ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΜΠΑΚΑΛΗΣ, Ο ΠΑΣΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ... 


Ενας μπακάλης της γειτονιάς, νοικοκύρης και τίμιος επαγγελματίας, αποφάσισε μέσα στη κρίση, να μεγαλώσει την επιχείρηση του και να εμπορεύεται πλέον, … εισαγόμενους παστούς μπακαλιάρους, από την Ισλανδία.

Είχε κάποιες οικονομίες στην τράπεζα, από τα καλά χρόνια και είπε να πάει να τις πάρει, για να αγοράσει το εμπόρευμα, που θα έβαζε στο μαγαζί του.
Πηγαίνοντας λοιπόν στην τράπεζα με το βιβλιάριο του, ζήτησε να πάρει τα λεφτά του, αλλά ο διευθυντής του είπε, … πως δεν μπορεί να κάνει ανάληψη των μετρητών του, και ο μόνος τρόπος να πάρει τα λεφτά του είναι, … να δανειστεί, να βάλει υποθήκη και να πληρώσει επιτόκιο 2,7% για 13 εβδομάδες.
Ο μπακάλης δεν ήξερε πολλά, αλλά απαίτησε με θυμό από τον διευθυντή, να του δώσει τα λεφτά του.
Ο Διευθυντής όμως, επέμενε πως δεν μπορεί να τα πάρει και τον έβαλε το πρόσχημα πως, … μην φοβάσαι δικά σου είναι τα λεφτά και στην περίπτωση ΜΗ πληρωμής του δανείου θα τα πάρουμε από τον λογαριασμό σου.
Έτσι ο μπακάλης πείστηκε να υπογράψει το δάνειο, να βάλει υποθήκη το σπίτι του, για να μπορέσει να φέρει μπακαλιάρους στο μαγαζί του.
Ο μπακάλης όμως δεν υπολόγισε καλά, το καθαρό κέρδος της εμπορίας του μπακαλιάρου, που εν τέλει του βγήκε στο 2%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει όλους τους τόκους !
Ξανά πάει στο διευθυντή στο τέλος της λήξης του δανείου και αυτός τον λέει :
Μην αγχώνεσαι θα σε δώσω νέο δάνειο και τα χρήματα σου, θα τα έχεις ως εγγύηση, αν κάτι πάει στραβά.
Αυτό το  …. «αλισβερίσι», συνεχιζόταν για ….. 7-8 χρόνια περίπου, αλλά ο μπακάλης αν και πουλούσε μπακαλιάρο, με όλο και μικρότερο περιθώριο κέρδους, ο τραπεζίτης του έλεγε το ίδιο.
ΜΗΝ αγχώνεσαι ………
Ώσπου μια μέρα, … του λέει :
Το δάνειο σου αυξήθηκε πολύ !
ΔΕΝ μπορείς να πάρεις άλλο δάνειο ! ! !
Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σου κάνω κατάσχεση τα χρήματα σου, …. αλλά και το σπίτι σου ! ! !
Ο μπακάλης μέσα στην αγωνία του να σώσει ότι σώζεται, ….  αποφάσισε να κόψει τις περισσότερες δαπάνες, αλλά και την εισαγωγή και πώληση μπακαλιάρου.
Αυτό όμως, τον βύθισε ακόμη πιο βαθιά στα χέρια του τραπεζίτη, μέχρι που στο τέλος τα έχασε ΟΛΑ.
Και την κατάθεση του, αλλά και το σπίτι του … και ο μπακάλης έμεινε με το όνειρο και την γεύση του αλμυρού μπακαλιάρου στο στόμα του !

Ιδού η μεταφορά στην ΣΚΛΗΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : 
Το Λειτουργικό χρέος μας προς τις τράπεζες, είναι ΜΗ απαιτητό και υποχρεωτικό για την πληρωμή του !


Υ.Γ. Η αρχική ιστορία έχει διασκευαστεί, πρός καλύτερη ενημέρωση των ..... αδαών συνελλήνων.

ΣΧΟΛΙΟ : Είπαμε : τα καλύτερα έρχονται ... και έρχονται με ταχύτητα ! Κι εμείς -ο λαός- συνεχίζουμε να ΜΗΝ θέλουμε να δούμε την σκληρή πραγματικότητα ! ΔΕΝ θέλω να τη ΔΩ, για να μη πάθω κατάθλιψη, ΔΕΝ σημαίνει ότι η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ... Απεναντίας, θα έλθει και θα σκάσει με ΠΑΤΑΓΟ, λόγω της αδιαφορίας των πολλών απο μας ! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις