Το ελληνικό δημόσιο χρέος

Η "γεωγραφία" του χρέους
Περίπου στο 185% του ΑΕΠ, ήτοι σε 326,3 δις ευρώ, ανήλθε το ελληνικό δημόσιο χρέος στα τέλη του 2016. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, προκύπτει άνοδος περίπου 5 δις ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2015 και παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.
​Η «γεωγραφία» του ελληνικού χρέους αποτυπώνει τη μεγάλη «μετακίνηση» που έγινε τα τελευταία χρόνια, με τα ελληνικά δάνεια να περνούν από τους ιδιώτες στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, τους επίσημους πιστωτές της χώρας
Η διεύρυνση οφείλεται στην εισροή πρόσθετων κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος αποτελεί και τον βασικό δανειστή της χώρας. Η Ελλάδα οφείλει σε αυτόν 227,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο χρέους, στο τέλος του 2016 τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 2,79 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από φορείς του Δημοσίου διαμορφώθηκε ελαφρώς άνω των 11 δισ. ευρώ.
Η «γεωγραφία» του ελληνικού χρέους, όπως παρουσιάζεται στα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αποτυπώνει τη μεγάλη «μετακίνηση» που έγινε τα τελευταία χρόνια, με ελληνικά δάνεια να περνούν από τους ιδιώτες στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, τους επίσημους πιστωτές της χώρας. Είναι ενδεικτικό πως σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια το Δημόσιο χρωστά 71,6 δισ. ευρώ, όταν τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης ανέρχονται σε 227,7 δις.
Την ίδια ώρα, εκτεταμένος είναι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου μέσω των γενικών φορέων της κυβέρνησης. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στα 11,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ μέσω εντόκων γραμματίων ο δανεισμός που «ανακυκλώνεται» μέσα στο έτος κινείται στα επίπεδα των 14,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ημερησία», ιδιαίτερα σημαντικό ως προς τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το γεγονός ότι το 80,3% αυτού είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, δηλαδή έχει διάρκεια άνω των 5 ετών, το 11% έχει διάρκεια έως ένα έτος και μόλις το 8,65% είναι μεσοπρόθεσμο, δηλαδή έχει διάρκεια από 1 έως 5 χρόνια.

Στα 16,6 χρόνια

Η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του χρέους της κεντρικής διοίκησης, που αποτελεί διαφορετικό μέγεθος από το χρέος της γενικής κυβέρνησης το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των πιστωτών, είναι τα 16,6 χρόνια.
Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει το υφιστάμενο ύψος των εγγυημένων δανείων του Δημοσίου. Παρά τη μικρή υποχώρηση που σημείωσαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 12,88 δισ. ευρώ (από 12,9 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου). Σε ό,τι αφορά στον νέο δανεισμό, το 2016, το 40,3% αφορούσε σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, το 58,3% σε έντοκα γραμμάτια και το 1,4 δισ. ευρώ σε δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το 40,9% του νέου δανεισμού έχει διάρκεια από 15 έως 40 έτη, ενώ το 59,1% έχει διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους.

 zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις