Πέντε απλοί τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη


Πέντε απλοί τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη
Η μείωση της χοληστερόλης προστατεύει την καρδιά. Σε συνδυασμό με τις στατίνες, τα ειδικά φάρμακα που προτείνονται για τη μείωση της χοληστερόλης, απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.
 
Μάθετε ποιες μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
 
1. Απώλεια βάρους
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, απώλεια βάρους σε ποσοστό 5-10% του σωματικού βάρους μειώνει σημαντικά τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη (LDL). Δεν απαιτείται να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα-αστραπή, αρκεί να υιοθετήσετε μικρές υγιεινές συνήθειες όπως το περπάτημα και τα θρεπτικά σνακ.
 
2. Καλύτερη διατροφή
Πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Οι γιατροί προτείνουν να μην καταναλώνουμε κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 7% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Είναι καλύτερο να προτιμούμε τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα φυτικά έλαια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, ένα συστατικό που σηματοδοτεί την ύπαρξη λιπαρών trans στις τροφές (π.χ. στα τηγανητά φαγητά). Τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν να κρατήσουμε τη χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα.
 
3. Γυμναστική
Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Δε χρειάζεται η άσκηση να είναι έντονη ή κουραστική. Αρκεί ένας περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο.
 
4. Διακοπή καπνίσματος
Η αρτηριακή πίεση αρχίζει να μειώνεται μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο. Μετά από 15 χρόνια διακοπής, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται στα ίδια επίπεδα με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
 
5. Μείωση αλκοόλ
Το αλκοόλ συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Για τις γυναίκες όλων των ηλικιών προτείνεται ένα μόνο αλκοολούχο ποτό την ημέρα, ενώ για τους άνδρες κάτω των 65 ετών, επιτρέπονται έως και δύο αλκοολούχα ποτά.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις