ΕΛΑΤΗ

Η Ελάτη δεν είναι αποκλειστικά θέρετρο κοσμικών, όπως όλοι νομίζουμε, αλλά τόπος που τηρεί τις παραδόσεις. Ακόμα κι αν κάποιες συνταγές τείνουν να γίνουν gourmet, οι αυθεντικές χωριάτικες γεύσεις στην Ελάτη παραμένουν, οι ξενώνες ομορφαίνουν και το κατάφυτο τοπίο εξακολουθεί να μας μαγεύει.

Τα τελευταία χρόνια διαγράφει την πορεία μιας «δεύτερης Αράχωβας», εξελίσσεται σε μια «δεύτερη Μύκονο του χειμώνα», χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα. Λίγο το θαύμα της φύσης, λίγο τα ψητά στη λαδόκολλα -πραγματικά «λουκούμια» - και τα ανεβασμένα standards των υπηρεσιών, και να που η Ελάτη αναδείχθηκε στο πιο κοσμοπολίτικο και τουριστικό από τα χειμερινά θέρετρα του νομού Τρικάλων.

Η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη, το κλίμα κάτι παραπάνω από υγιεινό, σε σημείο που να μπορεί να χαρακτηριστεί θεραπευτικό, και το σκηνικό... παραμυθένιο! Το χωριό δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, καθώς είναι «πνιγμένο» στα έλατα.

Η γεωγραφική του θέση στον ορεινό όγκο της νότιας Πίνδου, 32 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων, δίνει στο μυαλό το έναυσμα να πλάσει βουκολικές ιστορίες, ενώ το υψόμετρο βάζει στο παιχνίδι τις νύμφες των δασών. Χτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, περικυκλωμένο από «δροσερές» βουνοκορφές και πυκνά ελατοδάση, μοιάζει με σφοντύλι
νεράιδας που έπεσε στη γη.



Μέχρι το 1955, το τοπωνύμιο Ελάτη δεν υπήρχε. Εν αρχή, λοιπόν, ην η Τύρνα. Πριν από την οδυνηρή για τους Έλληνες Κατοχή, όσοι «το βαλάντιον διέθεταν» έβρισκαν καταφύγιο στα προπολεμικά καταλύματά της, τα οποία σήμερα έχουν αντικατασταθεί από καλόγουστους ξενώνες.

Πηγή: travelstyle.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις