Τρομακτικές γέφυρες

Κρεμαστές γέφυρες σε μεγάλα ύψη και άλλες από μπαμπού, που για να τις διασχίσει κανείς χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, είναι μερικές μόνο από τις πιο… τρομακτικές γέφυρες του κόσμου.

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013
Κρεμαστή γέφυρα Capilano, Καναδάς
Μισοφαγωμένες ξύλινες σανίδες, σκουριασμένα κομμάτια από σύρμα και τοποθεσίες σε ανεμοδαρμένες κορυφές βουνών ή σε κοραλλιογενείς θάλασσες, αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά των πιο… τρομακτικών γεφυρών του κόσμου.
Μπορεί να έχουν σταθερά κιγκλιδώματα για να περνάτε με σταθερότητα, αλλά μπορεί και να βρείτε απλά δύο φθαρμένα σχοινιά, που κουνιούνται καθώς ο άνεμος μετακινεί τη γέφυρα ενώ τη διασχίζετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα δείτε από κάτω σας πυκνό δάσος, ενώ σε άλλες, βαθιά φαράγγια, ποτάμια και θάλασσες.
Όλες οι γέφυρες εξυπηρετούν έναν σκοπό, αλλά ορισμένες από αυτές δημιουργούν, σε όσους τολμούν και τις διασχίζουν, ένα έντονο αίσθημα φόβου. Τρομακτικές γέφυρες υπάρχουν παντού, σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και ύψη. Και η διέλευσή πάνω τους μπορεί να αποτελεί το απόλυτο ταξίδι περιπέτειας.
Πρόκειται για παράλογο φόβο; Όχι απαραίτητα. Ο φόβος των γεφυρών, είναι μια αποδεκτή ψυχολογική διάγνωση και είναι αρκετά συχνός. Υπάρχουν όμως και πολλοί τολμηροί ή και απερίσκεπτοι ταξιδιώτες που αναζητούν τέτοια περιπετειώδη περάσματα στα ταξίδια τους, ακόμη κι όταν υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές.
Ετοιμαστείτε κι εσείς να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, «διασχίζοντας» μέσα από τη σελίδα μας, μερικές από τις πιο τρομακτικές γέφυρες του κόσμου.
Γέφυρα Aiguille du Midi, Γαλλία

Καλύτερα να μην κοιτάξετε κάτω αν τυχόν περάσετε από αυτή τη γέφυρα. Σε αυτό το ύψος, είναι προτιμότερο να κρατάτε τα μάτια σας καρφωμένα στο πανόραμα των απόκρημνων γαλλικών Άλπεων. Ευτυχώς, αυτή η γέφυρα είναι μικρή κι έτσι το πέρασμα γίνεται πολύ γρήγορα. Αλλά όσοι πάσχουν από υψοφοβία, μάλλον δε θα φτάσουν καν μέχρι τη γέφυρα. Για να πάει κανείς εκεί, χρειάζεται να πάρει ένα τελεφερίκ που ανεβαίνει στα 2.800 μέτρα σε μόλις 20 λεπτά.
Που βρίσκεται: Στην κορυφή Aiguille du Midi της οροσειράς Mont Blanc, κοντά στο Chamonix, το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο της Γαλλίας.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: 3.840 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Γέφυρα Royal Gorge, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της Αμερικής μπορεί να είναι εντυπωσιακή για κάποιους, αλλά όσοι πάσχουν από υψοφοβία, θα τα… χάσουν όταν βρεθούν «αιρούμενοι» πάνω από τον ποταμό Arkansas. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1929 και δεν είχε σταθεροποιητικά για τον αέρα καλώδια, μέχρι το 1982.
Που: Στο φαράγγι Royal Gorge του Κολοράντο, πάνω από τον ποταμό Arkansas.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: Περίπου 300 μέτρα πάνω από το φαράγγι. Έχει μήκος 385 μέτρα.
Κρεμαστή γέφυρα Trift, Ελβετία

Η Trift είναι μία από τις μεγαλύτερες και υψηλότερες, κρεμαστές πεζογέφυρες των Άλπεων. Κατασκευάστηκε το 2004 για να επανασυνδέσει τους πεζοπόρους με ένα καταφύγιο που είχε καταστεί απρόσιτο λόγω της υποχώρησης ενός παγετώνα. Με την αντικατάστασή της το 2009, δημιουργήθηκαν υψηλότερα κιγκλιδώματα και σταθεροποιητικά καλώδια, για τις περιπτώσεις με δυνατό αέρα. Αλλά η γέφυρα αυτή εξακολουθεί να ανεβάζει την αδρεναλίνη σε όσους τη διασχίζουν.
Που: Στον παγετώνα Trift, κοντά στην πόλη Gadmen στις Ελβετικές Άλπεις.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: Έχει ύψος 100 μέτρα και μήκος 170 μέτρα.
Γέφυρα Carrick-a-Rede Rope, Βόρεια Ιρλανδία

Αρχικά να σας πούμε ότι κανείς δεν έχει πέσει από αυτή τη γέφυρα! Ωστόσο, πολλοί από εκείνους που τη διασχίζουν δεν τολμούν να το ξανακάνουν στην επιστροφή και έτσι γυρίζουν πίσω με βάρκα. Παλαιότερα πάντως ήταν πιο τρομακτική. Η αρχική γέφυρα κατασκευάστηκε από τους ψαράδες που πήγαιναν στο νησί για να ψαρέψουν σολομούς και είχε μόνο μια κουπαστή! Όταν η γέφυρα έγινε δημοφιλής στους τουρίστες που αναζητούσαν την περιπέτεια, οι τοπικές αρχές την αντικατέστησαν με μια πιο σταθερή κατασκευή, με δύο κουπαστές.
Που: Κοντά στο μικρό χωριό Ballintoy στην κομητεία Antrim, της Βόρειας Ιρλανδίας.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: 20 μέτρα μήκος και σχεδόν 30 μέτρα πάνω από τα βράχια της περιοχής.
Κρεμαστή γέφυρα Capilano, Καναδάς

Κατασκευασμένη αρχικά το 1889, αυτή η απλή, κρεμαστή πεζογέφυρα ( www.capbridge.com ) που περιβάλλεται από ένα καταπράσινο δάσος, είναι πολύ υψηλή, αρκετά στενή και εξαιρετικά επισφαλής –οι σανίδες αναπηδούν καθώς περπατάτε στη γέφυρα! Αν πάντως η γέφυρα δε σας τρομάζει, από την άνοιξη του 2011, η κατασκευή Cliffhanger επιτρέπει στους επισκέπτες να διασχίζουν μια σειρά από διαβάσεις πεζών που συνδέονται με έναν απόκρημνο βράχο.
Που: Βόρειο Vancouver, Bρετανική Κολομβία, πάνω από τον ποταμό Capilano.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: 140 μέτρα μήκος και 70 μέτρα πάνω από το ποτάμι.
Γέφυρα Mackinac, Michigan, ΗΠΑ

Μερικοί οδηγοί αγχώνονται τόσο να περάσουν αυτή τη γέφυρα των 8 χλμ. που την αποφεύγουν εντελώς! Και αυτό συμβαίνει τόσο συχνά, ώστε οι υπεύθυνοι της γέφυρας να αναγκάζονται να οδηγήσουν το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα ορισμένων οδηγών, μέχρι την απέναντι πλευρά (δωρεάν). Ο μεγαλύτερος φόβος των περισσοτέρων είναι ο ισχυρός άνεμος, που συχνά ξεπερνά τα 50 χλμ. την ώρα στη γέφυρα.
Που: Μεταξύ της Άνω και της Κάτω χερσονήσου του Μίσιγκαν.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και βρίσκεται στα 170 μέτρα πάνω από το νερό.
Γέφυρα Ojuela, Μεξικό

Η γέφυρα αυτή οδηγεί σε μια πόλη… φάντασμα, αλλά αυτό που την κάνει πιο τρομακτική, είναι το ξύλινο δάπεδό της που τρίζει. Ευτυχώς, τα καλώδια χάλυβα που κρέμονται από τους δύο πύργους, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας. Τα χαλύβδινα στοιχεία είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη. Όταν ο Γερμανός μηχανικός Santiago Minhguin κατασκεύασε τη γέφυρα τον 19ο αιώνα, οι πύργοι ήταν φτιαγμένοι από ξύλο.
Που: Στην πόλη-φάντασμα Ojuela, έναν παλιό οικισμό ορυχείων, στη βόρεια Πολιτεία Durango, στο Μεξικό.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: Έχει 317 μέτρα μήκος, 0,6 μέτρα πλάτος και βρίσκεται 110 μέτρα πάνω από ένα φαράγγι.
Γέφυρες των πιθήκων, Βιετνάμ

Στους περισσότερους φαίνεται ότι μόνο μαϊμούδες θα μπορούσαν να διασχίζουν αυτά τα παραδοσιακά γεφύρια –εξάλλου, συνήθως είναι κατασκευασμένα από μπαμπού και μια κουπαστή. Ωστόσο, το όνομά τους προέρχεται από τη στάση του σώματος που θα πρέπει να διατηρεί κανείς κατά τη διέλευση –που μοιάζει με τη στάση που παίρνουν οι πίθηκοι όταν περπατούν- έτσι ώστε να μπορεί να κρατά την ισορροπία του.
Που: Σε διάφορα σημεία σε όλο το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ στο νότιο άκρο του Βιετνάμ.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: Αυτές οι γέφυρες κατασκευάστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής και διαφέρουν από μέρος σε μέρος. Οι νεώτερες είναι κατασκευασμένες από σκυρόδεμα.
Γέφυρα του ποταμού Sidu, Κίνα

Όταν αυτή η γέφυρα εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2009, ήταν η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο, στα 500 περίπου μέτρα πάνω από το ποτάμι. Η σιδηροδρομική γραμμή Yiwan, που ολοκληρώθηκε το 2010 και λειτουργεί παράλληλα με την Εθνική Οδό, έχει περιγραφεί ως η πιο δύσκολο να κατασκευαστεί και η πιο ακριβή (ανά χλμ.) σιδηροδρομική γραμμή της Κίνας.
Που: Στα 500 μέτρα πάνω από ένα φαράγγι του ποταμού Sidu, στην επαρχεία Hubei της Κίνας.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: Έχει συνολικό μήκος 1.222 μέτρα.
Γέφυρα Seven Mile (11 χλμ.), Φλόριντα, ΗΠΑ

Πέραν του ότι φτάνει τα 11 χλμ. σε μήκος, αυτή η γέφυρα δεν φαίνεται τρομακτική. Αλλά η θέση της στα Florida Keys, την κάνει πρωταρχικό στόχο για πολλούς τυφώνες που εκδηλώνονται στην περιοχή. Η γέφυρα που υπάρχει τώρα, είναι η δεύτερη που κατασκευάστηκε. Η παλαιότερη γέφυρα αντικαταστάθηκε από μια πιο ανθεκτική και ψηλή (στα 20 μέτρα), ώστε να επιτρέπει στα πλοία να περνούν. Αν και είναι πάντως πιο εξελιγμένης κατασκευής, οι περισσότεροι δε θα ήθελαν να βρεθούν εκεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
Που: Στα Florida Keys, συνδέοντας τα Μεσαία και τα Κάτω Keys.
Χαρακτηριστικά στοιχεία: Έχει μήκος 11 χλμ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις