ΤΑ "ΠΡΕΠΕΙ" ΚΑΙ ΤΑ "ΘΕΛΩ".

 Άκου εσένα: 6 τρόποι για να βρούμε τον αυθεντικό εαυτό μας

Δεν θα ήταν λίγες οι φορές που οι κοινωνικές συμβάσεις και οι προσδοκίες της κοινωνίας, θέλοντας και μη, έβαλαν κάποια "πρέπει" στον τρόπο ζωής μας. Αν, λοιπόν, έχουμε αποσυνδεθεί από τα δικά μας "θέλω", υπάρχουν τρόποι για να τα επαναφέρουμε στο προσκήνιο. Και να βρούμε τον "αυθεντικό εαυτό" μας.
Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσουμε πραγματικά την αληθινή φωνή μας; Η σύμβουλος και "προπονήτρια ζωής", Jude Temple, έχει προτείνει τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τα “θέλω” μας να βγουν στην επιφάνεια, σε μία προσπάθεια να αρχίσουμε να λέμε περισσότερες αλήθειες πρώτα στον ίδιο μας τον εαυτό και έπειτα στους άλλους.
Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε το αυθεντικό εγώ μας; Αρχικά, παραδεχόμαστε ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο ξέρει τι μας κάνει ευτυχισμένους -ο εαυτός μας. Επομένως, πάνω από όλα επενδύουμε στη σχέση μας με εμάς, γνωρίζουμε καλύτερα τα θέλω και τα όνειρά μας. Αυτοί είναι 6 μέθοδοι για να τα καταφέρουμε:

Φροντίζοντας το "ζώο" που κρύβουμε μέσα μας

Η σύνδεση με τον αυθεντικό μας εαυτό γίνεται πιο εύκολα, όταν το σώμα μας είναι ευτυχισμένο. Για αυτό, αξίζει να το φροντίζουμε, δίνοντάς του τα υγιεινά φαγητά που προτιμά, κρατώντας το ενυδατωμένο και φυσικά, επιτρέποντάς του να βρίσκεται συχνά σε μέρη που προτιμά. Εν ολίγοις, φροντίζουμε το σώμα μας σαν ένα άγριο ζώο -αυτό είμαστε, ουσιαστικά- που αγαπάμε.

Ακούγοντας το σώμα μας

Όποτε πρέπει να κάνουμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε να κάνουμε, πλημμυρίζουμε με αισθήματα άγχους, έντασης, αγωνίας. Από την άλλη, όποτε μία δραστηριότητα γίνεται επειδή εμείς την επιδιώκουμε ή στην πορεία, μας ολοκληρώνει, αισθανόμαστε χαρά ή ενθουσιασμό και είμαστε πιο εκφραστικοί, πιο "ανάλαφροι", πιο ανοιχτοί.
Είναι το σώμα μας, το οποίο αντιλαμβάνεται πότε ζούμε αυθεντικά και πότε αποσυνδεόμαστε από τον πραγματικό εαυτό μας και στέλνει αντίστοιχα σήματα. Αν μάθουμε να το ακούμε πραγματικά, θα ανακαλύψουμε εύκολα και γρήγορα, πού και πότε ο αυθεντικός μας εαυτός αναδύεται στην επιφάνεια. Και θα μπορούμε να του δώσουμε την ευκαιρία να το κάνει πιο συχνά.

Διώχνοντας τα "πρέπει"

Οι κοινωνικές ή ακόμα και οι προσωπικές, εσωτερικές πιέσεις ορισμένες φορές μας κάνουν να στρέψουμε το βλέμμα μας στα “πρέπει” ξεχνώντας τα “θέλω”. Αν μάθουμε να δίνουμε "άδεια" στον εαυτό μας να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά, χωρίς να μένει συνεχώς εγκλωβισμένος στα “πρέπει”, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να συνδεθούμε με τον αυθεντικό μας εαυτό.
Κάποιες υποχρεώσεις δεν μπορούν να παραλειφθούν, αλλά πολλές φορές η ψυχική μας γαλήνη είναι πιο σημαντική από το σκούπισμα.  Επιλέγοντας αρκετά συχνά τη χαρά, "διδάσκουμε" στον εγκέφαλό μας να αισθάνεται ευτυχισμένος, χωρίς ενοχές.

Μην πιέζοντας καταστάσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αποφασίζοντας να συνδεθούν με την εσωτερική τους φωνή, τον αυθεντικό τους εαυτό, ξεκινούν επίμονες προσπάθειες για να τα καταφέρουν. Αντί αυτού, αξίζει να σταματήσουμε να προσπαθούμε και απλά να δώσουμε χώρο στο "μέσα μας" να εκφραστεί φυσικά.
Οι καλύτερες συνθήκες για να βρούμε την κρυμμένη φωνή της καρδιάς και της ψυχής μας, δημιουργούνται όταν κάνουμε μία δραστηριότητα που απολαμβάνουμε η οποία όμως δε θέλει μεγάλη νοητική προσπάθεια. Μία βόλτα στη φύση, η μαγειρική, μία βραδιά κάτω από τα αστέρια, τώρα που μέχρι τις 25 Απριλίου, στον ελληνικό ουρανό διακρίνονται οι Λυρίδες, τα πρώτα πεφταστέρια της άνοιξης. Εκεί, στην εγκεφαλική ησυχία, ο αυθεντικός εαυτός μας θα μας ψιθυρίσει την αλήθεια.

Λέγοντας αλήθειες

Αυτό είναι ίσως, το δυσκολότερο βήμα, γιατί οι περισσότεροι προτιμούν ένα λευκό, άκακο ψέμα, αντί της άβολης κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει η αλήθεια. Ωστόσο, παραμένουμε συνδεδεμένοι με τον αυθεντικό μας εαυτό, μόνο όταν είμαστε πρόθυμοι να πούμε αλήθειες, ώστε όλες οι καταστάσεις στη ζωή μας να είναι ξεκάθαρες, σταθερές και ιδανικές για να είμαστε αυθεντικοί.
Για αρχή μικρές παραδοχές θα μας βοηθήσουν, για να πάρουμε τον δρόμο προς την αλήθεια. Αυτήν που αξίζει να λέμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους άλλους. Μπορεί να φαίνεται πιο "σωστό" να κάνουμε πίσω, όταν για παράδειγμα η παρέα αποφασίζει πού θα πάει διακοπές, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να κρύβουμε την προτίμησή μας. Λέμε την αλήθεια και όλα θα πάνε καλά. Αλήθεια.

Κάνοντας παρέα με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν

Ένας από τους αγαπημένους και πιο όμορφους τρόπους για να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας, είναι να βρισκόμαστε με ανθρώπους που εκτιμούν τον πραγματικό μας εαυτό και οι οποίοι κατανοούν την επιθυμία μας να τα ξανά βρούμε μαζί του. Ανθρώπους οι οποίοι δεν μπαίνουν εμπόδιο στα θέλω μας, αλλά μας σπρώχνουν για να τα πετύχουμε. Πραγματικούς φίλους, φίλους αυθεντικούς.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις