Τα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα του κόσμου

Τα καλύτερα εθνικά πάρκα του κόσμου, για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της εκάστοτε περιοχής και την κατοχύρωση της φυσικής ομορφιάς της.


Το 1872, το Yellowstone στο Wyoming των ΗΠΑ, ανακηρύχθηκε το πρώτο εθνικό πάρκο του κόσμου, όταν οι Αμερικανοί εντόπισαν την ανάγκη προστασίας του σπάνιου φυσικού πλούτου της περιοχής και την ευκαιρία να κατοχυρώσουν την ομορφιά του τόπου τους.
Έκτοτε, πολλά είναι τα μέρη που χρήζουν προστασίας από τη δράση του ανθρώπου, ενώ η διατήρησή τους και η αναγνώρισή τους σαν εθνικά πάρκα ωφελεί και τη χώρα που τα έχει κατοχυρώσει και τα φροντίζει, αλλά και τους επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να τα θαυμάσουν και να βρεθούν μέσα σε ένα περιβάλλον άγριας φύσης και ομορφιάς που σπάνια, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν αλλού, προερχόμενοι οι περισσότεροι από «εθνικές τσιμεντουπόλεις».
Πολλοί από εμάς μάλιστα, ίσως και να μην έχουμε ποτέ την ευκαιρία να βρεθούμε σε τροπικά δάση και τετ-α-τετ με έναν… πιγκουίνο! Γι’ αυτό ακολουθούν τα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα του κόσμου (σύμφωνα με το smartertravel.com), ώστε για… τις τρεις ευχές που θα μας δώσει το τζίνι του λυχναριού, να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην χαραμίσουμε καμία!
Εθνικό πάρκο Fiordland-Νέα Ζηλανδία

Το πάρκο που συνδυάζει βουνά, λίμνες, φιόρδ και τροπικά δάση, βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και λέγεται Fiordland ( www.fiordland.org.nz ). Το Fiordland βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Νότιου Νησιού της χώρας και εκτείνεται σε 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το διασημότερο από τα φιόρδ του πάρκου είναι το Milford Sound, το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν από όλες τις δυνατές γωνίες, αφού μπορούν να νοικιάσουν ελικόπτερο και να το θαυμάσουν από ψηλά, να ταξιδέψουν με καραβάκι μέσα σε αυτό ή να ανακαλύψουν το βυθό του και να μαγευτούν από το οικοσύστημα και τα σπάνια μαύρα κοράλλια του, καταδυόμενοι σε υποβρύχιο θάλαμο σε βάθος 9 μέτρων.
Εθνικό πάρκο Tikal-Γουατεμάλα

Στο εθνικό αυτό πάρκο της κεντρικής Αμερικής και στα βάθη της ζούγκλας ( www.tikalpark.com ), θα βρείτε απομεινάρια από τον αρχαίο πολιτισμό και τη ζωή των Μάγια. Τα ερείπια 3.000 αρχαίων κτηρίων, από ναούς και παλάτια μέχρι τάφους, διατηρούνται ανάμεσα σε 220 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους, που τώρα κατοικούνται αποκλειστικά και μόνο από μια μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής όπως είναι μαϊμούδες, ιαγουάροι, φίδια, βραδύποδες και τα φολιδωτά αρμαντίλο.
Εθνικό πάρκο Kruger-Νότια Αφρική

Για εκείνους που λατρεύουν την άγρια ζωή, το εθνικό πάρκο ( www.krugerpark.co.za ) της Νοτίου Αφρικής, είναι ήδη ή θα γίνει το αγαπημένο τους μέρος. Τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που καλύπτει το πάρκο, φιλοξενούν 49 είδη ψαριών, 34 είδη αμφίβιων, 114 ερπετά, 507 είδη πτηνών και 147 θηλαστικά, τα οποία περιλαμβάνουν ελέφαντες, λιοντάρια, ρινόκερους, λεοπαρδάλεις και βουβάλια. Οι τρόποι να ανακαλύψει ο επισκέπτης όλα αυτά τα είδη ποικίλουν, όπως είναι τα πεζοπορικά μονοπάτια (τα οποία διασχίζονται πάντα συνοδεία ενόπλων φρουρών), τα παραδοσιακά σαφάρι και οι «κινηματογραφικές» διαδρομές με τα τζιπ.
Εθνικό πάρκο Galapagos-Εκουαδόρ

Το εθνικό πάρκο του Εκουαδόρ ( www.galapagospark.org ), καλύπτει το 97% των νησιών Galapagos. Το εναπομείναν 3% είναι κατοικήσιμο και εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες που δεν αρκούνται στις κρουαζιέρες. Η επίσκεψη στο εθνικό πάρκο κοστίζει 100 δολάρια και η ξενάγηση μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο ομάδων που συνοδεύονται από πιστοποιημένο οδηγό του πάρκου. Συνεπώς, δεν μπορείτε να περιδιαβείτε το πάρκο μόνοι σας παρά μόνο σε οργανωμένες ομάδες. Όλες αυτές οι «παραχωρήσεις» όμως αξίζουν, καθώς στην περιήγηση θα συναντήσετε πολλούς ενδιαφέροντες… τύπους όπως είναι ο ιθαγενής πιγκουίνος, το θαλάσσιο ιγκουάνα, η γιγαντιαία χελώνα και ο διάσημος κυανοπόδαρος Booby.
Εθνικό πάρκο Kluane-Καναδάς

Στο υψηλότερο βουνό του Καναδά βρίσκεται το εθνικό πάρκο Kluane ( www.pc.gc.ca/eng/pn-np/yt/kluane/index.aspx ). Στο όρος Logan φιλοξενούνται πάνω από 100 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο χρυσαετός και αρκούδες που βολτάρουν στους παγετώνες. Η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείτε το πάρκο είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ηλιοφάνεια διαρκεί τις 19 ώρες του 24ώρου. Το πάρκο, μπορεί να καλύπτεται κυρίως από βουνά και πάγους αλλά έχει και πολύ πράσινο, από λιβάδια μέχρι δάση ολόκληρα, που φιλοξενούν με τη σειρά τους ευρείας ποικιλίας άγρια ζωή, από αγριοκάτσικα μέχρι… πρόβατα.
Εθνικό πάρκο Fuji-Hakone-Izu-Ιαπωνία

Το εθνικό πάρκο Fuji-Hakone-Izu ( www.japan-guide.com/e/e5200.html ), όπως -σχεδόν- υποδεικνύει και το όνομά του, περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές περιοχές. Το πάρκο εκτείνεται από το βουνό Fuji ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2075763 ), στην περιοχή Hakone, τη χερσόνησο Izu και τα νησιά Izu. Πιο αναλυτικά, το όρος Fuji είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει χωράφια σχηματισμένα από λάβα και πέντε ηφαιστειακές λίμνες, η περιοχή Hakone είναι κυρίως γνωστή για τις θερμές πηγές και τους βοτανικούς κήπους, η χερσόνησος Izu φιλοξενεί 29 είδη ερπετών ενώ τα νησιά Izu είναι αποτέλεσμα υποβρύχιων ηφαιστειακών εκρήξεων.
Εθνικό πάρκο Torres del Paine-Χιλή

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία του κόσμου, βρίσκεται στο εθνικό πάρκο της Χιλής ( www.torresdelpaine.com/ingles ). Οι θηριώδεις παγετώνες, οι λίμνες, τα πράσινα δάση και τα ποτάμια, πλαισιώνονται από ψηλά βουνά και τους γρανιτένιους στύλους του Torres del Paine, που υψώνονται 2.700 μέτρα πάνω από τις στέπες της Παταγονίας. Στο απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό φιλοξενούνται πάνω από 100 είδη εξωτικών πτηνών, όπως παπαγάλοι και φλαμίνγκο, πούμα και το -απειλούμενο με εξαφάνιση- ελάφι της Χιλής.
Εθνικό πάρκο Canaima-Βενεζουέλα

Οι υψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου, βρίσκονται στο πάρκο Canaima, στη Βενεζουέλα. Οι Καταρράκτες των Αγγέλων πέφτουν από ύψος άνω των 800 μέτρων, ενώ το ίδιο το πάρκο έχει έκταση όση και η χώρα του Βελγίου! Αυτή η χαώδης έκταση καλύπτεται κατά 65% από βραχώδη υψίπεδα που δημιουργούν τις απότομες πλαγιές που κάνουν το τοπίο τόσο εντυπωσιακό και μοναδικό. Το εν λόγω εθνικό πάρκο μάλιστα έχει και τους κατοίκους του, που είναι οι ιθαγενείς Ινδιάνοι Pemon.
Εθνικό πάρκο Serengeti-Τανζανία

Το εθνικό πάρκο Serengeti ( www.serengeti.org ) προσφέρει ένα από τα καλύτερα θεάματα της άγριας ζωής της Αφρικής, καθώς κάθε χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο άγρια ζώα, 200.000 ζέβρες και 300.000 γαζέλες μεταναστεύουν από τις βορειότερες περιοχές, στις πεδιάδες του νότου, προσφέροντας κάδρα μοναδικά για τους φωτογραφικούς φακούς! Ακόμα όμως και αν δεν επισκεφτείτε το πάρκο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου, σίγουρα θα αντικρύσετε το υπέροχο θέαμα που είναι τα ζώα της Αφρικής, οι γατόπαρδοι, οι κροκόδειλοι του Νείλου, οι καμηλοπαρδάλεις και πολλά άλλα.
Εθνικό πάρκο Swiss-Ελβετία

Το μοναδικό εθνικό πάρκο της Ελβετίας ( www.nationalpark.ch/go/en ), είναι ένα από τα καλύτερα προστατευμένα φυσικά σημεία της Ευρώπης, ενώ το κυνήγι, το θέρισμα, η πεζοπορία εκτός των διακεκριμένων μονοπατιών και η δενδροκομία είναι όλα παράνομα και απαγορευμένα στα πλαίσια του πάρκου, που εκτείνεται σε 170 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο πάρκο, που δεν επιτρέπονται καν οι σκύλοι, το τοπίο είναι καθαρά ελβετικό, με αλπικά δάση, πράσινα λιβάδια με εντελβάις και ορεινές λίμνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις