Οδηγίες προφύλαξης από τη ραδιενέργεια

Οδηγίες προφύλαξης από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μετά από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.

Ανάλογο σχέδιο για περίπτωση διαρροής ραδιενεργού υλικού έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Το σχέδιο αυτό προβλέπει συγκεκριμένες συστάσεις προς το κοινό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εκτεταμένης ραδιορρύπανσης οι πολίτες θα πρέπει:

Για την προσωπική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση του έργου των σωστικών συνεργείων οι πολίτες θα πρέπει να μην πλησιάζουν την σκηνή του συμβάντος.
Ατομα που ενεπλάκησαν στο συμβάν και εγκατέλειψαν την περιοχή χωρίς να ενημερώσουν τις ομάδες άμεσης παρέμβασης, μπορεί να έχουν ραδιορρυπανθεί. Συνιστάται η επιστροφή τους στο σπίτι, η αφαίρεση των ρούχων και η τοποθέτησή τους σε πλαστικές σακούλες, καθώς και η πλύση του σώματος με άφθονο νερό και σαπούνι. Τα μέτρα αυτά, η ραδιορρύπανση ελαχιστοποιείται. Απαιτείται η άμεση ενημέρωση του κοντινότερου αστυνομικού τμήματος.
Δεν συνιστάται η εφαρμογή οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, ειδικότερα η λήψη σταθερού ιωδίου, χωρίς προηγούμενη σύσταση των αρμοδίων αρχών, δεδομένου ότι πιθανότατα όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία απο την ραδιενέργεια, αλλά αντίθετα μπορεί να αποβεί βλαπτική για την υγεία.
Σε περίπτωση που οι πολίτες βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία του συμβάντος θα πρέπει να γνωρίζουν:

Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και κλειστές πόρτες μειώνει την έκθεση σε ακτινοβολία.
Τα κλιματιστικά και τα μηχανήματα εξαερισμού που εισάγουν στο κτίριο πιθανόν ραδιορρυπασμένο αέρα από τον εξωτερικό χώρο πρέπει να τίθενται εκτός λειτουργίας.
Η παραμονή (ιδιαίτερα των παιδιών) σε ανοιχτούς χώρους πρέπει να αποφεύγεται και να αναζητείται άμεσα προστασία στους εσωτερικούς χώρους των κοντινότερων κτιρίων.
Κατά την παραμονή σε ανοιχτό χώρο πρέπει να καλύπτεται η μύτη και το στόμα για να αποφεύγεται η πρόσθετη εσωτερική ρύπανση από εισπνοή σκόνης.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις