Τα 10 δημοφιλέστερα τραγούδια της alternative rock

Η alternative rock άνθισε τη δεκαετία του ’80, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της τρέλας των νέων του ’90 και από τότε, έχει παραμείνει εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι και σήμερα. Τα τραγούδια της παρακάτω λίστας, στην πλειοψηφία τους είναι «γεννημένα» τη δεκαετία του ’90, τη χρυσή περίοδο της alternative μουσικής. Ακούστε τα λοιπόν και απολαύστε τα.


#10 Black Hole Sun – Soundgarden (1994)
Γραμμένο μέσα σε 15 λεπτά, ίσως είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία των Soundgarden. Παρέμεινε για επτά εβδομάδες στην θέση Νο 1 του Βillboard Mainstream Rock chart και απέσπασε ένα βραβείο Grammy το 1995. Το single έχει πουλήσει συνολικά 3.000.000 αντίγραφα παγκοσμίως.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
# 9 Creep –Radiohead (1992)

Σε σχέση με την ημερομηνία κυκλοφορίας του, το τραγούδι δεν έγινε αμέσως επιτυχία και δεν ακουγόταν ιδιαίτερα στα ραδιόφωνα γιατί το θεωρούσαν πολύ καταθλιπτικό. Αφού όμως, παίχτηκε ακατάπαυστα σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ, έγινε εθνική επιτυχία και από τότε η δημοτικότητα του τραγουδιού διαδόθηκε παγκοσμίως. Στη συνέχεια όμως, το «Creep» έγινε τόσο αγαπητό στο κοινό και ακουγόταν παντού, που οι Radiohead αντιδρώντας το αφαίρεσαν εντελώς από τις συναυλίες τους με αποτέλεσμα να μην το παίζουν σχεδόν καθόλου live μέχρι τα τέλη του ’90. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στη VH1 λίστα με τα 100 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας του ’90.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#8 Alive- Pearl Jam (1991)
To πρώτο single των Pearl Jam με τίτλο «Alive» έχει ένα κιθαριστικό solo, το οποίο κατέκτησε την 44η θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα κομμάτια solo κιθάρας παγκοσμίως. Το τραγούδι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της alternative rock στα καλύτερά της και παραμένει δημοφιλές ακόμα και μετά από δύο δεκαετίες από την κυκλοφορία του.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#7 Come As You Are – Nirvana (1992)

Αυτό το τραγούδι των Νirvana μιλά για τους ανθρώπους και το πώς προβλέπεται να συμπεριφέρονται. Αν και έχει λάβει μέτριες κριτικές και η επιτυχία δεν ήταν τόσο αξιοσημείωτη όσο σε άλλα κομμάτια των Nirvana, όταν πρωτοκυκλοφόρησε λίγο έλειψε να γίνει το τραγούδι-ορόσημό τους.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#6 Where Is My Mind? – Pixies (1988)
Ο Black Francis εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι από προσωπικές του εμπειρίες από την ενασχόλησή του με το scuba diving στην Καραϊβική. Έχει χρησιμοποιηθεί εκατομμύρια φορές σε τηλεόραση και κινηματογράφο όπως και στη μουσική των τίτλων της ταινίας «Fight Club». Επίσης, ψηφίστηκε ως τo 29o πιο hot τραγούδι όλων των εποχών, από έναν ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#5 You Oughta Know – Alanis Morissette (1995)

Αποτελεί κομβικό σημείο για τη μετακίνηση της Alanis Morissette από την pop στην alternative rock σκηνή. Της χάρισε δύο βραβεία Grammy, ένα για το Καλύτερο rock τραγούδι και ένα για την Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία. Κατατάσσεται στη 12η θέση στη VH1 λίστα με τα 100 καλύτερα τραγούδια των 90s και είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της «Βασίλισσας» της alternative rock σκηνής.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#4 Bittersweet Symphony – The Verve (1997)
Το Bittersweet Symphony είναι το αντιπροσωπευτικότερο τραγούδι των Verve. Τοποθετήθηκε από το περιοδικό «Q» στη λίστα με τα 10 καλύτερα τραγούδια, ενώ το περιοδικό Rolling Stone, του έδωσε τη θέση 392 στη λίστα του με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Το κομμάτι έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην μικρή και στη μεγάλη οθόνη, όπως το 1999 στην ταινία «Cruel Intentions» και σε ένα επεισόδιο των Simpsons.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#3 How Soon is Now? – The Smiths (1984)

To «How Soon is Now» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού των rolling stones με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και το Q Magazine το έβαλε στη θέση Νο 28 , ως ένα από τα 100 καλύτερα κομμάτια κιθάρας. Το τραγούδι είχε αρχικά τον τίτλο «Τhe Stairway to Heaven of the Eighties».
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#2 Losing My Religion – R.E.M. (1991)

Η φράση Losing my religion χρησιμοποιείται στο νότιο κυρίως κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την έννοια «χάνω την ψυχραιμία μου». Το τραγούδι έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία των R.E.M και βραβεύτηκε με 7 βραβεία Grammy, ενώ το περιοδικό Rolling Stone, το τοποθέτησε στη θέση Νο 169, στη λίστα του με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
#1 Smells Like Teen Spirit – Nirvana (1991)
Το Smells like teen spirit των Nirvana έγινε αυτόματα η μεγαλύτερη επιτυχία τους μόλις πρωτοβγήκε και για πολλούς, αποτελεί το χρονικό σημείο που η alternative rock εισήχθη στο πεδίο της mainstream μουσικής. Ο Κurt Cobain είχε αναφέρει ότι έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι στο στυλ των Pixies, μια μπάντα που θαύμαζε πολύ. Το τραγούδι έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες με τα καλύτερα τραγούδια και έχει καταλάβει την 9η θέση στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.
Ακούστε το τραγούδι εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις