Συναλλαγές με το δημόσιο από τον υπολογιστή μας
Ξεχάστε τις πολύωρες αναμονές για να εκδώσετε ένα πιστοποιητικό, την ταλαιπωρία για να βρείτε μια υπουργική απόφαση ή την επίσκεψη στα ΚΕΠ της περιοχής σας. Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται πλέον με πολύ πιο εύκολο τρόπο, από την οθόνη του υπολογιστή τους. Θα μπορείτε, για παράδειγμα, να είστε στο σπίτι με τις πιτζάμες και να ζητήσετε ένα πιστοποιητικό γέννησης ή να συμμετέχετε σε δημόσιους διαγωνισμούς απλώς και μόνο με ένα e-mail. Μπορεί να φαντάζει ουτοπικό, αλλά δεν είναι.
Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχει καταθέσει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου προβλέπει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα κατοχυρωθεί θεσμικά το δικαίωμα επιλογής της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το κράτος σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους συναλλαγών που υπάρχουν, οι οποίοι απαιτούν την αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στην εξάλειψη των ουρών στα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών. Οι καινοτομίες που θα περιλαμβάνει είναι αρκετές, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:
1. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα διακινούνται μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών και πολιτών θα διαθέτουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή (όπως χρησιμοποιούν και οι τράπεζες για λόγους ασφαλείας) και θα έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα έντυπα έγγραφα.
2. Θα διαθέτουν «χρονοσήμανση», δηλαδή θα καταγράφουν την ώρα και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, καθώς και αποστολής της απάντησης.
3. Θα μπορούν να δημιουργηθούν ηλεκτρονικά αντίγραφα που θα φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή και χρονοσήμανση.
4. Οι υπηρεσίες θα μπορούν να ψηφιοποιούν τα έγγραφα και να δημιουργούν ηλεκτρονικό αρχείο.
5. Θα τηρείται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο σε κάθε φορέα, όπου θα παρακολουθούνται η έκδοση, παραλαβή, κοινοποίηση και διαβίβαση εγγράφων.
6. Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις, δικαιολογητικά συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς κ.ά.
7. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά, με χρέωση τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικής κάρτας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου