8 μικρά tips για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα

Η οδηγική συμπεριφορά το χειμώνα χρειάζεται προσαρμογές, όσο έμπειρος οδηγός και αν είστε.

Το αυτοκίνητο χρειάζεται περισσότερη προσοχή και μηχανικά και σε επίπεδο οδήγησης, καθώς το κρύο, οι ολισθηροί δρόμοι, είτε λόγω βροχής είτε λόγω χιονιού, δυσχεραίνει τις συνθήκες.
1. Καταρχήν, οι χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούν διαφορετική συντήρηση του αυτοκινήτου. Προετοιμάστε το, ελέγχοντας εάν διαθέτει αντιψυκτικό (παραφλού για το ψυγείο και αντιψυκτικό για το παρμπρίζ σε περίπτωση που μένετε σε υψόμετρο). Ελέγξτε τη μπαταρία, τα υγρά φρένων και την πίεση των ελαστικών (τα οποία θα έχετε φροντίσει να είναι καινούρια, ελέγχοντας και την ημερομηνία κατασκευής που αναγράφεται πάνω τους).
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα είναι σε κατάσταση λειτουργίας και καλού κακού τσεκάρετε τη ρεζέρβα και τα είδη πρώτης ανάγκης (σχοινί ρυμούλκησης, καλώδια βραχυκύκλωσης, προειδοποιητικό τρίγωνο και κουτί πρώτων βοηθειών).
2. Για να κάνετε τη δύσκολη οδήγηση με κακό καιρό, λιγότερη δυσμενή χρειάζεται να φοράτε άνετα και στεγνά παπούτσια. Ένα βρεγμένο από κάτω παπούτσι, μπορεί να ολισθήσει από το πεντάλ και να προκαλέσετε ατύχημα. Καλό θα ήταν πάντα να έχετε έξτρα παπούτσια οδήγησης μαζί σας. 3. Δώστε χρόνο στο παρμπρίζ να καθαρίσει πλήρως πριν ξεκινήσετε για τη διαδρομή σας. Ειδικά μάλιστα, σε περιοχές όπου έχει χιόνι, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απομακρύνετε το χιόνι που έχει απομείνει ενδεχομένως στην οροφή του αυτοκινήτου σας.
4. Κάντε απαλούς ελιγμούς στο δρόμο και βεβιαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού πρέπει να μειώσετε ταχύτητα, ώστε να ανταποκριθούν τα φρένα σας. Στην περίπτωση που οδηγείτε σε άγνωστο δρόμο, βάλτε χαμηλή ταχύτητα και συνεχίστε προσεκτικά.
5. Αποφύγετε να έχετε δυνατά τη μουσική για να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει έξω στο δρόμο. Αν η επιφάνεια του δρόμου γίνεται παράξενα σιωπηλή ενδεχομένως να οδηγείτε σε πάγο, όπου θα χρειαστεί να κόψετε σταδιακά και ομαλά ταχύτητα.
6. Εάν ακολουθείτε ανηφορικό δρόμο, κατεβάστε ταχύτητα για να μπορείτε να οδηγείτε πιο σταθερά και να έχετε έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Με μικρή ταχύτητα πρέπει να οδηγήσετε και όταν κατεβαίνετε μία κατηφόρα, ειδικά στην περίπτωση που ο δρόμος είναι ολισθηρός, για να μπορέσετε να αποφύγετε το φρενάρισμα. 7. Στην περίπτωση που χρειάζεται να πατήσετε φρένο, κάντε το πριν τη στροφή. Οι ειδικοί λένε ότι για να μη χάσετε τον έλεγχο πάνω στη στροφή, καλό είναι να μειώνετε ταχύτητα μέχρι πριν το μέσο της στροφής και να δίνετε γκάζι απαλά αμέσως μετά.

8. Στην περίπτωση που βρεθείτε στο μέσο καταιγίδας και οι υαλοκαθαριστήρες σας δε μπορούν να είναι τόσο ισχυροί, ώστε να ακολουθήσουν την έντονη ροή της βροχής, με αποτέλεσμα να μην έχετε καλή ορατότητα, καλό είναι να σταματήσετε στην άκρη και να περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει.
 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις