Σε ποιες χώρες ισχύουν οι πιο ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Στις Φιλιππίνες δεν επιτρέπεται το διαζύγιο και στις ΗΠΑ δεν ισχύει η αμειβόμενη άδεια μητρότητας. Αυτά και άλλα παραδείγματα χωρών, όπου δεν προστατεύονται σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα


Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο, όπου παγκοσμίως αναγνωρισμένα και προστατευόμενα ανθρώπινα δικαιώματα καταλύονται, είτε δεν προστατεύονται. Ενώ ορισμένα προβλήματα αποτελούν κοινό τόπο -όπως ο πόλεμος, η φτώχεια και η ομοφοβία- υπάρχουν μερικά σημαντικά θέματα που ξεχωρίζουν (όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα listverse.com), σε χώρες που έχουν μείνει πολύ πίσω όσον αφορά στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των πολιτών τους. Ας τα δούμε…
Η Ιρλανδία δεν αναγνωρίζει τους διαφυλικούς (τρανσέξουαλ)
Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει κανένα νόμο που να αναγνωρίζει επίσημα τους τρανσέξουαλ. Σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη ήπειρο, το σχέδιο νόμου έχει συνταχθεί, αλλά έχει πολλές ελλείψεις. Επίσης, δεν ζητήθηκε η γνώμη σχετικών οργανώσεων, οι οποίες ούτε και ενημερώθηκαν για το θέμα. Η νομοθεσία θα αναγνωρίσει μόνο μια αλλαγή στην καταγραφή των φύλων, σε άτομα άνω των 18 και θα απαιτεί από κάποιον να χωρίσει τον/την σύζυγό του, πριν το πραγματικό τους φύλο θα μπορούσε να είναι νομικά αναγνωρισμένο. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, καθώς μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ένα συγκλονιστικό 80% των ιρλανδών διαφυλικών, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Στις Φιλιππίνες δεν επιτρέπεται το διαζύγιο
Τον Μάιο του 2011, οι κάτοικοι της Μάλτας ψήφισαν για τη νομιμοποίηση του διαζυγίου, αφήνοντας τις Φιλιππίνες ως τη μόνη χώρα στον κόσμο όπου δεν επιτρέπεται το διαζύγιο επί του παρόντος. Η ισχυρή επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας είναι το κύριο εμπόδιο για τη νομιμοποίηση του, ενώ οι πολιτικοί τοποθετούνται υπέρ της αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας γι’ αυτό το βασικό δικαίωμα για τη λήξη μιας σχέσης.
Η απαγόρευση έχει αναγκάσει τους Φιλιππινέζους να καταφεύγουν σε ευφάνταστους τρόπους για να χωρίσουν. Ένας γάμος μπορεί να ακυρωθεί εάν ένας ψυχίατρος δηλώσει ότι ο ένας από τους δύο εταίρους είναι «ψυχολογικά ανίκανος», με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρείται ανίκανος να εκπληρώσει τις γαμήλιες υποχρεώσεις. Αυτό που μετράει ως υποχρέωση, δεν είναι σαφώς καθορισμένο και μερικοί από τους Φιλιππινέζους έχουν καταφέρει να ακυρώσουν πολλούς γάμους.

Η Λευκορωσία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή
Η Λευκορωσία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και η μόνη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, όπου επιτρέπεται ακόμη η εκτέλεση κρατουμένων. Οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού και οι σοροί θάβονται σε μια μυστική τοποθεσία, άγνωστη ακόμα και στις οικογένειες των νεκρών. Δύο κρατούμενοι κρεμάστηκαν στο κελί τους, πριν από μερικά χρόνια για να αποφύγουν την εκτέλεση κι έτσι οι συγγενείς τους μπόρεσαν να πάρουν και να θάψουν τα σώματά τους.
Η Ευρώπη έχει ζητήσει συχνά από τη Λευκορωσία να καταργήσει την ισχύ της θανατικής ποινής, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, είναι αδύνατο για τη Λευκορωσία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο η θανατική ποινή εξακολουθεί να είναι νόμιμη.
Το Ισραήλ απέρριψε Ανασκόπηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα Η.Ε.
Η Παγκόσμια Περιοδική Ανασκόπηση (UPR) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησε το 2011. Είναι ένας τρόπος ώστε οι χώρες να αναφέρουν θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο την αύξηση της υπευθυνότητας και την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανασκόπησης, που ξεκίνησε το 2013, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, που αποσύρθηκε. Η Διεθνής Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι αυτό «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τη διεθνή λογοδοσία και το κράτος δικαίου».
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαχειρίζεται το UPR, συνέχισε το διάλογο με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τη χώρα, αλλά το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να μπει σε μια τέτοια κουβέντα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια σειρά από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Πακιστάν, είναι ιδιαίτερα επικριτικά ως προς τη στάση του Ισραήλ.

Στις ΗΠΑ δεν ισχύει η αμειβόμενη άδεια μητρότητας
Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα όπου δεν ισχύει αμειβόμενη άδεια μητρότητας για τις μητέρες. Οι μόνες άλλες χώρες με τα ίδιες συνθήκες, είναι η Παπούα Νέα Γουινέα, η Σουαζιλάνδη, η Λιβερία και το Λεσότο, καμία από τις οποίες δεν βρίσκονται καν κοντά στις 100 πρώτες σε ΑΕΠ χώρες. Οι ΗΠΑ είναι η Νο 1 χώρα. Το δικαίωμα στην υποστήριξη της μητρότητας, αποτελεί μέρος του άρθρου 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η τελευταία φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, ήταν πριν από δύο δεκαετίες, επί κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον. Από τότε, οι μητέρες έχουν δικαίωμα 12 εβδομάδων άδειας άνευ αποδοχών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μόνο το 11% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνει αμειβόμενη άδεια μητρότητας, για περίπου επτά εβδομάδες κατά μέσο όρο. Οι περισσότερες πλούσιες χώρες παρέχουν έξι μήνες αμειβόμενης άδειας ή και περισσότερο και τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένη βρεφική θνησιμότητα και αύξηση του μακροπρόθεσμου πιθανού εισοδήματος για τις γυναίκες.
Στο Ιράν είναι νόμιμο το εμπόριο οργάνων
Το Ιράν είναι ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η μόνη χώρα στη γη όπου είναι νόμιμη η αγορά και η πώληση οργάνων για μεταμόσχευση. Αυτό έχει οδηγήσει σε περίεργα περιστατικά, όπως το να διαφημίζουν πολλοί άνθρωποι τα νεφρά τους για να τα πουλήσουν, γράφοντας την ομάδα αίματός τους στους τοίχους και τον αριθμό τηλεφώνου τους, ώστε να βρουν ενδιαφερόμενους αγοραστές!
Ενώ οι περισσότερες χώρες απαγορεύουν την πώληση οργάνων για την πρόληψη της εκμετάλλευσης των φτωχών, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι προτιμότερη από κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας για μεταμοσχεύσεις σε όλο τον κόσμο και ο «μεταμοσχευτικός τουρισμός» για μαύρη αγορά οργάνων, αποτελεί ζήτημα σε άλλες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει ειδική μνεία στις πολιτικές του Ιράν, για τον περιορισμό της έκτασης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για σημαντικές Διεθνείς Συνθήκες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μόνο κράτος μέλος των Η.Ε. που δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές, που έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αν και οι ΗΠΑ υπέγραψαν αρχικά, ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε να τελικά να μην επικυρώσει τη συμφωνία, λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει.
Λιγότερο γνωστό είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το χειρότερο «παρελθόν» όσον αφορά στην επικύρωση συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από όλες τις πλούσιες χώρες. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχει κυρωθεί από όλες τις χώρες του ΟΗΕ, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία, μια εμπόλεμη χώρα που δεν είχε καν κυβέρνηση τη στιγμή κύρωσης της συνθήκης. Οι ΗΠΑ είναι επίσης μία από τα επτά χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών. Η μοναδική άλλη χώρα με ΑΕΠ μέσα στο top 70 του κόσμου, που δεν υπέγραψε, είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (το συγκεκριμένο έθνος, αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς πολλά και σημαντικά θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών).
Στη Μαυριτανία υπάρχουν ακόμη σκλάβοι

Η Μαυριτανία δεν καταδίκαζε τη δουλεία έως το 2007, ούσα η τελευταία χώρα στον κόσμο που έθεσε εκτός νόμου την συγκεκριμένη πρακτική. Όμως, το 10% με 20% του πληθυσμού της χώρας, εκτιμάται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς δουλείας -περίπου 680.000 άτομα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά φτωχή χώρα και οι ιδιοκτήτες σκλάβων συχνά ζουν επίσης σε συνθήκες φτώχειας.
Υπάρχει και φυλετικό στοιχείο όσον αφορά στη δουλεία, καθώς τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα, συνήθως «ανήκουν» στα πιο ανοιχτόχρωμα άτομα.
Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, από όταν η δουλεία τέθηκε εκτός νόμου, μόνο ένας ιδιοκτήτης σκλάβων καταδικάστηκε βάσει των νέων νόμων. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα, συχνά διώχνονται από τη χώρα ή παρακολουθούνται από την κυβέρνηση.
Στην Κίνα, βρίσκεται φυλακισμένος άνθρωπος που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης
Όταν η βιρμανική κυβέρνηση ελευθέρωσε την τιμημένη με Νόμπελ πολιτικό της αντιπολίτευσης Aung San Suu Kyi, η Κίνα απέμεινε η μοναδική χώρα που κρατά φυλακισμένο άτομο που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Liu Xiaobo, φυλακίστηκε για 11 χρόνια, επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Κίνας, γεγονός που του στέρησε την παρουσία στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, το 2010. Το βραβείο το πήρε τελικά η σύζυγός του και ο Liu παραμένει στη φυλακή, καθώς η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί πως το συγκεκριμένο άτομο δεν «συνάδει» με το σκοπό του βραβείου είναι «βλασφημία» να τιμηθεί με αυτό.

http://www.clickatlife.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις