Πρωινό τρέξιμο

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει: το τρέξιμο είναι ένας τρόπος για να μείνουμε νέοι. Εμείς από την άλλη επιμένουμε να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι (με το ένα μάτι συνήθως κλειστό) και η πρώτη κίνηση είναι να φτιάξουμε έναν απολαυστικό καφέ. Μήπως έχει έρθει η ώρα να τους ακούσουμε;


Βέβαια, όσο καλή διάθεση και αν έχουμε να ακολουθήσουμε την τακτική της πρωινής γυμναστικής, οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Άρα πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινή μας ρουτίνα. Πώς; Με τα 5 κόλπα που μας προτείνουν οι ειδικοί.
1ο tip: Ερευνήστε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε
Μην ξεκινάτε το πρωί στα …τυφλά, ψάχνοντας να βρείτε που θα τρέξετε. Φροντίστε να έχετε ήδη βρει και να έχετε επισκεφτεί το δρομολόγιο που θα ακολουθήσετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές, διασκεδαστικό και ιδανικό για την πρωινή σας γυμναστική.
2ο tip: Βρείτε μία ομάδα πρωινών δρομέων
Η ενθάρρυνση από συναθλητές, φίλους ή συγγενείς που ενδεχομένως να γίνουν οι σύντροφοί σας στο πρωινό τρέξιμο, είναι μία πολύ καλή αρχή. Ο συγχρονισμός με μία ομάδα ανθρώπων που τους αρέσει να τρέχουν, θα κάνει το πρωινό σας πιο ευχάριστο και αποδοτικό.
3ο tip: Βραδινή προετοιμασία
Τι θα φάτε, τι θα φορέσετε, τι θα έχετε μαζί σας είναι βασικά ερωτήματα που πρέπει να έχετε λύσει από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να γλιτώσετε χρόνο το πρωί και να μπορέσετε να αφοσιωθείτε στην προπόνησή σας.

4ο tip: Μικρές διαδρομές για αρχή
Ακόμα και αν είστε έμπειρος δρομέας αλλά συνηθίζετε να τρέχετε το βράδυ, όταν αποφασίσετε να μετακινήσετε την προπόνησή σας τις πρωινές ώρες, καλό θα ήταν να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας για αρχή σε μικρές και σχετικά εύκολες διαδρομές.
Το πρωί ο οργανισμός χρειάζεται κάποια ώρα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και ιδιαίτερα όταν πρέπει να χωνέψει πριν από την προπόνηση το σνακ που έχετε καταναλώσει. Δοκιμάστε να προσθέσετε υψηλής έντασης διαστήματα όταν τρέχετε, έτσι ώστε το σώμα σας να εξακολουθεί να καίει αρκετές θερμίδες και να αποκτήσετε μεγαλύτερη αντοχή.
5ο tip: Στάση για καφέ
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για το πρωινό τρέξιμο από ένα ευχάριστο κίνητρο. Διαλέξτε μια διαδρομή που περνάει από το αγαπημένο καφέ σας, ώστε να μπορείτε περιστασιακά να απολαμβάνετε τον καφέ, το τσάι ή το χυμό σας μετά το τρέξιμο.

Εαν βέβαια, είστε ακόμα διστακτικοί, διαβάστε τις 10 επιστημονικές αποκαλύψεις, που θα καταρρίψουν κάθε αμφιβολία σας, αναφορικά με τα οφέλη του πρωινού τρεξίματος στην υγεία.
1. Ενισχύει την όραση
Ένας άνθρωπος που τρέχει 56 χιλιόμετρα την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνες, τείνει να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας της όρασής του λόγω ηλικίας έως και 54%, σε σύγκριση με εκείνους που τρέχουν μόλις 16 χιλιόμετρα την εβδομάδα.
2 . Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία
Όσοι τρέχουν σε τακτική βάση μέχρι και 16 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα αρτηριακής πίεσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την εμφάνιση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία μειώνεται κατά 34%.
3. Απομακρύνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας
Ένας άνδρας που καίει περίπου 3.000 θερμίδες την εβδομάδα κάνοντας πρωινή γυμναστική περίπου 5 ωρών συνολικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας έως 83%.

4. Δυναμώνει τα οστά
Η οστική μάζα των δρομέων έχει αποδειχθεί καλύτερη από οποιωνδήποτε άλλων αθλητών, που ακολουθούν κάποια αερόβια άσκηση, σύμφωνα έρευνα του Πανεπιστημίου του Missouri. Οι ερευνητές συνέκριναν την οστική πυκνότητα των δρομέων με αυτή των ποδηλατών και ανακάλυψαν, ότι το 63% των δεύτερων είχαν κακή οστική μάζα, ενώ μόλις το 19% των δρομέων είχαν ανάλογα αποτελέσματα.
5. Πνευματική διαύγεια
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε, ότι όσοι συνήθιζαν να τρέχουν το πρωί, σπάνια έκαναν λάθη στη δουλειά τους, είχαν καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και ήταν πιο αποδοτικοί.
6. Ξεχάστε... την άνοια
Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας ανέφερε ότι, έπειτα από πολύχρονη παρακολούθηση νεαρών κοριτσιών που έτρεχαν επιμελώς, σπάνια παρουσίασαν προβλήματα άνοιας μεγαλώνοντας.
7. Καλη...νύχτα
Άτομα που συνήθιζαν να τρέχουν τακτικά επιτάχυναν το χρόνο του ύπνου τους κατά 17 λεπτά από ό, τι όταν δεν έτρεχαν, ενώ βελτίωσαν σημαντικά και την ποιότητα του ύπνου τους.
8. Ποια αρρώστια;
Σουηδική έρευνα απέδειξε, ότι αν τρέχετε μια ώρα κάθε μέρα, ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνετε τις πιθανότητες να νοσήσετε από γρίπη ή άλλες ιογενείς ασθένειες, κατά 18% σε σχέση με όσους δεν αθλούνται.

9. Καλύτερη αναπνοή
Έρευνα, που διενεργήθηκε σε άτομα με άσθμα, τα οποία έπρεπε να αθλούνται κάθε εβδομάδα, κατάφεραν να μειώσουν τις κρίσεις άσθματος έπειτα από διάστημα 3 μηνών. Οι ερωτηθέντες μάλιστα, υποστήριξαν ότι πλέον ανέπνεαν καλύτερα, πιο εύκολα και είχαν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
10. Μακροζωία
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 22 μελέτες αποκάλυψαν, ότι όταν ένας άνθρωπος τρέχει 2,5 ώρες την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία μέχρι και 19%. Ενισχύοντας αυτήν την άποψη, και άλλες μελέτες αποφάνθηκαν, ότι οι άνθρωποι που ήταν οπαδοί της πρωινής άσκησης, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία μέχρι και 50%.
Εσέις ακόμα κάθεστε;

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις