Το ερώτημα είναι σε ποια χέρια θα σκάσει η Ελλάδα...
Η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε παρουσίασε κατά περιόδους τους μεγαλύτερους ρυθμούς
ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως οι ρυθμοί αυτοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ στηρίζονταν στην κατανάλωση και τις εισαγωγές και όχι την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Το κράτος δανειζόταν, προσλάμβανε κόσμο, δημιουργούσε ζήτηση, αυτές εισαγωγές και όλα μαζί θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση του εθνικού εισοδήματος.
Το ίδιο γινόταν και με τράπεζες που μοίραζαν δάνεια.
Μετά, ένα πρωί, σταμάτησαν να μας δανείζουν και ο πύργος με τα τραπουλόχαρτα κατέρρευσε.
Τα χρόνια της χρεοκοπίας τα εισοδήματα μειώθηκαν στο δημόσιο, οι συντάξεις μειώθηκαν και αυτό είχε σαν συνέπεια τη μείωση των εισαγωγών. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε ενώ το ισοζύγιο έγινε θετικό.
Οι μόνοι που έμειναν άνεργοι και ψάχνουν τα σκουπίδια είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι άλλοι του δημοσίου και των συντεχνιών ελέγχουν απόλυτα το κράτος μέσω των πελατειακών σχέσεων και των συνδικαλιστικών αυθαιρεσιών.
Φέτος επιστρέφουμε στην ανάπτυξη. Του χρόνου το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,9%.
Πρόκειται για ανάπτυξη «φούσκα» όπως εκείνες επί Χριστοδουλάκη και Αλογοσκούφη.
Ανάπτυξη με μείωση των εξαγωγών ταυτόχρονα σημαίνει ανάπτυξη από αύξηση της εσωτερική κατανάλωσης.
Η ανάπτυξη αυτή προκύπτει από τη συντονισμένη προσπάθεια της Ευρώπης να μεταφέρει πόρους στην Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη. Η χρεοκοπία και η κατάρρευση συνεχίζουν να καραδοκούν.
Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου που δημοσιεύτηκαν χθες για το μήνα Αύγουστο.
Ιδού το ρεπορταζ:
Επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο οι εξαγωγές τον Αύγουστο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσαν μείωση 5,9% μαζί με τα πετρελαιοειδή και αντίστοιχα μείωση 6,1% χωρίς τα πετρελαιοειδή.
Ο Αύγουστος δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά επιβεβαιώνει τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2014. Ιδου:
«Κατά 9,6% αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου του 2014 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 10,6 δισ. από 9,6 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη και ανήλθε στο 25,3%».
Μετά τέσσερα χρόνια χρεοκοπίας και μειώσεων των μισθών είμαστε η μοναδική μνημονιακή χώρα που έχουμε μείωση των εξαγωγών...
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει προχωρήσει καμιά μεταρρύθμιση που θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα. Το μόνο που έχει συμβεί είναι η αύξηση των φόρων.
Την αύξηση των φόρων έχει επιλέξει η κυβέρνηση σαν μέσο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τη μεγαλύτερη ακόμη αύξηση των φόρων σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην εξουσία. Βλέπε: Χαράτσι στις τηλεπικοινωνίες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση των φόρων των τηλεφωνικών κλήσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι αμαθείς περί τα οικονομικά κρατιστές δεν έχουν μάθει πως η αύξηση των φόρων δεν οδηγεί σε αύξηση των εσόδων, αλλά σε μείωση της φορολογούμενης δραστηριότητας κατά συνέπεια και των εσόδων.
Κατά συνέπεια το ερώτημα δεν είναι αν θα καταρρεύσει η χώρα, αλλά σε τίνος τα χέρια θα καταρρεύσει ανάλογα με το πότε θα γίνουν οι εκλογές...
Κώστας Στούπας
capital.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου