Τι σημαίνουν τα πιο διάσημα εξώφυλλα των Pink Floyd;
Το συγκρότημα της ψυχεδέλειας και του
πειραματισμού θα μπορούσε να έχει μόνο αντάξια του καλλιτεχνικού της
εκτοπίσματος εξώφυλλα. Τι σημαίνουν τα πιο διάσημα εξώφυλλα των Pink
Floyd;
Δείτε παρακάτω ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από εννιά διάσημα εξώφυλλα της καλύτερης, ίσως, ροκ μπάντας όλων των εποχών.
1. The Dark Side Of The Moon (1973)
Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη δουλειά του με την ιστορία της ροκ μουσικής, ο θρυλικός Storm Thorgerson, κληροδότησε ένα σουρεαλιστικό σύμβολο στην ποπ κουλτούρα: την κρυστάλλινη πυραμίδα που τη διαπερνά μια δέσμη φωτός η οποία διαθλάται και εξέρχεται από αυτήν ως ουράνιο τόξο. «Απολαμβάνω να πειράζω την πραγματικότητα... να τη λυγίζω. Κάποιες δουλειές μου προκαλούν την απορία: είναι ή όχι αληθινό;» είχε πει ο ίδιος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου ένας στους δώδεκα ανθρώπους στον κόσμο εκτιμάται ότι έχει ένα αντίγραφο από το κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ των Pink Floyd, Dark Side Of The Moon.
2. Wish You Were Here (1975)
Η φωτογραφία του εξωφύλλου του άλμπουμ των Pink Floyd "Wish You Were Here" είναι από τον Storm Thorgerson επίσης, ο οποίος είχε συνοδεύσει το band στο τουρ του 1974 και είχε επηρεάσει αρκετά το νόημα των στίχων των τραγουδιών... Είχε τελικά αποφασίσει ότι τα τραγούδια ήταν σε γενικές γραμμές συνδεδεμένα με μία "ανεκπλήρωτη παρουσία "... Η ιδέα πίσω από τα τραγούδια "Welcome to the Machine" και "Have a Cigar" πρότεινε τη χρήση μιας χειραψίας (δηλαδή μίας συχνά κενής χειρονομίας).
Η φωτογραφία του εξωφύλλου του άλμπουμ ήταν έμπνευση από την ιδέα ότι οι άνθρωποι τείνουν να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα με τον φόβο ότι μπορεί να "καούν". Γι αυτό και απεικονίζονται δύο άντρες επιχειρηματίες να δίνουν τα χέρια, όπου ο ένας έχει πιάσει φωτιά. Το να πιάσει κάποιος φωτιά "Getting burned" ήταν επίσης μία κοινή φράση στην βιομηχανία της μουσικής που χρησιμοποιούταν από καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν αρνηθεί την καταβολή των δικαιωμάτων των τραγουδιών.
Οι δύο stuntmen που απεικονίζονται στο εξώφυλλο είναι ο Ronnie Rondell (εκείνος που καίγεται) και ο Danny Rogers.
3. Umagumma (1969)
Ή αλλιώς, "The 3D illusion", όπως αποκαλεί το συγκεκριμένο cover ο Storm Thorgerston. Εδώ βλέπουμε το εξώφυλλο χωρισμένο στα δύο με το ίδιο δωμάτιο και στις δύο πλευρές αλλά με διαφορετική προοπτική, συμβολίζοντας το γεγονός ότι η μουσική των Floyd έίναι πολυδιάσταση και πιο πολύπλοκη από άλλες.
4. Atom Heart Mother (1970)
Ο τίτλος ήταν από έναν τίτλο εφημερίδας και δεν είχε κάποια προφανή σχέση με το άλμπουμ. "Οι Floyd πειραματίζονταν σε πολλά επίπεδα" σχολιάζει ο Storm Thorgerson. "Η μπάντα δεν είχε ούτε τίτλο, ιύτε συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε μια μεγάλη ιδέα γι 'αυτό ήθελα να σχεδιάσω ένα non-cover. Όχι ένα συγκλονιστικό cover, απλά ένα απροσδόκητo".
5. A Momentary Lapse Of Reason (1987)
Αυτό ήταν το πρώτο άλμπουμ μετά τη φυγή του Roger Waters από τους Pink Floyd, οι οποίοι συνέχισαν πλέον μόνο ως Nick Mason και David Gilmour. Ο Thorgerson ήθελε να αποτυπώσει αυτό το «διαζύγιο", το οποίο συνοδεύτηκε από τέτοια πίκρα, της οποίας η επίγευση έμενε για μερικά χρόνια (και μάλλον εξακολουθεί να υπάρχει).
6. Sound of Thunder (1988)
Αυτή η εικόνα είναι εμπνευσμένη από το γλυπτό με τίτλο "Object" της σουρεαλίστριας καλλιτέχνιδος Meret Oppenheim καθώς επίσης και από τα ενοχλητικά ονειρικά τοπία του Salvador Dali. Ο Storm Thorgerson ισχυρίζεται επίσης ότι η ιδέα «προέρχεται και από το πώς αισθάνεσαι όταν είσαι σε μια συναυλία και σκέφτεσαι πώς μπορώ να συνοψίσω τα live των Floyd ζωντανά - Mr Light meets Mr Sound-.
7. Back Catalogue (1996)
Δεν πρόκειται για εξώφυλλο αλλά για αφίσα διαφημιστικής καμπάνιας με αφορμή την κυκλοφορία μιας σειράς CD επανεκδόσεων των Floyd. Τα εξώφυλλα είχαν ζωγραφιστεί με το χέρι πάνω στα σώματα, ώστε να αντανακλώνται οι καμπύλες και το φως.
8. Animals (1977)
Η στιχουργική του "Animals" βασίστηκε ως ένα σημείο στο βιβλίο "Η Φάρμα των Ζώων" του Τζωρτζ Όργουελ με το άλμπουμ να κατακρίνει τον καπιταλισμό. Η εικόνα του εξωφύλλου είναι επμνευσμένη από το κομμάτι με το οποίο ξεκινάει και τελειώνει ο δίσκος, το "Pigs on the Wing", και δείχνει το περίφημο πλέον γουρούνι, το οποίο έχει ταυτιστεί με τα live shows των Pink Floyd, να επιπλέει πάνω από το σταθμό Battersea Power στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να γίνει η φωτογράφιση, ενώ τη δεύτερη ημέρα το γουρούνι δραπέτευσε προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου του Heathrow.
9. The Division Bell (1994)
Το εξώφυλλο του δίσκου δείχνει δύο πρόσωπα να συνομιλούν, δημιουργώντας έτσι ένα τρίτο πρόσωπο. Το κεντρικό θέμα του άλμπουμ είναι τα προβλήματα σχετικά με την επικοινωνία και το πώς αυτά επιλύονται όταν οι άνθρωποι συνομιλούν και από αυτό άντλησε την έμπνευσή του ο Storm Thorgerson. "Η πρόθεσή του ήταν ο θεατής να μην μπορεί να δει και τα δύο την ίδια στιγμή αλλά να βλέπει είτε ένα ενιαίο πρόσωπο, ή δύο προφίλ που σημαίνει ότι τότε επικοινωνεί με την εικόνα".
(Πηγή: NME)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου