Η χαμένη γενιά της οικονομικής κρίσης


Τα παιδιά και οι νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης. Στην ΕΕ αυτή τη στιγμή περίπου 26 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια. Το ποσοστό αντιστοιχεί στο 27,9% όλων των νέων κάτω των 18 ετών. 

Η ψαλίδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ Βορρά και Νότου καθώς και μεταξύ νεότερων και ηλικιωμένων. Σε Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε τα προηγούμενα οχτώ χρόνια από το 6,4 σε 7,6 εκατομμύρια. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες των οποίων το εισόδημα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος ή σε οικογένειες που δεν διαθέτουν κανένα απολύτως εισόδημα.
Επίσης πολλοί νέοι μεταξύ 20 και 24 χρόνων βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Από αυτούς 5,4 εκατομμύρια ή 17,8 % δεν έχουν ούτε εργασία ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ ο αριθμός αυτών των νέων αυξήθηκε κατά πολύ. Μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία οι νέοι απέκτησαν καλύτερες προοπτικές. Οι χειρότερες προοπτικές καταγράφονται και πάλι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Παράλληλα μεγαλώνει η ψαλίδα όσον αφορά τη φτώχεια ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους. Ενώ το ποσοστό των παιδιών και των νέων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 2007, στον πληθυσμό άνω των 65 χρόνων το ποσοστό μειώθηκε από 24,4% σε 17,8%. Οι συντάξεις μειώθηκαν λιγότερο σε σχέση με το εισόδημα των νέων.
Τέλος, η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην εκπαίδευση των παιδιών.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις