Η υγιεινή διατροφή σε ... σώζει από το θάνατο!!!

Είναι κατανοητό πως μια διατροφή που περιέχει λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρι βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό μας και επίσης μας επιτρέπει να διατηρούμε το βάρος μας σε...
φυσιολογικά επίπεδα. Για πάμε να δούμε όμως τι αποκάλυψε μια πρόσφατη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα:

Το περιοδικό Circulation δημοσίευσε πριν λίγο καιρό μια μελέτη, η οποία υποστηρίζει πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής, ενός εγκεφαλικού, της καρδιακής ανεπάρκειας και γενικά τον θάνατο από κάποια καρδιακή νόσο.  «Οι ασθενείς πιστεύουν πως αφού παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους για την πίεση και την χοληστερόλη δεν χρειάζονται να ακολουθούν και μια συγκεκριμένη και υγιεινή διατροφή. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος», λέει ο Mahshid Dehghan, διατροφολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Πληθυσμού,  στο Πανεπιστήμιο McMaster και ένας εκ των υπευθύνων της συγκεκριμένης μελέτης.


Στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν έλαβαν μέρος 31.546 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 66,5 έτη. Οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή βλάβη οργάνου λόγω διαβήτη. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούσαν την διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή το πόσο συχνά έτρωγαν προϊόντα όπως γάλα, κόκκινο κρέας, ψάρι ή πουλερικά και αν έπιναν γάλα, αλλά και τις γενικότερες συνήθειές τους, όπως η άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν πιο συχνά φρούτα και λαχανικά και προτιμούσαν το ψάρι περισσότερο από το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από λόγους που σχετίζονται με την καρδιά , 14%  χαμηλότερο κίνδυνο για μια νέα καρδιακή προσβολή, 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ένα 19%  χαμηλότερο τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αφού λοιπόν είδαμε την έρευνα και τα αποτελέσματά της ας προχωρήσουμε λίγο παρακάτω για να μάθουμε κάποια τρόφιμα που ίσως δεν γνωρίζαμε ότι είναι σύμμαχοι της καρδιάς μας:

Σολομός

Ψάρια πρέπει να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός έχουν είναι πλούσια σε Ωμέγα -3 λιπαρά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της αρρυθμίας, και τη χοληστερόλη, να επιβραδύνουν την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και να χαμηλώσουν ελαφρώς την πίεση του αίματος.


Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη. Τα υγιή μονοακόρεστα λίπη που περιέχει όμως παραμένουν λίπη για αυτό με πάντα με μέτρο!


Καρύδια

Μια μελέτη του 2011 αποφάνθηκε πως τα καρύδια αντί του κόκκινου κρέατος ως πηγή πρωτεΐνης χαμήλωσαν  κατά 17% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Θέλουν όμως και αυτά κατανάλωση με μέτρο γιατί περιέχουν λιπαρά και θερμίδες.


Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε ένα είδος αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά μπορούν να μειώσουν την πίεση του αίματος και να ενισχύσουν την «καλή» HDL χοληστερόλη


Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάποιες ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Έτσι μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση αλλά και τον κίνδυνο θρομβώσεων...


Ποπκορν

Τα αγαπημένα μας ποπ κορν , όταν δεν είναι βουτηγμένα στο βούτυρο και ποτισμένα με αλάτι, είναι σύμμαχοι της καρδιάς μας γιατί περιέχουν αντιοξειδωτικά φυτικές ίνες.


Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του ίσως μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Χρειάζονται όμως περαιτέρω έρευνες.


Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο που χρησιμεύουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.


Φύκια

Τα φύκια, όπως ακριβώς και οι συγγενείς τους τα λαχανικά, κατέχουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών αλλά και μερικών «καλών» λιπαρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις