10 λόγοι που τα windows κολλάνε ή «κρασάρουν»

Είναι η οθόνη σας πιο «μπλε» απ' ότι συνήθως? Προσπαθεί ο υπολογιστής να μπει στα Windows, αλλά κάνει μόνος του restart πριν τα καταφέρει? Κολλάει το σύμπαν και δεν κουνιέται ούτε το ποντίκι, κι εσείς χάσατε το αρχείο που γράφατε το τελευταίο μισάωρο? Μπορεί να αστειευόμαστε γενικά για την αστάθεια των Windows, αλλά η αλήθεια είναι πως σε πολλούς χρήστες λειτουργούν σταθερά (μέσες-άκρες). Αν λοιπόν τα δικά σας Windows κάνουν του κεφαλιού τους, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Στο σημερινό μας άρθρο θα βρείτε τις 10 δημοφιλέστερες αιτίες για τις οθόνες με το «απέραντο γαλάζιο», και πώς να τις εντοπίσετε.
Σφάλμα Λογισμικού
1-Software-to-fix-PC-Error-Messages-a
Τα Windows έχουν βελτιωθεί πολύ σε αυτόν τον τομέα, με τα χρόνια. Στα Windows 95 ή 98, ένα πρόγραμμα που κόλλαγε μπορούσε να κάνει όλο το σύστημα να καταρρεύσει, ενώ στα XP και τα 7 είναι πιθανό να κλείσει μόνο το πρόγραμμα που κόλλησε, και όχι όλο το λειτουργικό.
Εντούτοις, υπάρχουν ακόμα ορισμένα προγράμματα που μπορούν να γονατίσουν τον υπολογιστή μας, λόγω κακού προγραμματισμού, ή απλά επειδή έτυχε.
Συνήθως ο ένοχος είναι εμφανής: αν κάθε φορά που κολλάει ο υπολογιστής μας τυχαίνει να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μάλλον αυτό είναι που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.
Πιο δύσκολο είναι να βρούμε το πρόγραμμα που μας κολλάει το σύστημα αν πρόκειται για κάποια διεργασία που τρέχει στο Background. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να δούμε ποια είναι τα τελευταία προγράμματα που εγκαταστήσαμε, πριν αρχίσουν τα κολλήματα.
Τέλος, αν ο υπολογιστής μας κολλάει με το που ξεκινάει, είναι πιθανό κάποιο από τα προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows να δημιουργεί το πρόβλημα. Για να δείτε τα προγράμματα της εκκίνησης, ακολουθήστε αυτόν μας τον οδηγό: Εκκίνηση προγραμμάτων
Ιός, Trojan ή Malware γενικά
2-virus
Αν δεν έχετε εγκαταστήσει νέα προγράμματα τελευταία, αλλά έχουν αρχίσει τα κολλήματα, υπάρχει πιθανότητα να έχετε «τσιμπήσει» κάτι ανεπιθύμητο στον υπολογιστή σας.
(αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν έχετε ενημερωμένο Antivirus. Κανένα δεν πιάνει τα πάντα)
Τα Malware μπορούν να σακατέψουν με πολλούς τρόπους τον υπολογιστή μας, πειράζοντας drivers, σβήνοντας σημαντικά αρχεία συστήματος, ή ακόμα και αντιγράφοντας τον εαυτό τους αρκετές φορές για να γεμίσουν τη μνήμη μας. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε κολλήματα και μπλε οθόνες.
Για να αναλάβετε δράση αν υποψιάζεστε πως το σύστημά σας έχει κολλήσει κάτι, δείτε αυτόν μας τον οδηγό: Τι να κάνετε αν ο υπολογιστής σας μολυνθεί από ιό: 5 περιπτώσεις
Σφάλματα στη Registry
3-Windows-registry
H Registry είναι το σημαντικότερο αρχείο των Windows: εκεί αποθηκεύονται οι πληροφορίες για ολόκληρο το σύστημα, τα προγράμματα, τους drivers, τα πάντα.
Σφάλματα σε αυτό το αρχείο μπορούν να οδηγήσουν τον υπολογιστή σε κολλήματα ή ακόμα και να εμποδίσουν εντελώς τα Windows να ξεκινήσουν κανονικά.
Προσοχή! Μην δοκιμάσετε να κατεβάσετε τυχαίους Registry Cleaners από το Internet, δεν έχετε ιδέα που μπορεί να πέσετε. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε έναν οδηγό με αυτούς που θεωρούμε τους καλύτερους Registry Cleaners στην αγορά.
Βέβαια, αν είναι εκτεταμένη η ζημιά, όσους cleaners και να τρέξουμε, μόνη λύση είναι το format και επανεγκατάσταση των Windows και όλων των προγραμμάτων
Λάθος ή corrupted drivers
4-kernelsigning_nosignature
Οι Drivers λένε ουσιαστικά στα Windows πώς να χρησιμοποιήσει τις συσκευές του συστήματος – χωρίς αυτούς, τα Windows μπορεί να μην αναγνωρίζουν καν τι είδους είναι μία συσκευή.
Ακόμα λοιπόν και αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Hardware στον υπολογιστή μας, αν έχουμε βάλει λάθος drivers ή για κάποιο λόγο έχουν γίνει corrupted, μπορούν να προκαλέσουν τα χειρότερα κολλήματα από τα οποία το σύστημα δεν συνέρχεται με τίποτα, όπως μπλε οθόνες ή ολοκληρωτικό πάγωμα.
Το καλό είναι πως στις μπλε οθόνες πάντα γράφει κάποιο κωδικό σφάλματος. Καμιά φορά, αναφέρει ακριβώς αν έφταιξε κάποια συγκεκριμένη συσκευή, όπως η κάρτα γραφικών. Ακόμα όμως και αν δεν είναι τόσο σαφές το σφάλμα, μια αναζήτηση στο Google με τον κωδικό του θα μας βοηθήσει να βρούμε ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα.
Βρίσκοντας την ένοχη συσκευή, μπορούμε να ψάξουμε στο Internet για τον τελευταίο driver. Αν το να τον εγκαταστήσουμε δεν λύνει το πρόβλημα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να απεγκαταστήσουμε εντελώς το driver και να τον ξαναεγκαταστήσουμε.
Πρόβλημα με το σκληρό δίσκο
5-hard-drive2822353533_c9752943e9
Αν ξαφνικά και χωρίς λόγο μια μέρα δεν κάνουν Boot τα Windows ή πάνε να κάνουν boot αλλά κάνουν αυτόματα restart πριν το ολοκληρώσουν, υπάρχει μια πιθανότητα να έχει πρόβλημα ο σκληρός δίσκος, που να έχει οδηγήσει σε corruption αρχείων του συστήματος.
Αυτό συνήθως θα συμβεί σε παλιότερους δίσκους, αλλά καμιά φορά τυχαίνει και σε καινούριους (ο τελευταίος δίσκος που μου χάλασε δεν είχε κλείσει 6 μήνες λειτουργίας).
Βέβαια, δεν έχουν χαθεί όλα. Αν συνδέσετε το δίσκο σας σε κάποιο δεύτερο PC, μπορεί τα σημαντικά αρχεία σας να μην έχουν πάθει απαραίτητα ζημιά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να έχετε κρατήσει ένα καλό backup. Ή, ακόμα καλύτερα, το απόλυτο backup.
Hardware Conflicts
6-yellow-exclamation-point
Αυτό ήταν συνήθως πρόβλημα σε παλιότερους υπολογιστές: Δύο διαφορετικές συσκευές στη Motherboard να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα τους ίδιους πόρους (π.χ. το IRQ), γεγονός που οδηγεί σε κολλήματα.
Αν τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο αφού βάλατε μια νέα συσκευή, τότε είναι πιθανόν να είναι αυτός ο ένοχος. Αυτό θα μας το επιβεβαιώσει και ο Device Manager, που μπορεί να εμφανίζει στη συσκευή ένα μαύρο θαυμαστικό σε κίτρινο φόντο.
Δοκιμάστε να βάλετε αυτή τη συσκευή σε μια νέα θύρα (ή πείτε το σε αυτόν που σας την εγκατέστησε, αν δεν το κάνατε μόνοι σας) και το πιθανότερο είναι πως το θέμα θα λυθεί.
Ελαττωματική μνήμη ή motherboard
7-ram-motherboard
Μία πολύ συχνή αιτία για μπλε οθόνες είναι να υπάρχει πρόβλημα με τη μνήμη, ειδικά αν το σφάλμα που αναγράφεται είναι το Fatal Exception Error, που σημαίνει πως δεδομένα που είχαν αποθηκευτεί στη μνήμη δεν μπορούν να ανακτηθούν.
Για να ελέγξετε τη μνήμη σας, μπορείτε να τρέξετε το δωρεάν πρόγραμμα Memtest86, ενώ ορισμένες motherboard διαθέτουν και ενσωματωμένα εργαλεία ελέγχου (συμβουλευτείτε το manual της motherboard ή του υπολογιστή)
Ένας άλλος τρόπος να το δοκιμάσετε είναι να βγάλετε τη μνήμη σας και να τη βάλετε σε κάποια άλλη θύρα, για να δείτε αν συνεχίζει το πρόβλημα, ή να δανειστείτε μνήμες από κάποιον φίλο σας. Αν, ό,τι και αν κάνετε, τα θέματα παραμένουν, τότε πιθανώς το θέμα βρίσκεται στη motheboard.
Ρυθμίσεις στο BIOS
8-bios02
Οι περισσότερες motherboards έρχονται με εργοστασιακές ρυθμίσεις ώστε να μεγιστοποιούν τη συμβατότητα.
Στον δικό σας όμως υπολογιστή, το πιθανότερο είναι πως αυτός που τον συναρμολόγησε να έκανε αλλαγές σχετικές με το συγκεκριμένο hardware. Αν για κάποιο λόγο οι αλλαγές αυτές μηδενιστούν (π.χ. αν εξαντληθεί η μπαταρία CMOS που αποθηκεύει τις ρυθμίσεις), τότε το σύστημα μπορεί να δυσλειτουργεί με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Επίσης, αν σκαλίσατε εσείς κάτι που δεν καταλαβαίνατε στο BIOS, μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα.
Υπερθέρμανση
9-dustpc2
Αν ο υπολογιστής σας σβήνει εντελώς χωρίς προειδοποίηση, ο πιθανότερος λόγος είναι πως υπερθερμάνθηκε ο επεξεργαστής.
Τα κυκλώματα στο εσωτερικό του CPU μπορούν να πάθουν μόνιμη ζημιά με την υπερθέρμανση, γι' αυτό όλοι οι σύγχρονοι επεξεργαστές φροντίζουν να σβήσουν πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο.
Ο λόγος για την υπερθέρμανση είναι να έχει χαλάσει το ανεμιστηράκι (είναι ο υπολογιστής σας πιο ήσυχος απ' ότι συνήθως?), να μπλοκάρονται οι γρίλιες εξαερισμού του υπολογιστή ή απλά να έχει συγκεντρώσει έναν τόνο σκόνης. Ορισμένα laptop μπορεί να υπερθερμανθούν αν τα έχετε σε επιφάνεια όπως το κρεβάτι, που βουλώνει τον εξαερισμό από κάτω.
Γι' αυτό, ειδικά οι desktop υπολογιστές, θέλουν ένα καθάρισμα μια φορά στο τόσο. Αν δεν έχετε ξανασκαλίσει ποτέ το εσωτερικό του υπολογιστή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα τεχνικό.
Προβλήματα τροφοδοσίας
10-powerstrip
Μία τελευταία πιθανότητα είναι να υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτρική τροφοδοσία του υπολογιστή.
Αυτό μπορεί να σημαίνει πως είναι ελαττωματικό το τροφοδοτικό σας, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να το αντικαταστήσετε.
Από την άλλη μεριά, μπορεί η συγκεκριμένη πρίζα ή ένα βαρυφορτωμένο πολύπριζο να δημιουργεί το πρόβλημα. Δοκιμάστε μια άλλη πρίζα ή, αν το ρεύμα είναι γενικά ασταθές στην περιοχή σας, αγοράστε ένα UPS.
Συνοψίζοντας
Μην πελαγώνετε που υπάρχουν τόσες διαφορετικές αιτίες για να κολλάει ένα σύστημα. Αν έχετε πάντα κατά νου το τι κάνετε στον υπολογιστή (τι προγράμματα εγκαθιστάτε, αν προσθέτετε συσκευές ή αλλάζετε drivers), συνήθως το τελευταίο πράγμα που κάνατε είναι αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα.
Συν ότι, με την εμπειρία, από κάποια στιγμή και μετά είναι εύκολο να μαντέψει κανείς το πιθανότερο αίτιο του προβλήματος, διαισθητικά ;-)
 http://www.pcsteps.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις