Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά!

Όταν μιλάμε για ταχύτητα, η ανθρώπινη επινοητικότητα δεν έχει όρια. Είτε μιλάμε για αυτοσχέδια οχήματα είτε για εργοστασιακές προσπάθειες, η επιδίωξη των μηχανικών να σπάσουν τα κοντέρ σύνορα δεν γνωρίζει!
Και τα ρεκόρ ταχύτητας μας συγκινούν όλους, με τον άθλο και την τεχνολογική πρόοδο που ευαγγελίζονται. Δοκιμές ταχύτητας έχουν άλλωστε αποπειραθεί με οτιδήποτε έχει ρόδες (ή μπορεί να έχει!) ή μπορεί να πλεύσει στο νερό.
Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα παγκόσμια ρεκόρ που έχουν σπάσει τα γρηγορότερα οχήματα του κόσμου σε θάλασσα και στεριά…

  • Επίγειο ρεκόρ ταχύτητας
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (2)
Τέθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1997 από τον Andy Green, έναν βρετανό πιλότο της Βασιλικής Αεροπορίας με ακόρεστη δίψα για ταχύτητα. Στην έρημο Black Rock της βορειοδυτικής Νεβάδα, το αεριωθούμενο όχημα TurboSSC του Green έπιασε ταχύτητα 1.227,985 χλμ/ώρα (763,035 μίλια/ώρα), κάνοντας τον Green τον πρώτο οδηγό αυτοκινήτου που έσπασε το φράγμα του ήχου! Το TurboSSC ήταν εφοδιασμένο με δύο μηχανές jet από τη Rolls-Royce, τις ίδιες μάλιστα που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη Phantom που συνήθιζε να πετά ο Green για τη RAF…
  • Υποθαλάσσιο ρεκόρ ταχύτητας
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (3)
Επίσημες καταγραφές τέτοιων ρεκόρ -που επιτυγχάνονται συνήθως από στρατιωτικά υποβρύχια- δεν υπάρχουν, εξαιτίας της μυστικότητας με την οποία περιβάλλουν οι κυβερνήσεις τις δυνατότητες των πολεμικών αυτών σκαφών. Το 1965 ωστόσο, το πολεμικό υποβρύχιο USS Albacore «κλείδωσε» ταχύτητα 33 κόμβων, που λογίζεται ανεπίσημα ως το υποθαλάσσιο ρεκόρ ταχύτητας. Ισχυρισμοί για μεγαλύτερες ταχύτητες έχουν γίνει κατά καιρούς από κατασκευαστές, δεν έχουν ωστόσο μετρηθεί επίσημα…
  • Γρηγορότερο όχημα σε δύο τροχούς
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (4)
Ο οδηγός μηχανών Chris Carr έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006 ο γρηγορότερος άνθρωπος σε δύο τροχούς, σπάζοντας το ρεκόρ ταχύτητας στην πασίγνωστη πίστα Bonneville Salt Lake της Γιούτα, το μέρος όπου δοκιμάζονται συνήθως τέτοιες ριψοκίνδυνες απόπειρες. Η μηχανή του, η Number Seven Streamliner, εφοδιασμένη με turbocharged V4 κινητήρα, έπιασε μέση ταχύτητα 564,5 χλμ/ώρα (350,8 μίλια/ώρα) σε δύο γύρους σε προκαθορισμένη διαδρομή.
  • Το γρηγορότερο ταχύπλοο του κόσμου
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (5)
Κι όμως, το γρηγορότερο ταχύπλοο του κόσμου κατασκευάστηκε στην αυλή του ανθρώπου που θα έθετε το ρεκόρ! Στις 8 Οκτωβρίου 1978 στην Αυστραλία, ο οδηγός ταχύπλοων Ken Warby κυβέρνησε το Spirit of Australia αγέρωχα, πιάνοντας μέση ταχύτητα-παγκόσμιο ρεκόρ 512,97 χλμ/ώρα (318,75 μίλια/ώρα), καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό του ρεκόρ. Ο Warby σχεδίασε και κατασκεύασε το σκάφος μόνος του, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια μηχανή που βρήκε σε τιμή 69 δολαρίων…
  • Ρεκόρ ταχύτητας ιστιοπλοΐας
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (6)
Το γρηγορότερο ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι ταυτόχρονα και το μικρότερο: η ιστιοσανίδα! Ο ιρλανδός πρωταθλητής του windsurfing Finian Maynard κατέχει το ρεκόρ με 48,7 κόμβους, επίδοση που σημειώθηκε σε μια κούρσα 500 μέτρων κοντά στο Saintes Maries de la Mer της Γαλλίας τον Απρίλιο του 2005…
  • Ρεκόρ ταχύτητας ιστιοπλοϊκού μεγάλων αποστάσεων
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (7)
Σύμφωνα με το World Sailing Speed Record Council, το γρηγορότερο πλοίο με ιστία είναι το Orange II, ένας καταμαράν μήκους 125 ποδιών. Με κυβερνήτη τον Γάλλο Bruno Peyron, το πλήρωμα του Orange II έθεσε το ρεκόρ τον Ιούλιο του 2006, διασχίζοντας τον Ατλαντικό με μέση ταχύτητα 28 κόμβων και ολοκληρώνοντας το ταξίδι του σε 4 μέρες, 8 ώρες, 23 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα. Σκάφος και κυβερνήτης κατέχουν επίσης και το ρεκόρ γύρου του κόσμου με ιστιοπλοϊκό, το οποίο και έθεσαν στις 16 Μαρτίου 2005. Έκαναν μια πλήρη περιστροφή στην υδρόγειο (27.000 ναυτικά μίλια) σε 50 μέρες, 16 ώρες και 20 λεπτά, με μέση ταχύτητα 17,89 κόμβων…
  • Τα γρηγορότερα τρένα του κόσμου
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (8)
Στην κατηγορία των τρένων με τροχούς, η γαλλική υπερταχεία TGV δεν έχει ανταγωνιστή. Στις 3 Απριλίου 2007, σε επίσημο δοκιμαστικό, το TGV -αποτελούμενο από δύο βαγόνια-μηχανές και 3 επιβατικά βαγόνια- έθεσε το ρεκόρ των 574,8 χλμ/ώρα (357,2 μίλια/ώρα). Στην κατηγορία των μαγνητικών τρένων (με τον συρμό να «πλέει» πάνω από το κανάλι διεύθυνσης, χάρη στα ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία), το ιαπωνικό JR-Maglev με τρία βαγόνια σημείωσε επίδοση ρεκόρ 581 χλμ/ώρα (361 μίλια/ώρα) στις 2 Δεκεμβρίου 2003. Χωρίς ανθρώπους ωστόσο πάνω τους, τα οχήματα που κινούνται σε ράγες μπορούν να αγγίξουν σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες. Δώστε προσοχή: στις 30 Απριλίου 2003, ένα μη επανδρωμένο βαγόνι με πυραύλους προσαρμοσμένους πάνω του άγγιξε την αστρονομική ταχύτητα των 10.325 χλμ/ώρα (6.416 μίλια/ώρα) στην αεροπορική βάση του Holloman στο Νέο Μεξικό…
  • Ρεκόρ ταχύτητας με ποδήλατο
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (9)
Όσο κι αν τα ποδήλατα απαιτούν ανθρώπινη προσπάθεια για να κινηθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάνε γρήγορα. Το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ταχύτητα που επιτεύχθηκε ποτέ με συμβατικό ποδήλατο ανήκει στον Fred Rompelberg, ο οποίος το 1995 άγγιξε τα 268,670 χλμ/ώρα (166,944 μίλια/ώρα), την ώρα που μπροστά του βρισκόταν όχημα που μείωνε την αντίσταση του αέρα στον ποδηλάτη.
  • Γρηγορότερο ατμοκίνητο όχημα
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (10)
Κι όμως, το ρεκόρ επίγειας ταχύτητας με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ανήκει σε ατμοκίνητο όχημα! Το φοβερό και τρομερό Stanley Steamer παρέμεινε από το 1902-1927 αήττητο. Τα ατμοκίνητα αυτά αυτοκίνητα κατασκευάζονταν από τα δίδυμα αδέλφια Stanley, τους Francis και Freelan, μέσω της εταιρίας τους Stanley Motor Carriage Company. Το 1906 λοιπόν, ένα Stanley Rocket με οδηγό τον Fred Marriott έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ επίγειας ταχύτητας (για όλα τα οχήματα) αγγίζοντας ταχύτητα 205,5 χλμ/ώρα (127,7 μίλια) στην Daytona Beach Road Course της Φλόριντα. Κι ενώ το ρεκόρ ταχύτητας έχει σπάσει έκτοτε πολυάριθμες φορές από αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης ή ακόμα και jet, το Stanley Steamer συνεχίζει να κατέχει το ρεκόρ για τα ατμοκίνητα αυτοκίνητα…
  • Γρηγορότερο ηλεκτρικό όχημα
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (11)
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν άλλοτε τη φήμη των αργών, όχι όμως και το Buckeye Bullet. Το ηλεκτρικό αυτό θαύμα, κατασκευασμένο από φοιτητές μηχανικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ επίγειας ταχύτητας στα ηλεκτροκίνητα: ήταν στην Bonneville Salt Flats στις 13 Οκτωβρίου 2004, με οδηγό τον Roger Schroer, όταν έθεσε το ρεκόρ των 437,318 χλμ/ώρα (271,737 μίλια/ώρα). Δύο μέρες μετά, στις 15 Οκτωβρίου, το Buckeye Bullet θα θέσει και το αμερικανικό ρεκόρ ταχύτητας (διαφορετικός τρόπος μέτρησης) με 506,875 χλμ/ώρα (314,958 μίλια/ώρα)…
  • Το γρηγορότερο roller coaster
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (12)
Ενώ δεν εγκαταλείπει ποτέ το πάρκο ψυχαγωγίας, το roller coaster Kingda Ka στο κέντρο αναψυχής Six Flags Great Adventure στο Jackson του New Jersey είναι το γρηγορότερο «τρενάκι» του κόσμου: πιάνει τελική ταχύτητα 206 χλμ/ώρα (128 μίλια/ώρα) σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα! Όσο για την όλη κατασκευή, με ύψος 139 μέτρων είναι ταυτόχρονα και το ψηλότερο roller coaster του πλανήτη…
  • Γρηγορότερο πετρελαιοκίνητο όχημα
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (13)
Η λέξη «ντίζελ» έφερνε άλλοτε στο μυαλό μας λεωφορεία και βαριά οχήματα, η εικόνα αυτή θα άλλαζε ωστόσο στις 23 Αυγούστου 2006, όταν το πετρελαιοκίνητο όχημα JCB DieselMax, με οδηγό τον Andy Green, έπιασε μέση ταχύτητα 563 χλμ/ώρα (350 μίλια/ώρα) στην πίστα του Bonneville…
  • Γρηγορότερη μηχανή γκαζόν
Όταν η αδρεναλίνη πιάνει νούμερα αστρονομικά! (14)
Κι όμως! Στις 4 Ιουλίου 2006 στο Bonneville, ο Bob Cleveland οδήγησε την τροποποιημένη μηχανή γκαζόν του με μέση ταχύτητα 128 χλμ/ώρα (80 μίλια/ώρα). Ο Cleveland συναρμολόγησε μάλιστα μόνος τη μηχανή-πύραυλο, χρησιμοποιώντας V-twin κινητήρα 23 αλόγων από την Briggs & Stratton…
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις