10 τροφές-ασπίδα στις ιώσεις
Σας ταλαιπωρούν οι ιώσεις; Είστε επιρρεπείς στα κρυολογήματα; Όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, υπάρχουν οι κατάλληλες τροφές που μπορούν να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού και να σας κρατούν υγιείς .
Ψάρι
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια στα σημαντικά για την υγεία Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών. Οι χρόνιες φλεγμονές εμποδίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, ο οποίος είναι περισσότερο έκθετος σε κρυολογήματα, ιώσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά, μπορεί να καταπολεμήσουν τα κρυολογήματα με περισσότερους από έναν τρόπους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, φοιτητές της ιατρικής που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε λίπος ψαριού, για περισσότερους από τρεις μήνες, εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα φλεγμονών, αλλά και λιγότερο άγχος, κάτι που από μόνο του αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Στρείδια
Σκόρδο
Το σκόρδο δεν χρησιμοποιείται μόνο για να προσδώσει πικάντικη γεύση στα φαγητά μας. Είναι πλούσιο σε αλισίνη, μια θειούχα ένωση που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Μελέτη κατέδειξε ότι ασθενείς που έτρωγαν σκόρδο από το μήνα Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα γρίπης σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν κάποια φαρμακευτικά υποκατάστατά του. Από όσους εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης, εκείνοι που κατανάλωναν σκόρδο, ένιωσαν γρηγορότερα υγιείς. Όταν το σκόρδο καταναλώνεται ωμό, παρέχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Αν ωστόσο δεν είστε ανεκτικοί στην γεύση του, προμηθευτείτε κάψουλες με εκχυλίσματα σκόρδου.
Σπόροι γλυκάνισου
Εσπεριδοειδή
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C δεν είναι τόσο σημαντική στην πρόληψη των κρυολογημάτων, όσο παραδοσιακά θεωρείται. Η πρόσληψη της συγκεκριμένης όμως βιταμίνης, είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την αρχική εμφάνιση της ασθένειας, προκείμενου να μειώσει τη διάρκειά της έστω και κατά μία ημέρα, κάτι που μπορεί να φαντάζει σαν αιώνας όμως όταν είμαστε άρρωστοι. Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρο κ.ά.) παρέχει σε αφθονία όλα τα αναγκαία για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Μην φοβηθείτε ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Άλλωστε είναι σπάνιο ο οργανισμός να ξεπεράσει τα αναγκαία επίπεδα βιταμίνης C. Οτιδήποτε άλλωστε δεν χρειάζεται ο οργανισμός, έχει την τάση να το αποβάλλει.
Μάραθος
Γιαούρτι και κεφίρ
Συνήθως τα βακτήρια θεωρούνται επιβλαβείς μικροοργανισμοί, ωστόσο πολύ συχνά φαίνεται να είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Η κατανάλωση προβιοτικών τροφών είναι αναγκαία για την αναδόμηση των ευεργετικών στοιχείων των βακτηρίων, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και εμποδίζουν την εμφάνιση παθήσεων στο στομάχι. Εκτός από την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι η κατανάλωση προβιοτικών, είτε σε τροφές, είτε με την μορφή υποκατάστατων, απομακρύνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, περισσότερο απ’ ό,τι χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Τσάι
Κόκκινες πιπεριές
Όπως τα εσπεριδοειδή, έτσι και οι κόκκινες πιπεριές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κόκκινη πιπεριά έχει 150 mg βιταμίνης C, διπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τον γυναικείο οργανισμό. Ωστόσο η ποσότητα αυτή, δεν είναι αρκετή σε περίπτωση κρυολογήματος, οπότε ενδείκνυται η πρόσληψη 400-500mg.
Μανιτάρια
http://www.clickatlife.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου