Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΔΕΡΜΑ



Στις αρχές προς τα μέσα του εικοστού αιώνα, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, έζησε απομονωμένη, στα Απαλάχια Όρη, η οικογένεια των Μπλε Φουγκέιτ όπως έμεινε στην ιστορία, λόγω του έντονου μπλε χρώματος που είχαν εκ γενετής τα μέλη της, σε ολόκληρο το σώμα τους.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια γενετική αιματολογική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αυτό το παράξενο χαρακτηριστικό. Αλλά στην εποχή που ζούσαν οι Φουγκέιτ το ιατρικό παρασκήνιο της κατάστασής τους παρέμενε άγνωστο, με αποτέλεσμα, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους, να έχουν απομονωθεί από την κοινότητα της περιοχής και να ζουν περιθωριοποιημένοι.
Όλα άρχισαν το 1820, από ένα ζευγάρι, τον Μάρτιν Φουγκέιτ και την Ελίζαμπεθ Σμιθ, που γέννησαν ένα αγόρι με μπλε δέρμα. Ακολούθησαν ακόμα τρία από τα επτά παιδιά τους με την ίδια «εξωγήινη» όψη. Οι Φουγκέιτ, όπως γνωρίζουμε σήμερα, έπασχαν από μια πάθηση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα τους. Η συνέπεια στην εξωτερική εμφάνισή τους ήταν να έχουν μπλε επιδερμίδα, μελανά χείλη και καφέ αρτηρίες.
Η μπλε επιδερμίδα ήταν ένα χαρακτηριστικό που εξαπλώθηκε στους Φουγκέιτ από γενιά σε γενιά. Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο και η αιμομιξία στην οικογένεια, λόγω και της απομόνωσής της – ενδεικτικά, ο γιος του Μάρτιν και της Ελίζαμπεθ, το πρώτο παιδί με μπλε δέρμα, παντρεύτηκε τη θεία του, ενώ ένας άλλος γιος της οικογένειας παντρεύτηκε μια κοντινή ξαδέρφη του.
Το μέλος της οικογένειας με την πιο μπλε επιδερμίδα ήταν, σύμφωνα με αναφορές, η Λούνα Φουγκέιτ. «Τα χείλη της ήταν μπλε σαν μελανιά. Ήταν η πιο μπλε γυναίκα που έχω δει» φέρεται να έλεγε μια νοσοκόμα που την είχε γνωρίσει.
Η μεθαιμοσφαιριναιμία μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακή καθυστέρηση και εγκεφαλικά, αλλά κανένας από τους Φουγκέιτ δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα -με τη Λούνα, την πιο μπλε από όλους, να γεννάει 13 παιδιά και να φτάνει στην ηλικία των 84.

Κεντάκι, ΗΠΑ
 
Όμως οι Φουγκέιτ δεν απέφυγαν τα ψυχολογικά προβλήματα. Το χρώμα της επιδερμίδας τους έγινε κοινωνικό στίγμα, τους έκανε να αισθάνονται αμήχανα και να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερο από τον κόσμο. Όταν ένας γιατρός, ο Madison Cawein, επικοινώνησε με την οικογένεια στη δεκαετία του ’60, αργότερα σχολίασε ότι «δεν ήθελαν να μπουν στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου. Από αυτό καταλαβαίνει κάποιος πόσο τους ενοχλούσε που ήταν μπλε».
Το 2012 το ABC News, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος που αποφάσισε να κάνει στους Φουγκέιτ, επιχείρησε να προσεγγίσει τα μέλη της οικογένειας που ήταν ακόμα εν ζωή, αλλά χωρίς επιτυχία. Από όσο γνωρίζουμε ο τελευταίος επιζήσας εξακολουθεί να ζει στα Απαλάχια Όρη.

Η εξέλιξη των γονιδίων

newmoney.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις