Tα πιο περίεργα έργα τέχνης στον κόσμο, σε δημόσιους χώρους

Μερικά από τα εντυπωσιακότερα και ιδιαίτερα έργα τέχνης στον κόσμο, που εκτίθενται σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους…

Στη διάσημη πλατεία Tραφάλγκαρ του Λονδίνου, υπάρχει μια τεράστια άδεια βάση (The Fourth Plinth), μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη, που εδώ και μερικά χρόνια φιλοξενεί εκ περιτροπής, διαφορετικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.
Τα έργα που εκτίθενται στη βάση, επιλέγονται μετά από ετήσιο διαγωνισμό, στο αποτέλεσμα του οποίου έχει λόγο και το κοινό, ψηφίζοντας ακόμα και μέσω Internet. Μπορείτε μάλιστα να δείτε τις νέες υποψηφιότητες και να ψηφίσετε μέσω της online ψηφοφορίας.
Από το 2005 που ξεκίνησε ο θεσμός αυτός, έχουν παρουσιάσει έργα τους οι Mark Quinn, Thomas Schütte, Antony Gormley κ.ά., ενώ για το 2013, επιλέχθηκε το έργο της Katharina Fritsch, Hahn/Cock (ο μπλε κόκορας) που εκτίθεται και σήμερα στην πλατεία.
Τα δύο έργα τέχνης που θα εκτεθούν το 2014 και το 2015, θα παρουσιαστούν στις αρχές του 2014.
Με αφορμή αυτή την ιδιαίτερη βρετανική πρωτοβουλία, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα εντυπωσιακότερα δημόσια έργα τέχνης στον κόσμο, που εκτίθενται σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους…


REUTERS/TOBY MELVILLE
Pioneer Plaza  (Dallas, Τέξας, H.Π.Α.)
Ένα γλυπτό δεν ήταν αρκετό γι’ αυτό το πάρκο του Ντάλας κι έτσι ανατέθηκε στον Robert Summers να δημιουργήσει μια ολόκληρη σκηνή. Πρόκειται για 49 χάλκινα βόδια που «οδηγούνται» στην πλαγιά ενός λόφου και σε ένα ρέμα, από τρεις ιππείς. Είναι ένα εντυπωσιακό και τεράστιο γλυπτό που ταιριάζει τέλεια με στο γύρω τοπίο. Another Place (Crosby, Merseyside, Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα γλυπτά «Another Place», είναι αναμφισβήτητα τα πιο… τολμηρά έργα του Antony Gormley. Πρόκειται για 100 σιδερένια αγάλματα -εκμαγεία του σώματός του ίδιου του Gormley- σκορπισμένα στην παραλία του Crosby, στο βορειοδυτικό Ηνωμένο Βασίλειο. Βυθίζονται στην άμμο, τις ώρες της παλίρροιας, αλλάζοντας το σκηνικό τις διαφορετικές ώρες της ημέρας. Όλα τους «κοιτάζουν» τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα αίσθημα μελαγχολίας.

Crown Fountain (Σικάγο, Η.Π.Α.)
Το διάσημο πάρκο Millennium στο Σικάγο, δεν είναι άδικα δημοφιλές στους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης. Εκεί βρίσκεται και το γλυπτό Cloud Gate ή Bean Sculpture του Anish Kapoor, ένα 110 τόνων γλυπτό που έχει σχήμα φασολιού και αντικατοπτρίζει εικόνες της πόλης.
Αλλά πιο διασκεδαστική είναι η δημιουργία του Jaume Plensa: το σιντριβάνι Crown Fountain, αποτελείται από δύο πύργους κατασκευασμένους από υαλότουβλα, καθένας από τους οποίους παρουσιάζει βίντεο από ανθρώπινα πρόσωπα. Τα πρόσωπα περιστασιακά… φτύνουν το νερό στο σιντριβάνι, μεταξύ των πύργων. Αράχνη Maman (Bilbao, Ισπανία)

Υπάρχει μια εκδοχή της έξω από την πινακοθήκη Tate Modern στο Λονδίνο και έξω από την Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά, αλλά η αράχνη-γλυπτό στο Μπιλμπάο, κερδίζει τις εντυπώσεις, επειδή έχει σαν φόντο το εντυπωσιακό μουσείο Guggenheim -αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική προσπάθεια του Frank Gehry. Η 10 μέτρων αράχνη, με ένα σάκο γεμάτο 26 μαρμάρινα αυγά, είναι το ιδιαίτερο έργο της Louise Bourgeois, η οποία δήλωσε ότι το γλυπτό αποτελεί φόρο τιμής στη μητέρα της.

I See What You Mean (Denver, Η.Π.Α.)
Τα συνεδριακά κέντρα δε συνηθίζουν να έχουν κάτι το ιδιαίτερο που να εντυπωσιάζει, αλλά το Συνεδριακό Κέντρο του Κολοράντο στο Ντένβερ, αποτελεί εξαίρεση για όλα τα δημόσια έργα που το περιβάλλουν.
Αδιαμφισβήτητα την παράσταση «κλέβει» το γλυπτό του Lawrence Argent «βλέπω τι εννοείς», μια μπλε αρκούδα 12 μέτρων που ακουμπά τη μύτη και τα πόδια της στα γυάλινα παράθυρα του κτηρίου, προσπαθώντας να κοιτάξει μέσα.

Πάρκο Vigeland Park (Όσλο, Νορβηγία)
Ο γλύπτης Gustav Vigeland αποφάσισε, ως κληρονομιά στη χώρα του, να συγκεντρώσει όλα τα έργα του (πάνω από 200 αγάλματα) και να τα εκθέσει σε ένα πάρκο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Πρόκειται για έναν παράξενο συνδυασμό γλυπτών, με αποκορύφωμα ένα ψηλό τοτέμ από ανθρώπινα σώματα. Οι εκφράσεις και οι στάσεις των ανθρώπων που απεικονίζονται στα γλυπτά από χαλκό και γρανίτη, κάνουν τη σύνθεση συναρπαστική -αν και το αγαπημένο όλων φαίνεται να είναι το παιδί που κλαίει. Tower Babies (Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία)

Τα έξοχα και περίεργα έργα τέχνης του David Černý, μπορεί να τα δει κανείς σε όλη την Πράγα -τα δύο αγάλματα που ουρούν σε μια πισίνα στο σχήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας έξω από το Μουσείο Κάφκα και ο Σίγκμουντ Φρόιντ που κρέμεται το ένα χέρι από ένα κοντάρι πάνω από ένα δρόμο της Παλιάς Πόλης.
Αλλά το κορυφαίο έργο του είναι αυτό στον «διαστημικό» πύργο της τηλεόρασης Zizkov. Το 2000, ο καλλιτέχνης πρόσθεσε σε αυτόν πολλά μικρά μωρά που μοιάζουν με εξωγήινους, κάνοντάς τα να μοιάζουν πως ανεβοκατεβαίνουν στον πύργο. Federation Bells (Μελβούρνη, Αυστραλία)
Στο πάρκο Birrarung Marr της Μελβούρνης, βρίσκεται ένα γλυπτό 39 ανάποδων καμπανών. Πιο εντυπωσιακό και από το ίδιο το γλυπτό είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να συνθέσει το δικό του μουσικό κομμάτι χρησιμοποιώντας το σύστημα drag and drop, στο site του υπεύθυνου οργανισμού. Η επιμελήτρια της ιστοσελίδας επιλέγει την καλύτερη σύνθεση και τρεις φορές την ημέρα, η μελωδία παίζει μέσω ενός υπολογιστή που ρυθμίζει τις καμπάνες. Δεν είναι απλά ένα δημόσιο έργο τέχνης, αλλά ένα δημόσιο μουσικό όργανο.
Όρος Rushmore (Νότια Ντακότα, Η.Π.Α.)

Δεν είναι όλα τα εντυπωσιακά δημόσια έργα τέχνης καινούργια και αυτό αποδεικνύεται από το κλασικό Εθνικό Μνημείο του όρους Rushmore, στη Νότια Ντακότα. Σκαλισμένα στη γρανιτένια πλευρά του βουνού, θα δείτε τα τεράστια γλυπτά των George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln και Theodore Roosevelt, τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α.
Η ιδέα γεννήθηκε σε μια προσπάθεια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή και δημιουργοί ήταν ο Gutzon Borglum και ο γιος του, Lincoln Borglum. Χρειάστηκαν 14 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου και 400 εργάτες.
http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις