Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Τι είναι αυτό το περιβόητο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποια η σχέση του με την κλιματική αλλαγή; Πως προκαλείται και πως μπορούμε να το περιορίσουμε; Για να δούμε!
 Αλήθεια τι είναι ακριβώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποια είναι η σχέση του με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης; Είναι τελικά χρήσιμο ή αποτελεί πρόβλημα;

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά.

ο Ζοζέφ ΦουριέΤο φαινόμενο του θερμοκηπίου πρωτοδιατυπώθηκε από τον γνωστό Γάλλο μαθηματικό και φυσικό Joseph Fourier.

Είναι μια απολύτως απαραίτητη φυσική διαδικασία, χωρίς την οποία το πιο πιθανό είναι να μην υπήρχε ζωή στη Γη.

Κι αυτό γιατί χάρη σε αυτό ο πλανήτης μας παραμένει θερμός και φιλόξενος.

Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου η Γη θα είχε μέση παγκόσμια θερμοκρασία γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου, αντί για +15 που έχει τώρα.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλους τους πλανήτες που έχουν ατμόσφαιρα (όπως π.χ. στην Αφροδίτη).

Πως λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Η Γη δέχεται μεγάλα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας. Ένα μέρος της ακτινοβολίας αυτής απορροφάται από το έδαφος και την ατμόσφαιρα, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει στο διάστημα.

σχηματική απεικόνιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Στην απορρόφηση της ακτινοβολίας παίζει σημαντικό ρόλο ένα στρώμα από αέρια (περίπου 20 τον αριθμό), τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου.

Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν υδρατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου, χλωροφθοράνθρακες (CFCs) κλπ.

Το στρώμα αυτό επιτρέπει τη διέλευση της ακτινοβολίας αλλά ταυτόχρονα την εγκλωβίζει, ακριβώς όπως λειτουργεί ένα πραγματικό θερμοκήπιο, για τον λόγο αυτό ο Φουριέ έδωσε στη διαδικασία αυτή το όνομα "φαινόμενο του θερμοκηπίου" το 1822.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, ο όρος έχει συνδεθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, γνωστή και ως παγκόσμια θέρμανση.

Ποια η σχέση του φαινομένου του θερμοκηπίου με την κλιματική αλλαγή;

Πολλές φορές λανθασμένα "κατηγορούμε" το φαινόμενο του θερμοκηπίου για την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Αυτό είναι λάθος γιατί δεν αναφερόμαστε στο φαινόμενο αυτό καθεαυτό, αλλά στην έξαρση του, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και τη συνακόλουθη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια η αλματώδης αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, η αύξηση του αριθμού των οχημάτων και η αλόγιστη έκλυση χλωροφθορανθράκων έχουν αυξήσει σημαντικά τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσών της ακτινοβολίας που απορροφάται και άρα την αύξηση της θερμοκρασίας.

Υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί περίπου κατά 0,5 βαθμό Κελσίου από το 1880, και πρόκειται να αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Δυστυχώς, όμως, στο βωμό του κέρδους η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι μάλλον υπόθεση για ρομαντικούς.

Απόδειξη, η διάσκεψη του Κιότο, όπου οι μεν ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ) δεν φάνηκαν διατεθειμένες να περιορίσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων, οι δε αναπτυσσόμενες δεν φάνηκαν να αρκούνται σε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης.

 http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις