε το πολιτικό σου μήνυμα και πρόσθεσε λίγο μέλι».
8. Ο Λέννον ήταν ο πρώτος από τα Σκαθάρια που κυκλοφόρησε χριστουγεννιάτικο κομμάτι μετά τη διάλυση των Μπιτλς. Ακολούθησαν το «Ding Dong, Ding Dong» του Τζωρτζ Χάρισον το 1974, το «Wonderful Christmastime» του Πολ Μακάρντι το 1979 και το άλμπουμ I Wanna Be Santa Claus του Ρίνγκο Σταρ το 1999.
9 Ο παραγωγός Φιλ Σπέκτορ όταν του πρωτοπαρουσιάστηκε το κομμάτι αυτό, υποστήριξε ότι ο ρυθμός στην έναρξη του κομματιού με το «So this is Christmas…» ήταν ίδιος από το single του 1961 «I Love How You Love Me» των Paris Sisters.
10. Στην Αμερική το κομμάτι δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1971, ίσως λόγω της καθυστερημένης κυκλοφορίας του (μετά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο) αλλά και λόγω ελλιπούς προώθησης.  

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις